Bir heyecandır kitap fuarı...

Salom Kitap
14 Kasım 2008 Cuma

Yaklaşık on üç yıl önce, daha ortaokul sıralarındayken, TÜYAP Kitap Fuarı’na düzenlenen ilk sınıf gezimi hatırlarım. Birçok kitabı bir arada görmek, onları özel indirimlerle almak heyecan vericiydi. Tepebaşı’ndaki fuar alanında kalabalığın bir parçası olmak, dünya kadar kitabın okurlarını bekliyor olması beni okumak için yüreklendirirdi. Aynı duygu ve düşünceleri bugün de taşıyorum. Dünya kadar kitap hep bizi beklerken, zaman akıp gidiyor.

Şalom Kitap olarak standlardaki eserlerden sadece birkaçına ve daha çok yeni olanlarına yer verebiliyoruz.

Ekin “editör”ü olarak, bu köşede amacım bir başka yazımı yayımlamaktı. Ne var ki, ekin içeriğine dair toparlayıcı bir yazı sunmak, bu köşenin formatına uygun olanmış. Bu doğrultuda sayımızı tanıtmak isterim.

***

Şalom’un 60. yıl kutlamalarında yaptığı enfes konuşma hâlâ hatırımdadır. Bu sayı için Prof. Dr. Elda Abrevaya, Freud’un doğumunun 150. yılı konferansından derlenen “Freud Konuşmaları” adlı kitabı irdeliyor.

Nelly Barokas, ekimizin ana konusu olarak seçtiğimiz “Köşe yazarları ve kitaplarla ilişkileri” üzerine Etyen Mahçupyan, Mine Kırıkkanat ve Soli Özel’e sorular yöneltti. Değerli yazarlara, ayırdıkları zaman için teşekkür ediyoruz. Son dönemde Mine Kırıkkanat’ın yayımladığı “Destina” adlı romanı gazetemizin “Kitaplar Arasında” bölümünde Şalom’un geçtiğimiz haftaki sayısında değindik.

Bugüne kadarki tüm Şalom Kitap Ekleri’ne birer söyleşi ile katkıda bulunan Tuna Saylağ, bu kez farklı bir çalışma gerçekleştirdi. Kendisi, II. Dünya Savaşı sırasında Türkiye’ye gelen Alman profesörlerin eserlerini derledi. Bu konuya paralel olarak kaleme aldığım, “Bozkır Çocuklarına Bir Umut: Prof. Dr. Albert Eckstein” adlı kitaba dair yazımı okuyabilirsiniz.

Gözlem Kitabevi’nin en yeni yayınlarından biri olan “Türkiye Sinagogları” eserini Rubi Asa tanıtıyor. Kısa bir süre için indirimli bir fiyattan satılan bu eser, okurlarımızın arşivinde yer almalı kanaatindeyim.

Marsel Russo, Bernard Lewis’in “Hata Neredeydi” adlı yapıtını okurlarımızın dikkatine sunuyor. “Bu eseri anlatmaya bin kelime yetmez” diyen yazarımız, kitapla ilgili yeni yazı çalışmaları yapacağını paylaşıyor.

Eli Kebudi, “En Sevilen Oyun (Leonard Cohen)”, Anet Pase “Melekler Oradaydı (Vitali Elkabes)” ve Emel Benbasat “Karanlıktaki Adam (Paul Auster)” romanlarını üzerine izlenimlerini paylaşıyor.

Bugüne kadar, kitap ekiyle bir amacımız da gazetede ele alamadığımız çalışmalara yer verebilmekti. Bensiyon Pinto’nun “Anlatmasam Olmazdı - Geniş Toplumda Yahudi Olmak” adlı kitabı üzerine analizi İvo Molinas’ın kaleminden okuyabilirsiniz.

İrvin Mandel bir kez daha çizgileriyle ekimize neşeli bir katkıda bulunuyor.

***

Dilerim TÜYAP Kitap Fuarı katılımcılarına okumak ve okuduklarını paylaşmak, eleştirmek, tartışmak adına bir ilham kaynağı olur. Yazımı sonlandırmadan önce, iki değerli yazarımız, Mario Levi ve Moris Farhi’nin yeni romanlarını 2009’un ilk yarısında yayımlayacaklarını duyurmak isterim. Bu romanları okumak için sabırsızlandığımı ve izlenimlerimi paylaşacağımı bugünden biliyorum...