Or-Ahayim Hastanesi’nde Tıp Bayramı kutlandı

15 Mart Pazar günü Geleneksel Tıp Bayramı kutlamaları kapsamında Prof. Dr. Nuran Yıldırım “Bizans’tan Cumhuriyet’e İstanbul Hastaneleri” ve Prof. Dr. Pernur Öner “İlk Kadın Hekimlerimiz” konulu iki konferans verdiler

Sara YANAROCAK Toplum
18 Mart 2009 Çarşamba

Silvyo Ovadya, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Balat Or-Ahayim Hastanesi’nin değerli hekimleri ve sağlık ekibi, toplumumuzun değerli profesör doktorlarının ve hekimlerinin, tıp fakültesinin değerli mensuplarının ve basın mensuplarının katıldığı bu anlamlı güne Or Ahayim Hastanesi Vakfı Başkanı Elio Medina, Vakıf Yönetim Kurulu üyeleri ve Pembe Melekler ev sahipliği yaptılar.

İkram edilen zengin brunch’ın ardından 11.30’da konuklar konferansın verileceği salona alındılar.

Balat Or-Arahim Hastanesi Biokimya Uzmanı Prof. Dr. Pernur Öner, barkovizyon eşliğinde “İlk Kadın Hekimlerimiz” konulu bir konferans verdi.

Prof. Dr. Pernur Öner; Osmanlı İmparatorluğu döneminde Şehzadebaşı Tulumbacıbaşı Konağı’nda ilk kez Tıphane’i Amire (4 yıl) ve Cerrahhane-i Amire (3 yıllık) okulların öğretimine aşıldığını, giderek gelişen tıp fakültelerinin zaman için Darülfünün tıp mektebinden sonra Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün emri ile Almanya’dan İstanbul’a faşizm nedeniyle göç eden profesörlerin öncülüğünde 1933-1945 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesinin kurulduğunu anlattı.

Dünya tıp dünyasındaki kadın hekimlere uygulanan zorluklara koşut olarak Türkiye’de kadın hekimlerin aynı davranışlara maruz kaldıklarını anlatan Prof. Dr. Öner, 1921’de Almanya’da eğitim gören ilk Türk kadın doktorunun  Safiye Ali olduğunu aktarırken ilk profesörlük ünvanlarını 1945 yılında Dr. Kamil Şevki Mutlu ve 1952’de Dr. Müfide Külay’ın aldıklarını ifade etti.

Kız öğrencilerin tıp fakültesine alınmalarına gerekçe olarak, kadınların vücut yapılarının uygun olmadığı, annelik görevleri dolayısı ile gereğince yerine getiremeyecekleri, iffet ve ahlaka bu mesleğin engel olacağını ve kızlar için çok okumanın zararlı olacağını öne sürmeleridir.

Hekimliğin ikinci konferansını veren İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontolog ve tıp tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldırım “Bizanstan Cumhuriyete İstanbul Hastaneleri” konulu konferansında 1000 yıllık bir geçmişi barkovizyon eşliğinde anlattı.

Her yıl Mart ayının 14’ünde kutlanan Tıp Bayramı’nda çalışanların meslek sorunları yoğun bir şekilde tartışılır, mesleki başarı sahipleri ödüllendirilir. 182 yıl evvel 1827’de II. Mahmut Döneminde Hekimbaşı Mustafa Behret’in önerisiyle ilk cerrahhanenin kuruluşuyla açılan tıbbıye okulu bir bakıma Türkiye’de modern üniversitenin kuruluş günü olarak kabul edilebilir.