Konser salonları kazan müzikseverler kepçe!

<p class="MsoNormal"><span>Birbirinden cazip konser ve sahne performanslarından oluşan zengin bir programla gümbür gümbür gelen Kasım ayında işimiz yine oldukça zor. İnce eleyip sık dokumaz, onlarca etkinlik arasından zevkimize hitap eden titiz bir seçim yapamazsak, hem zamanımızdan hem kesemizden oluruz, benden hatırlatması…</font></span></p>

TUNA SAYLAĞ Sanat
3 Kasım 2010 Çarşamba

İstanbul’da CRR, Lütfi Kırdar, İş Sanat gibi herkesçe bilinen belli başlı konser salonları dışında genelde genç veya kendini genç hissedenleri ayakta ağırlayan mekânlar da oldukça revaçta. Bunlara örnek olarak Şişhane’deki İKSV Salon, Tünel’de bulunan Borusan Müzik Evi, Asmalımescit’te konuşlanmış Babylon ve Ghetto’yu sayabiliriz. Oturma düzeni olmayan kulüp tarzındaki bu salonlar, sundukları alternatif programlarla her zaman ilgi odağı durumundalar.

Dünya müziği, caz, füzyon; seç-beğen-al

“İstanbul’un kalbi Tünel; Tünel’in kalbi Borusan Müzik Evi” sloganıyla 5 Kasım’da start alacak olan mekân, ertesi gün Sonanza Ensemble’i ağırlayacak. İsveçli şef Jan Risberg’in yönetimindeki topluluk, on yedi çağdaş bestecinin yapıtlarından oluşan Unheard of Again adlı albümünden parçalar seslendirecek. Bu arada bu albümle grubun, İsveç’in Grammy’sini kazandığı notunu düşmeyi de ihmal etmeyelim. 11’indeki, 200.doğum yılı münasebetiyle Schumann’a adanan konserde soprano Ece İdil’e piyanist Emrecan Karayel eşlik edecek. Hollandalı cazcı Michiel Borstlap ise “solo 2010” albümü ile Müzik Evi’nin kuşkusuz en iyi konuklarından.

Salon, Kasım’da başka güzel! 9 ve 10 Kasım’da günümüzün en iyi caz trompetçilerinden Terence Blanchard’ı, beşlisi eşliğinde, 22–23 Kasım’da Garanti Caz Yeşili kapsamında Midlake’i dinleyebilirsiniz. Fransız şanson geleneğiyle cazı bir araya getiren Stacey Kent ise bu ay, Salon’un kaçırılmaması gereken seslerinden…

Ghetto müdavimleri dikkat! Ayhan Sicimoğlu dinleyenlerini 4 ve 26 Kasım’da “Calor Caribe” yani Karayip Ateşi ile yakacak. Duayen sanatçılardan Muazzez Abacı ise, ölümünün 72. yılında Atatürk’ün sevdiği şarkıları Türk Sanat Müziği meraklılarıyla paylaşacak. Klasik müzik ile rock‘ın muhteşem birleşimine tanık olmak ve Türkiye’ye ilk kez gelen Scorpions’ın unutulmaz gitaristi Uli Jon Roth’u dinlemek için 25 Kasım’da Ghetto’da olun!

Caz, Jazz Club’da dinlenir diyenlerdenseniz Ortaköy’deki Jazz Center (JC) ve Galata’daki Nardis sizin için biçilmiş kaftan. Gitar sanatçıları Stanley Jordan, Pat Martino ve Kurt Rosenwinkel Standart Üçlüsü, JC’nin ay boyunca ağırlayacağı isimlerden sadece bir kaçı. New York’un en güçlü caz vokallerinden Amy London, 5–6 Kasım’da Nardis’de, “When I Look In Your Eyes” albümünden parçalar sunacak. Genellikle düo konser ve kayıtlar yapmasıyla tanınan piyanist Kenny Drew Jr. ise, vibrafoncu Thomas Dobler ile sadece iki gece–10–11 Kasım- için Nardis’te… Ayrıca Danielle Eva Quartet, Juki Valipakka ve Sirpa Suomalainen Kuartet farklı sound’larıyla ay içinde caz severlerin tercih edebileceği dinletilerden olabilir.

Babylon’da ne var ne yok diyorsanız işte size ay boyunca kulaklarınızın pasını silebilecek birkaç etkinlik: 5-6 Kasım’da, City of God filminin müziklerine imza atan, Brezilya’nın efsanevi müzisyen ve aktörü Seu Jorge’u, grubu Almaz ile beraber Garanti Caz Yeşili kapsamında; 9 Kasım’da Balkan türkülerine sevdalı iki sıra dışı ses, Brenna MacCrimmon ve Sumru Ağıryürüyen’i; 10 Kasım’da ünlü İngiliz trip-hop grubu Lamb’in buğulu sesi Lou Rhodes’u dinleyebilirsiniz. Keşke eski 45’likler tekrar çalınsa diyorsanız 20 Kasım’da Naim Dilmener ve Sarp Dakni ile “Featuring Erol Büyükburç” gecesini cep telefonuna not alınız.

Bu ay CRR’de Klasik Müzikten çok dünya müziğine ve caza ağırlık verilmiş. 8 Kasım’daki konserde, Engin Gürkey, Sandesh Popatkar, Parham Saremi, Yinon Muallem gibi farklı kültürlerden gelen usta müzisyenler performanslarıyla “Dünyanın Nabzı”nı ellerinde tutacaklar. Günümüz cazının üç altın saksafoncusu Joe Lovano, Micheal Brecker ve David Liebman’dan oluşan Saxophone Summit, 9 Kasım’da bütün caz severleri CRR’ ye bekliyor. Ayrıca The Manhattan Transfer, İstanbul şehrine dair yazmış oldukları eserleriyle İncesaz & İstanbul Kuartet ve St. Petersburg’dan balalaykayla halk müziği ile klasik müzik ve popun bir karışımını sunacak olan Terem Kuartet konserleri ay boyunca gerçekleşecek programlardan birkaçı…

13 Kasım’da, Michel Camilo & Chucho Valdes Piano Masters konseri İş Sanat’ta Latin müziğini ateşleyecek. Özellikle Brezilya müziğini sevenlere müjde! Cabo Verde’nin İncisi Mayra geliyor. Ünlü sanatçı, 30 Kasım’da İş Sanat’taki konserinde son albümü Stória Stória’dan seslendireceği parçalarla seyircileri farklı dünyalara götürecek.

İyi seyirler.

Akbank Sanat’ta Piyano Günleri

Akbank Sanat Piyano Günleri 10 – 30 Kasım tarihleri arasında dünyaca ünlü ustaları ve genç yetenekleri müzik tutkunlarıyla buluşturacak.

Ödüllü genç piyanist Toros Can’ın, 10 Kasım’daki konseriyle başlayacak olan Piyano Günleri, 23 Kasım Salı günü piyanist Kemal Cem Yılmaz’ın Beethoven ve Bach yorumlarıyla devam edecek. Etkinlik kapsamında ayrıca; Uluslararası Johann Sebastian Bach Yarışması’nı iki kez kazanan tek piyanist olan Alman Ragna Schirmer, genç yetenek Cihan Yücel ve müzik otoriteleri tarafından yeni kuşağın en iyileri arasında gösterilen Misha Dacic sahne alacaklar.

En hakiki müzik Klasik Müzik!

5 Kasım Klasik Müzik severler için oldukça verimli bir gün; birbirinden önemli üç konser aynı günde buluşmak üzere söz vermişler adeta. Şef Ender Sakpınar yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, piyanoda solist Laure Favre Kahn eşliğinde 5 Kasım Cuma akşamı Asya yakasındaki müzikseverler için CKM’de çalacak. Sözünü etmeden geçemeyeceğim bir konser de yine 4 ve 5 Kasım’da Ankara’da gerçekleşecek. Gustav Mahler’in doğumunun150.yılı nedeniyle Şef Marek Pijarowski idaresindeki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, viyolonselci Robert Cohen’in katılımıyla Dvorak ve Mahler’in eserlerinden oluşan bir program sunacak. Yine aynı tarihte Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı, şef Yoel Levi’nin yöneteceği Tekfen Filarmoni Orkestrası ve genç Rus piyanist Denis Kozhukhin’i ağırlayacak. Programda Ferit Tüzün, Rachmaninov, Çaykovski, Haçaturyan ve Borodin gibi ünlü bestecilerin eserlerini yorumlanacak.

Geçen yazımda söz etmiştim, 9 Kasım’da İş Sanat’ta yer alacak olan baba-oğul, Vladimir Ashkenazy ve Vovka Ashkenazy-düo piyano konserini bir kez daha hatırlatmak isterim. Barok’tan Klasiğe, Romantik’ten Çağdaş müziğe uzanan repertuarıyla tanınan usta çello sanatçısı Ophélie Gaillard, 10 Kasım Çarşamba İstanbul Resitalleri kapsamında Bach ve Cassado’da oluşan bir programla MKM’de olacak.

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın aylık rutin konseri her zamanki gibi Lütfi Kırdar’da yer alacak. 25 Kasım’daki dinletide BİFO’yu Şef Gürer Aykal yönetecek. Piyanoda Emre Elivar’ın solistliğinde Chopin, Ravel ve Çaykovski’den eserler seslendirilecek.

Cem Mansur’un şefliği ve sohbetiyle çok renkli geçen Akbank Oda Orkestrası konserlerini de unutmayalım. Her iki yakada tekrarlanan bu konserin bu ayki başlığı “Geçmişe Sığınanlar”. İlki 25 Kasım’da CRR’ de, ikincisi 26’sında CKM’ de gerçekleşecek. Finlandiyalı keman virtüözü Elina Vahala’nın eşlik edeceği dinletide S. Barber ve J. Brahms’ın eserlerinden oluşan bir program sunulacak.

Sıra dışı bir dans gösterisi: La Scala Pink  Floyd Balesi

“Hey You”, “Is There Anybody Out There?”, “Money” gibi klasikleriyle milyonları peşinden sürükleyen rock grubu Pink Floyd, baleye uyarlanmış 13 hit parçasıyla yeniden hayranlarıyla buluşuyor. İtalyan La Scala Tiyatrosu Bale Topluluğu, koreografisini Roland Petit’nin yaptığı “Pink Floyd Balesi”ni 25-28 Kasım tarihlerinde, beş gösteri olarak Harbiye Kongre Merkezi’nde sahneleyecek. Şimdiden biletlerinizi temin edin!