V. Gila Kohen Öykü Yarışması 21 Mayıs’ta sonuçlandı

Gila Kohen Ödülü ile beraber çok güzel dostlar edindim. Hayatım boyunca unutamayacağım güzellikteki bu anlamlı gece için teşekkür ederim. Ercan Y .Yılmaz / V. Gila Kohen Öykü Yarışması Birincisi

Ester YANNİER Toplum
27 Mayıs 2009 Çarşamba

1999 yılında genç yaşta kaybettiğimiz kitap editörümüz anısına düzenlenen Gila Kohen Öykü Yarışması’nın birini daha geride bıraktık. V. Gila Kohen Öykü Yarışması’nın Ödül Töreni 21 Mayıs Perşembe akşamı Ulus Amram Oditoryumu’nda gerçekleşti.

Tuluyhan Uğurlu’nun da özel bir dinleti ile renklendirdiği gecede yarışmacılar, Gila Kohen’in ailesi,  sevenleri ve edebiyatseverler, kalabalık bir katılımcı topluluğu oluşturdu. Bu yılki yarışma, genç yetenekleri teşvik etmek amacıyla ilk kez düzenlenen Şalom UÖML Gençlik Ödülleri  ile de ayrı bir anlam kazandı.

Bu yıl beşincisi düzenlenen yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanından ve dış ülkelerden toplam 266 hikâye katıldı. En küçük katılımcının dokuz yaşında olduğu yarışmaya, ABD’den Moğolistan’a kadar geniş bir coğrafyadan katılım oldu. Türk yazın hayatına yeni yetenekler kazandırmayı amaç edinen öykü yarışmasının Seçici Kurulu ise Feridun Andaç başkanlığında  Liz Behmoaras, Stella İlyazer, Tülay Gürler ve Mario Levi’den oluştu. Seçici kurul, birinci, ikinci, üçüncü olanlarla iki mansiyonu hak eden hikâyelerin yanı sıra, on altı hikâyeyi daha yayınlamaya değer buldu. UÖML Gençlik Ödülleri’ni de kazanan beş hikâyenin de aralarında bulunduğu, toplam 26 öykünün yer aldığı “Öykülerden Yansımalar” adlı kitap da Gözlem Gazetecilik tarafından yayına sunuldu.

Ulus Özel Musevi Lisesi (UÖML) 10. ve 11. sınıf öğrencilerinin katıldığı Şalom UÖML Gençlik Ödülleri’nde  ise toplam 24 öykü değerlendirildi. Bu hikâyeler de yine Gözlem Gazetecilik tarafından “Gençlerin Kaleminden” adı altında kitaplaştırıldı.

Berrin Politi Debayar’ın sunuculuğunu yaptığı ödül töreni, Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ın  konuşmasıyla başladı. Edebiyat dünyasında yeni ufukların yaratılması, yeni yazarların ortaya çıkması ve edebi zenginlik yaratılması bağlamında, bir öykü yarışması düzenlemenin Şalom için bir övünç kaynağı olduğunu belirten Molinas, yarışmaya katılan genç yazarların hikâyelerinde yoğun bir karamsarlık ve umutsuzluk gözlemlediğini belirtti.

 

UÖML Gençlik Ödülleri…

Sahneye, Molinas’ın ardından UÖML Edebiyat Bölüm Başkanı ve Bensiyon Pinto’nun “Anlatmasam Olmazdı” adlı kitabını kaleme alan Tülay Gürler çıktı.  Güler, öykü yarışmasının yanı sıra gençlere yönelik bir yarışmanın da düzenlenmesinin, genç kalemleri yazmaya teşvik ettiğini belirtti.

Kısa konuşmasının ardından Gürler, UÖML Gençlik Ödülleri’nde mansiyon almaya hak kazanan “Hayal ve Gerçek” isimli öyküsü yazarı Rafi Kohen ile “Karla Kaplı Aşk” adlı öykünün yazarı Aylin Çiprut’a ödüllerini verdi.

UÖML Gençlik Üçüncülük Ödülü’nü açıklamak üzere sahneye gelen Okul Müdürü Funda Kara ise, Şalom Gazetesi’ne düzenlediği yarışma ve gençlere yarattığı fırsattan dolayı bir teşekkür plaketi sunduktan sonra “Derya” adlı öyküsü ile üçüncülüğü kazanan Giray Türkmen’e ödülünü verdi.

İkincilik ödülünü kazanan öğrenciye ödülünü sunmak için sahneye çıkan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya ise birlikte çalışma fırsatı bulduğu Gila Kohen’i kısaca anlattı. Gila Kohen’in bugünkü teknolojik imkânların olmadığı bir dönemde, çok çalışarak birçok kaynak kitap ve edebiyat eserini bizlere kazandırdığını hatırlatan Ovadya, yarışmanın öğrencileri de yüreklendirmesinin önemine değindi. 

Berk Diler, “ 2238” adlı öyküsüyle UÖML Gençlik Ödülleri’nde ikinci seçildi. TÜBİTAK Ödülü’nü almak üzere şehir dışında bulunan Diler’in ödülünü Tülay Güler kabul etti.

“0” adlı öyküsüyle birincilik ödülüne layık görülen İvon Siva’ya ödülünü vermek üzere sahneye davet edilen Hahambaşı Rav İsak Haleva, çocukluğundan tanıdığı Gila Kohen’in  bu tür üst düzey, adına yakışır bir etkinlikle anılmasına  olanak tanıyan Şalom’u bir kez daha kutladı.

 Tuluyhan Uğurlu Konseri

Tüm yarışmaların final gecelerini farklı bir şekilde daha da anlamlaştırmayı hedefleyen Şalom Gazetesi’nin bu yıl ödül törendeki konuğu Tuluyhan Uğurlu idi.    Tuluyhan Uğurlu’nun öz geçmişini Berrin Politi Debayar, konuklarla paylaşırken,  besteci piyanistin  konserleri için alışılmış yerlerin dışında tarihi mekanları tercih ettiğini; çeşitli belgesel müzikleri de yazan sanatçının son piyano eserlerini Beyazıt’ta Zaman isimli albümde topladığını, aynı dönemde ilk senfonisi olan Senfoni Türk’ü de tamamladığını; bu eserinde senfoni orkestrası, mehter takımı, Türk Müziği enstrümanları ve piyanoyu bir arada kullanarak, Türk Klasik müziğinde bir ilke imza attığını; 1996’da Türkiye’de İstanbul Kanatlarımın Altında film müziği ile ünlendiğini; Cumhuriyetin 75. yıl kutlamaları için Mustafa Kemal Atatürk ve Güneşin Askerleri, büyük depremin ardından Şehrin Gözyaşları isimli eserlerini bestelediğini ve bunları albüm haline getirdiğini söyledi.

Uğurlu, Gila Kohen Anısına “Düşünen, Yazan ve Üreten Kadınların Dünyasına Yolculuk” temalı piyano konserinde, ekrana yansıtılan kadın portreleri ile renklendirdiği eserleriyle kırk dakika süresince salonda bulunan sanatseverlere unutulmaz anlar yaşattı.

Sahnede Uğurlu’ya, Murat Toraman, Doğukan Çokşeker ve Abbas Karacan eşlik etti.

 Jüriye Teşekkürler…

Konser’in ardından, öyküleri  değerlendiren jüriye teşekkür plaketleri Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas ve Yayın Koordinatörü Yardımcısı Virna Gümüşgerdan tarafından sunuldu.

Jüri adına söz alan Feridun Andaç, öykü yarışmalarının genç yazarlar açısından büyük önem taşıdığına değindi. Her yazarın kitap çıkarmayı amaçladığını belirten Andaç bu bağlamda yarışmaya katılan yazarların öykülerinin kitaplaştırılması, yarışmacı açısından da önemli olduğunu, içlerindeki yazma kıvılcımını ateşlediğini açıkladı. “Bu gün bu kitapta adı olanlar daha çok yazmak arzusu duyacaklar. Onlara bu yolda başarı, yazarlara sabır, okurlara zenginlik dilerim.”

 Andaç konuşmasını; Gila Kohen Öykü Yarışması’nın “Gila Kohen Öykü Ödülü” olarak anılması önerisiyle sonlandırdı.

 Ve dereceye girenler…

Andaç’ın konuşmasının ardından belki de salonda gecenin en heyecanlı dakikaları yaşanmaya başladı.

Birinci Mansiyon ödülüne “Tımtı” adlı öyküsüyle Turan Ali Çağlar layık görüldü. Ödülünü Şalomist editörü ve köşe yazarı Joelle Pinto ile yine köşe yazarı Albert Nasi verdi.

Eşref Karadağ“Ismarlama Gelin” öyküsüyle ikinci mansiyon ödülüne layık görüldü.

Üçüncülük ödülünü “Aşağıdaki Ölüler” öyküsüyle Melahat Yıldırım aldı. Yıldırım’a ödülünüYaşam sayfası editörü Batya Kebudi ve köşe yazarı Haymi Behar sundu.

“Odatravma” adlı öyküsüyle  Hayati Çıtaklara ikincilik ödülü Şalom Gazetesi Yayın Koordinatörü Tilda Levi ile Gazete İmtiyaz Sahibi Yakup Barokas tarafından verildi. V. Gila Kohen Öykü Yarışması’nın birinciliğini  Ercan Y.Yılmaz,  “Beyazı Kirli”  başlıklı  öyküsüyle aldı. Yılmaz’ın ödülünü her yarışmada olduğu gibi Gila Kohen’in ailesi sundu.

Dereceye giren yarışmacıların adları okunmadan önce öyküden pasajlar okunması, gecenin ayrı bir güzelliği idi.

Tören hep birlikte çekilen anı fotoğraflarıyla sonlandı…

Bizler de Şalom ailesi olarak yarışmamıza katılan tüm kalemlere teşekkür ediyor, başarılar diliyor ve nice ödül törenlerine, diyoruz…