Zamanımızın ihtiyacı koçluk

Son yıllarda gündemden inmeyen bir kavram koçluk. İnsanın içindeki potansiyeli ortaya çıkarmak, gelişimi ve performansı artırmak için artık gerek bireyler, gerek kurumlar artık sık sık koçlara başvuruyorlar. Biz de bundan yola çıkarak, takım ve organizasyon alanında uzman koç Tana Eskinazi Alalu ile görüştük

Ester YANNİER Ekonomi
29 Nisan 2009 Çarşamba

Koçluk nedir? Bir koç, neler sağlar?

Koçluk, kişisel ve profesyonel potansiyelinizi ortaya koymanıza yarayan kapsamlı bir iletişim sürecidir. Sizi yaratıcı bir şekilde düşünmeye teşvik eder. Bireylere, organizasyonlara ve takımlara uygulanır. Yeni beceriler edinir, kendinizin ve etrafınızın farkına varmanızı sağlar. Gelişiminize yardımcı olur ve performansınızı arttırır, hayatınıza neşe ve hafiflik getirir. Sizi destekler ve yüreklendirir.

Koç kendi yolunuzu bulmanızı ve o yolda kalmanızı sağlar. Sizi her zaman merakla, dikkat ve sezgileriyle dinler. Hayallerinize, büyük amaçlarınıza ulaşmanıza yardımcı olur. Neye değer verdiğinizi, neye tutkun olduğunuzu, kendinizin kim olduğunu ortaya çıkarmanız için açık uçlu sorular sorar. Dengeyi tutturmanızda size destek verir.

Koçluğa neden ihtiyaç duyuluyor?

Değişmeyen değişimdir. Zamanımızda her şey çok hızlı değişiyor. Bilgisayar, teknoloji, toplu iletişim araçları, en basitinden cep telefonlarının varlığı bile hayatımızda değişikliklere ayak uydurmamızı gerektiriyor. Yetişmekte yorulabiliyor, zorlanabiliyoruz. Ancak hayatta kalabilmek için uyum sağlamak durumundayız. Örneğin, finansal kriz yaşanıyor ve etkileniyoruz. Yapabileceğimiz şey değişimle başa çıkmak için sorumluluğu itmek yerine, almak; suçlamak yerine kendimizi ve diğerlerini onurlandırmak ve güçlendirmektir.

Koçluk nasıl bir oluşum?

Koçluğun en önemli unsuru farkındalıktır. Farkındalık bakış açılarına normalden daha derin bir netlik getirir, odaklanmanızı sağlar. İçinde olduğunuz sistemi anlamanıza, sistemi oluşturan dinamiklerin (etkileşimlerin) farkına varmanıza yardımcı olur. Kişilerin ve olayların arasındaki ilişkileri netleştirir. Kendimizin farkına varınca, duygularımızın ve isteklerimizin, bazen bakış açımızı çarpıttığının farkına varırız. Netleştiğinizde amaçlarınıza çok rahat ulaşabiliriz.

Koçluk kişisel bir görüşme ile başlar. İlk görüşmede ihtiyaç ve hedefler belirlenir. Koçluk ilişkisinin kapsamı netleştirilir ve ulaşmak istenilen sonuçlar oluşturulur. Takip eden koçluk seansları, yüz yüze ya da telefonla yapılabilir.

Koçluk terapiden, mentorluk veya danışmanlıktan ne şekilde farklıdır?

Terapi, problem odaklı, koçluk ise potansiyel odaklıdır. Terapi iyileştirme amaçlıdır, koçluk yeni olasılıklar yaratır. Terapide uzman-danışan ilişkisi vardır, koç ise danışanla aynı seviyededir. Koçluk ilişkisinde hareket, sorumluluk ve takip üzerinde durulur.                            

Danışmanlık ise uzmanlık alanlarında bilgi verir, problemleri teşhis eder, reçete yazar, çözüm getirir. Koçluk, danışana kendi çözümlerini buldurur.

Mentor, sahip olduğu tecrübeyle yol gösterir. Koçlar mentorluk yapabilir ancak bu koçluk ilişkisi değildir.

Koçların kendi içinde uzmanlık alanları var mıdır?

Koçluk mesleğinin içinde değişik nişler vardır, bunlardan bir kaçı; bireysel koçluk, kurumsal koçluk, organizasyon ilişki sistem koçluğu, takım koçluğu, grup koçluğu, kariyer koçluğu, eğitim koçluğu, yönetici koçluğu, dikkat eksikliği koçluğu, anne koçluğu, sağlık koçluğu vs..dir. Bunlar koçluğun ve değişik disiplinlerin bir araya gelmesinden oluşur.

Dünyada Koçluk Pricewaterhouse Coopers’ın 2008 yılı için yaptığı ‘Uluslararası Global Koçluk Müşteri Çalışması’ (ICF Global Coaching Client Study) sonucunda göred dünyadaki koçluk müşteri profili şöyledir: Dünyada koçluk en çok 36 – 45 yaşları arasında, lisans ve yüksek lisan mezunları tarafından alınıyor. Koçluk çalışmalarını minimum üç-altı ay veya altı-sekiz ay sürdürüyorlar. Koçluğu daha çok bayanlar alıyor (%65). Kişilerin koçluk alma sebepleri kendine güveni ve özsaygıyı geliştirme, iş/hayat dengesi, kariyer gelişimi, şirket yönetimi, kişilerarası ilişkiler, iş performansını arttırma, takım etkinliğini arttırma, zaman yönetimi, iletişim becerileri, kişisel organizasyon, sağlık, yaşam memnuniyetini arttırma. Koçluk çalışması sonucunda koçluk alan kişiler koçluğa harcanan paraya ve zamana değdiğini söylüyorlar.

Tana Eskinazi Alalu kimdir?

1964 İstanbul doğumlu. Lisans öğrenimini 1988’de İşletme Yöneticiliği dalında Pepperdine University, ABD’de tamamladı. Halen Lesley University lisansüstü eğitimi tez aşamasında olan Alalu’nun lisansüstü konusu psikoloji ve dışavurumcu sanat dalında disiplinler arası çalışmalar.

Alalu, kişilerin hayatı anlamlandırması, kendilerini ve başkalarını yönetebilmeleri için kendilerini tanımaları, etkilerini yönetmeleri gerektiğinden yola çıkarak 2000-2003 yılları arasında Dışa Vurumcu Sanat Terapisi Eğitimi aldı.

Alalu, Gestalt Institute of Cleveland’da teori, grup süreleri, kişisel sınırlarda kalarak destek ve temasla büyüme eşiğini aşma;  etki ve değişimin temsilcisi olma, koçluk becerilerini arttırma konularında eğitimler alarak uzmanlaştı.  Grup dinamiği ve liderlik, öğrenme zorluğu, Beyin haritası, nefes teknikleri eğitimi alarak kişinin kendini daha etkin kılması üzerine odaklandı.  2006 yılında International Coach Federation (ICF) onaylı “Co-Active Coaching Training” adlı koçluk programını tamamladıktan sonra dünyada koçluk yapabilmek için ‘Certified Professional Coactive Coach’ (CPCC) sertifikasyonunu alarak Türkiyedeki 20 koçtan biri oldu ve ICF onaylı ‘Associate Certified Coach’ (ACC) ünvanını aldı.