U-MMUD’da bu yıl...

Ulus Özel Musevi Okulları’nın toplum bireylerinin farklı konularda değişik bakış açıları yakalamaları amacıyla gerçekleştirdiği U-MMUD Eğitim Festivali nisan ayı içinde yapılacak. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan etkinlikte, konusunda uzman kişiler bilgi ve birikimlerini paylaşacak. Konu hakkında UÖML Halkla İlişkiler Koordinatörü Greta Mizrahi ve Suzi M.Mizrahi’nin görüşlerini aldık

Ester YANNİER Toplum
11 Şubat 2009 Çarşamba

Miriam ŞULAM

Ulus Özel Musevi Okulları olarak, toplumumuzda yaşayan bireylerin hayatın getirdiği kısırdöngüden kurtulmaları, farklı konularda değişik bakış açılarını görebilmeleri amacıyla okulumuzda her yıl eğitim seminerleri düzenliyoruz. 2007 yılında İstanbul gibi büyük bir metropolde yaşayan cemaat üyelerimizin ve velilerimizin günün değişik saatlerinde organize ettiğimiz seminerlere katılmak istemelerine rağmen yetişemediklerini ve zaman ayırmakta zorlandıklarını fark ettik. Bu düşünceyle katılımcılara bir gün içerisinde eş zamanlı farklı seminerler dinleme fırsatı sunan U-MMUD Eğitim Festivali’ni organize etmeye karar verdik

“Yapılırken heyecan duyulmayan işler, başarılamaz’’ derler. Bizler bugünü hazırlarken büyük bir heyecan duyduk.  Cina Alkaş’ın bilgi birikimi ve pozitif enerjisi, Laurie Levi’nin Limmud Kültür Festivali’ndeki deneyimi bize destek ve motivasyon sağladı. Konularında uzman konuşmacıların çeşitli güncel konularda konuşmalar ve sunumlar yaptıkları 2007 U-MMUD Eğitim Seminerleri etkinliğimiz katılımcıların büyük ilgi ve beğenisini kazandı. 2008 yılında Dina Mitrani Ovadya ve Suzi Mizrahi aileleri Mimi Mitrani anısına  etkinliğimize sponsor oldular. Artık etkinliğimiz U-MMUD Mimi Mitrani Etkinlikleri adı altında gerçekleşecek. 13 Nisan 2008 Pazar günü, yine alanında uzman birçok konuğumuz bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştılar. Suzi Mizrahi ve eşinin hazırlık çalışmalarımıza katılması bize büyük bir keyif, etkinliğimize de ayrı bir renk kattı.

2009 U-MMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerleri konu ve konuk seçimleri hakkında bilgilendirir misiniz?

Aslında program çok yoğun. Ancak güzel bir sistem kurmaya çalıştık. Henüz çocuk sahibi olmayan gençlerimiz, küçük çocukları olanlar ve yetişkinler olmak üzere öncelikle hedef kitleleri ayırdık. Sizlere “yeni meslekler, iş alanları neler?” gibi sorulara cevap bulabilmek, gerek tıp gerekse genetikte dünyadaki yeni gelişmeleri takip etmek, korkularımızla yüzleşmek, dünyada neler oluyor, ekonomimiz nereye gidiyor gibi konularında ışık tutacak sıra dışı bir Pazar günü hazırladık.

Denis Ojalvo –Bensiyon Pinto “Lobicilik”; Yavuz Erten “Süper Baba’dan Issız Adama Doğru”, Yakup Gidon “Deniz ve Tekne Aşkı”, Alper Şahin “Babalar kızları ve oğulları” First Class Emlak’tan Selim Levi - Tatil sepeti.com’dan Nedim Paltura, Monopoli Sigorta’tan  Erol Esentürk konuşmacı olarak katılacakları Genç girişimciler Paneli’nin Moderatörü Tülay Gürler, Clara Amram “Bedeninizi Sevin Ve Onurlandırın”, Leyla Navaro “İlişkilerimizin Heykeltıraşı mıyız?”, Sevil Atasoy “Rav Josef Ekstein’ın ikilemi”, Şafak Nakajima “Bitkisel Tıbbın Mucizesi”, Jak KORİ- Deniz Gökçe “Ekonomi Nereye gidiyor?”, Miryam Ancel “Korkularımızla başetmek”, ve  Nazan Kabatepe’nin “Yurt Dışında Eğitim İçin Neler Yapmalıyız”  başlıklı keyifli sunumlarını paylaşacaklar. Ayrıca katılımcılar, Sabrina Fresko’nun “Takılabilir Heykeller Sergisi”, Miryam Şulam “Görünen ve Görünmeyen” resim sergisini gezip, inceleme fırsatını bulacaklar.

Böyle bir çalışmada öncelikle programı oturtmak, konukları aynı gün ve aynı saat için organize etmek işin en zor kısmı. Fakat gururla söyleyebiliriz ki, değerli katılımcılarımız  UÖMO’nun gerçekleştireceği bu faaliyete konuk konuşmacı olarak seçilmekten ve toplumumuz içinde bulunmaktan büyük keyif alıyorlar ve bizi daima destekliyorlar. Tüm UÖMO dostlarına içtenlikle teşekkür ediyoruz.

“Bir şeye ait her şeyi öğrenin, her şeye dair bir şeyler bilin’’ diyor ve bu yılda sizleri Nisan ayında gerçekleşecek  UMMUD Mimi Mitrani Eğitim Seminerlerine davet ediyoruz.

“U-MMUD” Mimi Mitrani Eğitim Festival’inin hayata geçişi nasıl oldu?

İnsanoğlunun arkasında kendisini hatırlatacak bir şey bırakma ihtiyacı sıra dışı bir olgu değil. Hayatı boyunca bunun için uğraşması, ortaya çıkardığı eserler, en küçük ölçekte ise bir çocuk dünyaya getirmek istemesi bunun göstergeleri. Bir evladın da ebeveynine, yaptıklarının ötesinde, onu dünyaya getirmesinden ötürü teşekkür etme ihtiyacı da evrensel bir olgu. “U-MMUD” Mimi Mitrani Eğitim Festivali de bu iki türlü ihtiyacın karşılanması niteliğinde.

Kendimi, babamın ağzından duymaya alışkın olduğum ‘huzur istiyorum’ sözcüklerini anlamlandırmaya çalışırken hatırlıyorum. Sağlık, para, başarı ve/veya mutluluk değil de, huzur istemiş olması aslında “huzur” sözcüğünün hepsini kapsadığını düşünmesindendi. Geriye dönüp baktığımda bu konunun, babamı ne kadar meşgul etmiş olduğunu anlıyorum. Huzurun bir tarifi olmadığı gibi, huzurlu olmanın bir reçetesi de yok. Herkes kendi huzurunu veya huzursuzluğunu inşa etmekle yükümlü olduğundan, bunun anahtarı tamamen bireyselliğimizde gizli.

Temelleri içine doğup büyüdüğümüz ailede atılan ruhsal yapı, zamanla içinde yaşadığımız toplum, ait olduğumuz kurumlar, ilişkiler ve deneyimlediklerimizle yontulur, pekişir ve yerleşir. Öncelikle kendimizi, sonra da etrafımızda olup bitenleri anlamak, kişisel ve geniş çerçevede toplumsal ruh sağlığımız için atılacak adımların başındadır; ki bunun yolu da eğitimden geçer. Bireysel ve toplumsal anlamda huzura çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde duyduklarımızı anlamak, baktıklarımızı görmek, kendi özümüze ulaşmak, eleştiriye açık olup yapıcı eleştirilerde bulunmak ve doğru zamanda doğru kararlar verebilmek için kendimizi tanımanın ve doldurmanın elzem olduğunu düşünüyorum.

İlgi ve desteğinizle bir klasik haline gelmesini istediğimiz “U-MMUD” Mimi Mitrani Eğitim Festival’inin huzura giden yolda minik bir adım olması umuduyla…