Hemdat İsrael Sinagogu’nda doğanın yeniden uyanışı

Her yıl geleneksel olarak Haydarpaşa Hemdat İsrael Sinagog’nda kutlanan Tu Bişvat Bayramı, bu yıl da 31 Ocak Pazar günü, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkan Vekili Sami Herman, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Moshe Kamhi, cemaat idarecileri, kurum, kuruluş, dernek başkanları ve kalabalık bir yahid topluluğunun katılımı ile gerçekleşti

Dora NİYEGO Toplum
3 Şubat 2010 Çarşamba

Caddebostan Talmud Tora Gençlerinin hazırladığı kutlama, Caddebostan Talmud Tora Gençlik Korosu’nun, ‘Baruh Aba’ (Hoş geldiniz) şarkısı ve Tu Bişvat gösterisi ile başladı.

Kadıköy Hemdat Israel Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mordo Kumrulukuş, Tu Bişvat Bayramı’nın anlam ve önemini belirttiği konuşmasında, çocuklarımızı geliştirmek, eğitmek ve gelecek için sevgi ve barış tohumları ekebilmek için, tıpkı bugün olduğu gibi sık sık bir araya gelmemiz gerektiğini belirtti.

Tören, Talmud Tora öğrencilerinin söyledikleri şarkılar ile günün anlam ve önemini belirten Teilim’den okudukları bölümlerle devam etti.

Caddebostan Talmud Tora Başkanı İzak Babat Tu Bişvat mesajında, ağaçların meyve vermelerinin değerini ve bugün yaşadığımız bu ortamın bunun bir yansıması olduğunu belirtti. Talmud Tora’nın çalışmaları sayesinde, bugün burada bu havayı teneffüs ettirdiklerini ve Yahudilik ağaçlarını sonsuza kadar aktaracaklarını sözlerine ekledi.

Maftirim Korosu’nun okuduğu ilahilerin ardından, tören, Talmud Tora öğrencilerinin sundukları bir skeç ile devam etti. Ailenin tüm fertlerinin, 15 Şevat, Tu Bişvat akşamı, bir araya gelerek, ve hep birlikte meyve ve kuruyemiş yiyerek bayramı kutlamalarını yansıtan skeç, gereken mesajı tüm açıklığı ile veriyordu.

Ardından, Hayim Hason, bu yıl Dünya Tanah Yarışması’nda cemaatimizi temsilen katılan Rael Mermer’e ödülünü vermek üzere Hahambaşı’yı ve Rav Leon Adoni’yi Teva’ya çağırdı.

Rav Yeuda Adoni konuşmasında Şevat ayının, doğanın tekrardan doğuşunu müjdelemesi nedeni ile, simha yani neş’e ve sevinç ayı olduğunu söyledi. İnsanın ömrünün ağaçların yaşamına benzediğini ve ağaçlara bağlı olduğunu, ağaç dikmenin büyük bir mitzva olduğunun Tora’da belirtildiğini ve Tanrı’nın Eden bahçesini yarattığı gibi, bizim de bahçeler yaratmamız gerektiğini söyledi. Örnek bir toplum olmak için çocuklarımızı geleneklerine bağlı yetiştirmemiz gerektiğini,  tıpkı iyi ağaçların yapraklarının solmadığı gibi, çocuklarımızı eğiterek yetiştirdiğimiz takdirde iyi ve başarılı fertler olacaklarını belirtti.

Yeşil bir dünyayı temsil etmek üzere, aralarında Hahambaşımızın da bulunduğu, rahmetli Nesim Behar’ın eski öğrencilerinin oluşturduğu koro İzzet Bana yönetiminde, katılımcılara eşsiz bir müzik ziyafeti sundu.

Cemaat Başkan vekili Sami Herman, bu sinagogdaki coşkulu Tu Bişvat kutlamalarına otuz yıldır şahit olduğunu söyledi. Her yılki geniş ve candan katılımın, yahitlerin  gösterdikleri yakınlığın ve törenin ardından bahçede hep birlikte ağaç dikilmesinin onu çok etkilediğini belirttikten sonra, Herman Tu Bişvat bayramının önemine değindi. Kökleri olmayan ağaçların geleceği olmadığı gibi, tarihini ve geleneklerini reddeden insanların da gelecekleri olmayacağını söyledi. İnsanların meyveleri olan genç nesillere öğretilerimizi aktararak, onların manevi yaşantılarını oluşturduğumuzu, böylece onlara özünden kopmayarak, gelişen dünyayı anlatarak daha sağlam bir gelecek hazırladığımızı sözlerine ekledi.

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Nesim Behar’ın eski öğrencilerinin verdiği konserin, gençlere bir mesaj olduğunu ve onlara ilham vereceğini belirtti. Gençlerin, Tora’yı yol gösterici olarak kabul etmeleri gerektiğini ve bu rehberin yaşamlarında ışık ve aydınlık vereceğini söyledi. Tu Bişvat Bayramı’nın ‘Doğa’yı Koru’ mesajı ile, tüm dünya Yahudilerini doğa duası ile birleştiğini de söyledi. Tıpkı ağaçların en yüksek zirvesindeki yaprakların, köklerinden aldıkları güçle, en alttaki yapraklar kadar canlı kalması gibi, bizlerin de köklerimiz olan geleneklerimizden aldığımız güçle, köklerimizin sağlam kalacağını ve böylece cemaatimizde uyum sağlanacağını sözlerine ekledi.

Talmud Tora öğrencilerinin, Tu Bişvat sepetindeki meyveleri, şarkılarla tek tek tanıtmalarının ardından, Ehal Akodeş açılarak, tüm yahitlerin katılımı ile Anoten duası coşku ile okundu.

Bahçede Hahambaşının, cemaat başkan vekilinin,  din adamlarının ve cemaat üyelerinin katılımı ile fidan dikiminin ardından, konuklara, içinde tüm mevsim yemişlerinin bulunduğu birer fincan hediye edildi. Her yıl bu güzel ve anlamlı törenin tekrarlanması dilek ve temennileri ile bu yılki Tu Bişvat kutlaması sona erdi.

 

Hahambaşı Rav Haleva: “Geleneklerimizden aldığımız güçle köklerimiz sağlam kalır ve cemaatimiz uyum içinde olur.”

 

Kumrulukuş: “Sevgi ve barış tohumları ekebilmek için, tıpkı bugün olduğu gibi sık sık biraraya gelmeliyiz.”

Rav Adoni: “Şevat ayında doğa tekrardan uyanır. Bu ay neş’e ve sevinç ayıdır.”

 

Herman: “Tarihini ve geleneklerini reddeden insanların, gelecekleri de olmaz..”