Auschwitz’in kurtarılışının 65. yılı 27 Ocak’ta kutlanıyor

Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampı’nın Sovyet Ordusu tarafından kurtarılışının 65. yıldönümü vesilesi ile 27 Ocak günü gerçekleşecek anma törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Çek Cumhuriyeti Lideri Vaclav Klaus’un yanısıra Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in de katılması bekleniyor

Nelly BAROKAS Kültür
13 Ocak 2010 Çarşamba

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski’nin danışmanı Mariusz Handzlik, Auschwitz-Birkenau Ölüm Kampı’nın kurtarılışının 65. yılında Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev’in davet edildiğini söyledi.

Auschwitz-Birkenau, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanya’nın altı milyon Yahudiyi öldürmesinin simgesi haline geldi. Polonya’yı işgal eden Almanlar tarafından kurulan bu kampta her yıl 27 Ocak’ta gerçekleştirilen anma törenleri Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden siyasetçileri konuk ediyor. Polonya Başbakanı Donald Tusk, Polonya’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki Temsilcisi Jerzy Buzek ve Avrupa Parlamentosu’nun onlarca üyesi törene katılacaklar.

İsrail’in de geniş bir delegasyonla yer alacağı törene Başbakan Binyamin Netanyahu’nun katılıp katılmayacağı henüz kesinlik kazanmadı. Auschwitz-Birkenau’da bulunmuş ve bu ölüm kamplarından sağ çıkmayı başarmış Holokost Kurtulanları’ndan 80 kişi de 27 Ocak’taki anma gününde hazır bulunacaklarını bildirdiler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Çek Cumhuriyeti Lideri Vaclav Klaus, Auschwitz’deki törene katılımlarını onaylayan Avrupa ülkeleri ileri gelenleri arasında yer almaktalar.

Kampın 27 Ocak 1945’te Kızıl Ordu tarafından özgürlüğe kavuşturulmuş olması nedeniyle Polonya, Rusya’nın kalabalık bir heyetle törende yer alacağını umuyor.

Polonya’daki ilk ölüm kampları 1940 Mayıs ayında kuruldu. Zamanla Auschwitz- Birkenau ülkenin en geniş kampı konumuna geldi.

İkinci Dünya Savaşı’nda çoğunluğu Yahudi, 1.5 milyon insan Auschwitz- Birkenau’da Naziler tarafından gaz odalarında öldürüldü, bazıları açlık, bazısı da aşırı çalıştırılmadan dolayı yaşamını yitirdi. Yahudi olmayan Polonyalılar, Çingeneler, esir alınan Sovyet askerleri ve Nazizme karşı direnenler Auschwitz-Birkenau’da Alman vahşetinin kurbanı oldular.

1947 yılında bu ölüm kampı müzeye dönüştürüldü.

Avrupa Parlamentosu’nun, 27 Ocak tarihini Holokostu anma günü ilan edilmesi kararını aldığı tarihten bu yana birçok Avrupa ülkesi, bu tarihlerde kültürel ve eğitici programlar düzenliyor, sergiler açıyor.

2005 yılında, Auschwitz-Birkenau’nun Kızıl Ordu tarafından kurtarılmasının 60. yılı vesilesi ile düzenlenen ve 44 ülkenin devlet başkanı ile üst düzey yetkililerinin hazır bulunduğu anma törenine Türkiye’yi temsilen o zaman Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül katılmıştı.