Aladin Projesi nedir?

27 Ocak Çarşamba akşamı Uluslararası Holokostu Anma Günü kapsamında Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Aladin Projesi’nin de tanıtımı yapıldı

Nelly BAROKAS Toplum
3 Şubat 2010 Çarşamba

Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Uluslararası Holokostu Anma Günü’nün son konuşmacısı Aladin Projesi’nin Müdürü Abraham Radkin’di. Aladin Projesi kültürel ve eğitimsel bir girişim. İran kökenli ve İngiltere’de yaşamını sürdüren bir kişi olan Abraham Radkin, geçtiğimiz yıl mart ayında UNESCO’nun himayesinde gerçeğe dönüştürülen proje hakkında bilgi verdi.

Abraham Radkin projeye Aladin isminin verilmesinin nedenini, bu sözcüğün birçok lisanda yer alması ve ışık veren anlamını taşıması şeklinde açıkladı.

Aladin Projesi, öncelikle Holokost inkârcılığının giderek büyüyen bir sorun haline dönüşmesine bir önlem almak üzere kuruldu. Holokost inkârcılığı, son yıllarda İsrail-Filistin anlaşmazlığında önemli bir konu durumunu aldı. Bazı Filistinliler Holokost’u inkâr ederek Filistin sorununu gündemde tutabilecekleri kanısına vardılar. Kimi de Holokost’u kabul etmenin, İsrail Devleti’nin yasallığını ve bu toprakların Yahudilere ait olduğunu kabul etmek anlamına geleceği inancına kapıldılar. Arap halkları da Yahudilerin çektiği acıları ve altı milyon Yahudi’nin öldürüldüğünü kabul etmenin, Filistinlilerin davasına ihanet etmek olduğu kanısını taşıdılar. Holokost inkârcılığının giderek artmasına yol açan bu durum ancak doğru bilgilendirme ve diyalog yoluyla önlenebilirdi. Henüz yeni bir girişim olan Aladin Projesi de bu yönde çaba harcayacak.

Kültürlerarası bir girişim olan Aladin Projesi, Holokost inkârcılığına her türlü ırkçılığa ve hoşgörüsüzlüğe karşı özellikle Müslümanlar ve Yahudiler arasında kültürler arası diyalogu güçlendirerek mücadele etmeyi hedefliyor. Bu proje fikri, Holokost’un anısını canlı tutmak amacı doğrultusunda çalışmakta olan Fransız kuruluşu Fondation pour la Mémoire de la Shoah (Holokost’u Anma Vakfı) tarafından ortaya atıldı.

Aladin Projesi’nin başını, Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Ürdün Prensi Hassan bin Talal, Almanya eski Başbakanı Gerhard Schroeder gibi ünlü kişiler çekiyor. Endonezya’nın eski Cumhurbaşkanı Abdurrahman Wahid ile Moritanya Cumhurbaşkanı Ely Ould Mohamed Vall da bu projeye destek vermekteler.

Avrupa, Kuzey Amerika ve İslam dünyasından aralarında parlamenterlerin, dini temsilcilerin, entelektüellerin, tarihçilerin, akademisyenlerin, yazarların ve sanatçıların yer aldığı beş yüzü aşkın farklı kültürlere ait kişi bu projenin kuruluş prensiplerine destek olduklarını açıkladılar.

Aladin Projesi Müdürü Abraham Radkin, Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın bir toplantıda dinlerarası diyalogun önemini vurgulayarak proje fikrinin nüvesini attığını da anlattı.

www.projetaladin.org

Aladin Projesi’nin web sayfası kültürlerarası diyalogda ve iletişimde bir köprü görevi oluşturmak amacıyla İngilizce, Fransızca, Arapça, Farsça ve Türkçe lisanlarında hazırlandı. Bu web sitesinde Holokost, Yahudi dini, tarihi, kültürü hakkında ve farklı ülkelerdeki Yahudilerle Müslümanlar arasındaki ilişkilere ait bilgiler yer alıyor.

Aladin Projesi kapsamında kurulan sanal kütüphane, kitapların ücretsiz olarak Arapça ve Farsça lisanlarında okunabilmesine olanak sağlıyor. Bu lisanlarda kütüphanede yer alan ilk eserler; “Anne Frank’ın Günlüğü” ve Primo Levi’nin “Survival in Auschwitz” adlı eseri. Karşılıklı saygı temeli üzerine diyalog oluşturmayı hedefleyen girişimin diğer bir etkinliği de Müslüman dünyasından yazarların İngilizce ve Fransızca lisanlarına tercüme edilmiş eserlerine kütüphanesinde yer vermek. Abraham Radkin Türkçe lisanındaki kitapların yakında sanal kütüphanede yer alacağını söyledi.

27 Mart 2009’da Paris’te resmen kurulan Aladin Projesi, Mısır, Fas, Katar, Tunus ve Bosna’dan, Türkiye ve İspanya’nın ileri gelenleri tarafından destek gördü.

Aladin Projesi’nin UNESCO Müdürü General Koichiro Matsuura tarafından açılan ilk toplantısında Fondation por la Mémoire de la Shoah’nın Başkanı David de Rothschild, Fas Kralı’nın Danışmanı Ahmed Toufiq, Katar Emiri, Mısır Kültür Bakanı, Tunus Cumhurbaşkanı Zine El Abidine Ben Ali’nin temsilcisi, Bahrain Prensesi Haya Rashid Al-Khalifa hazır bulundular. Ayrıca Bosna Müftüsü Mustafa Ceric ile Topkapı Müzesi Müdürü Tarihçi Prof. İlber Ortaylı da ülkesini temsil eden kişiler arasında yer aldılar.

Konferansa gönderdiği ve Fransa Adalet Bakanı Rachida Dati tarafından okunan mesajda Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy; “Aladin Projesi; önyargılar, cehalet ve yanlış bilgilendirme nedeniyle engelli sayılanlara yardım eli uzatmayı, yalanları ve anlaşmazlıkları açığa çıkarmayı ve ortak geleceğimize yeni ufuklar açmayı kendine amaç edindi. İnsanlar arası barışın karşılıklı saygı ve anlayış bazında gerçekleşeceğine inanıyorum”demekteydi.

Abraham Radkin, Fransız Kültür Merkezi’ndeki konuşmasının sonunda proje amaçları doğrultusunda herkesin destek ve katkılarını beklediğini ifade etti.