Hindistan ve Oscar Ödülleri

Köşe Yazısı
4 Mart 2009 Çarşamba

Yakup ALMELEK


Rehberimiz anlattıklarından kendisi de heyecan duyuyordu.  ‘’Hindistan’ın nüfusu 1 milyar 100 milyondur. Gördüğünüz gibi dünyanın en kalabalık ülkelerinden biriyiz. Süratle de artıyoruz’’  Turistlerden biri dayanamayıp sordu. ‘’ Çoğalmanız sizi daha da fakir bir hale getirmez mi ?  Rehber, turistin nereye gelmek istediğini anlamıştı. Zeki bir gençti. Hemen yanıtladı. ‘’Bugün çok yoksuluz ancak otuz yıl içinde bu geçecek ve Çin’le birlikte dünyanın en kudretli iki ülkesi olacağız.’’

Rehberimizin bu öngörüsüne değer vermek gerekir. Hindistan uyanan bir dev.  Özellikle teknolojide çok başarılı. Dünyaya dağılmış Hintli bilgisayar mühendis ve teknisyenleri kişi olarak yüz bin civarında. Okullarda yapılan testler öğrencilerin IQ sunun ortalamanın üstünde olduğunu betimliyor. Bunlar kadar çarpıcı haslet öğrencilerin hırslı ve çalışkan olmaları ve her konuda kendilerini kanıtlayacak güce ulaşmak istemeleri.

Bir gazete haberi: Hindistan önümüzdeki birkaç yıl içinde fezaya bir uydu gönderecek.  Hintli olmayanların hayretle dudak bükecekleri bir girişim  bu? Ülke yoksulluktan kırılırken milyonlarca doların gösteriş denebilecek bir lüks için heba edilmesi ne dereceye kadar rasyonel görülebilir?  Bundan Hintlilerin moral bulacakları ve gençliğin teşvik edileceği savı üretilerek bu harcamanın faydalı olabileceği iddia ediliyor.  

Şubat 2009:  yazılı ve sözlü basında bomba gibi bir haber:

Bir Hint filmi 8 dalda Oscar ödülü aldı.  Filmin adı: ‘’ Slumdog Millionaire’’  (Milyoner Olan Varoş Köpeği.) Film Bombay şehrinin en kirli, bakımsız ve yoksul semtlerinde çekildi. Hindistan’daki sefaleti gözler önüne seriyor. Bunun bazı Hintlileri rahatsız ettiği de muhakkak. Batılılar neden bizi küçümserler sorusunu dile getiriyorlar. Şunu algılamak  gerekir. Dünyada artık hiçbir şey gizlenemiyor. Kaldı ki bir ülkedeki fakirlik ve fakirliğin doğurduğu pisliğin gözlerden ırak tutulması mümkün mü?

Hintlileri memnun eden şu: Filmin söz yazarı ve müziğinin bestecisi Hintli.

Oynayanların da tümü Hintli. Bir Hollywood yapımı ve yönetmeni İngiliz de olsa fılm Hindu karakteri taşımakta ve izleyiciye yansıtmakta. Onların da film endüstrileri - Bollywood- çok aktifmiş ve yapımlarını bütün dünyaya ihraç etmeyi planlamaktalar. Bundan elli yıl kadar önce Avaramu adlı bir filimle Türkiye içinde büyük sükse oluşturmuşlardı.

Hintlilerin kişi başına düşen milli geliri iki bin dolar. Bu çok çok düşük bir rakam değil ancak milli gelirin dağılımı oldukça adaletsiz. Halkın yüzde 12 si milli gelirin yüzde kırkını alırsa sefalet, kirlilik ve düzensizlik ülkeye buyur edilmiş olmaz mı? Bu rakamı veren Hintli rehberimizdi.

Fransız  Club Med’lerinin konuklarına her biri ayrı müzik eşliğinde yaptırdıkları danslar var. Dansın kendisi bireysel ancak toplu halde icra edilmekte.  Milyoner filminde de benzer şekilde çok hareketli, çok canlı bir şarkının eşliğinde dans ediliyor.  ‘’Jai Ho’’ yaş farkı göz etmeden herkesin kendisini kaptıracağı bir nitelikte.

Dans toplumun aynalarından biridir. Jai Ho ,müziği ve şarkısıyla,  mecazi anlamda  Hint gençliğinin azminin, iradesinin ve 21 inci yüzyılda ulaşmak istediği çıtanın anlatımıdır, belki de…