Gazze’de savaş çanları mı çalıyor?

Geçtiğimiz son bir hafta içinde Hamas yönetimindeki Gazze’den İsrail’e yönelik saldırıların artması ve İsrail’in bölgeye hava operasyonu düzenlemesi dikkatleri tekrar bu bölgeye yöneltti. BM roket saldırılarını kınadı ve uluslararası hukuka aykırı olan bu durumda İsrail’in kendini savunma hakkının bulunduğunu vurguladı

Karel VALANSİ Dünya
29 Aralık 2010 Çarşamba

Son bir haftada Gazze’den İsrail’e roket saldırılarının artması bölgede hiç düşmeyen tansiyonu yükseltmeyi başardı. En son olarak İsrail’in Negev bölgesine atılan on beş havan topu ve bir roketin, bir kreşin yakınlarına düşmesi büyük korku yarattı. Saldırılarda bölgede bulunan 14 yaşındaki bir kız çocuğu yaralandı. Bu saldırılarla beraber Dökme Kurşun Operasyonu’nun ardından İsrail topraklarına isabet eden füze sayısı 258 havan bombası sayısı ise 126 oldu.

Son İsrail operasyonunun üzerinden iki sene geçti. Bu süre zarfında Hamas’ın yeniden silahlanmayı başardığı ve şu anda askeri açıdan daha güçlü olduğunu görülüyor.  6 Aralık’ta Hamas’ın attığı ve bir İsrail tankına isabet eden Rus yapımı 10 kg. patlayıcı taşıyan lazer güdümlü AT-14 Kornet füzesi tankın zırhını delmeyi başarmıştı. Tankın içindeki askerler yaralanmamışsa da bu durum İsrail’i oldukça kaygılandırdı. Konu ile ilgili bir demeç veren İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, füzenin şimdiye kadar gördüklerinin en güçlüsü olduğunu vurguladı. Lübnan Savaşı sırasında kullanılan füzelerden daha tehlikeli olan bu füzelere İsrail kendi geliştirdiği Trophy adlı füzesavar sistemi ile karşı koymayı planlıyor. Merkava Mk4 tanklarına yerleştirilen sistem içindeki radar sayesinde füzesavar tehdidi algıladığında kendi patlayıcılarını ateşleyip yaklaşan füzeyi etkisiz hale getiriyor. İsrail, füze saldırılarına karşı tanklarını Gazze yakınlarında konuşlandırmaya başladı.

 Gazze’ye hava operasyonları

Hamas örgütünün kontrolü altında bulunan Gazze’den İsrail topraklarına yapılan roket saldırılarının artması üzerine İsrail Ordusu militanları hedef alan iki hava operasyonu düzenledi. İsrail’in yaklaşık 2 yıl önce Gazze’ye yönelik Dökme Kurşun Operasyonu’ndan bu yana gerçekleştirdiği en büyük operasyonda Hamas’ın Gazze’ye silah sokmak için kullandığı tüneller, bir silah fabrikası ve Hamas’a ait bir eğitim kampının hedef alındığı açıklandı. Bu operasyonda roket saldırısı yapmaya hazırlanan beş Filistinli militan öldü, ikisi yaralandı.

Filistinli militanların İsrail’e fırlattığı roketler nadiren yaralanmalara ya da hasara neden olurken bölge halkının psikolojisini derinden etkiliyor, büyük korku oluşturuyor.

 “Bölgede Hamas hakimiyeti sürdükçe yeni bir savaş kaçınılmaz”

26 Aralık 2010 Pazar günkü kabine toplantısında İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, Gazze’den gelen roket saldırılarına değinerek şu anki gibi bir durumun sürmesinin kabul edilemeyeceğini, İsrail’in Gazze’ye yeni bir askeri operasyon düzenleme durumunda kalabileceğini belirtti. İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz de “Gazze ile bir çatışma kaçınılmaz gözüküyor. Amacı İsrail’i yok etmek olan radikal terör örgütü Hamas’ın faaliyetleri eninde sonunda İsrail’in Gazze’deki Hamas rejimini etkisiz hale getirmekten başka seçeneği kalmayacak. Bunu bize yaptıracaklarını tahmin ediyorum” diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi’ne mektup

Artan füze saldırıları sonrasında İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Meron Reuben, BM Güvenlik Konseyi Başkanı Susan E. Rice’a 21 Aralık 2010 tarihinde bir mektup göndererek bölgedeki istikrar ve huzurunu tehdit eden gelişmeler hakkında bilgi verdi. Saldırıları, “Gazze’den kaynaklanan ve İsrailli sivilleri, askeri personeli ve İsrail şehirlerini hedef olan terör saldırıları” olarak niteleyen Reuben fiili otoriteyi elinde bulunduran Hamas’ın uluslararası hukuku ihlal ettiğini vurguladı.  Saldırıların tırmanmakta olmasının son derece ciddiye alınması gereken bir konu olduğunu söyleyen Reuben, bu saldırılar karşısında İsrail’in kendini savunma hakkını kullandığını ve bundan sonra da kullanmaya devam edeceğini belirtti. Reuben mektubunun sonunda BM ve uluslararası camiayı bölgedeki istikrarsızlık ve şiddeti körükleyen ve 1860 sayılı Güvenlik Konseyi kararı da dahil, bir çok Güvenlik Konseyi kararını ihlal eden, Gazze’deki silah kaçakçılığıyla ilgili gerekli dikkati göstermeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler’den kınama

Saldırılar üzerine BM, Gazze’deki militanların roket saldırılarını sert bir şekilde kınadı ve İsrail’in kendisini savunma hakkı bulunduğunun altını çizdi. BM’in Ortadoğu temsilcisi Robert Serry, Gazze’den İsrail topraklarına atılan roketlerin uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini ve sivillerin hayatını ve huzurunu tehdit ettiğini bildirdi.

BM’in açıklamasına  Hamas sert bir tepki verdi. Hamas, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarıyla ilgili olarak BM’e şikayet başvurusunda bulunacağını açıkladı.