Batya Natan

YAHUDİLİKTE TEMEL KAVRAMLAR / MİTSVA {9}

e) Kâhinlerle (Koenler'le) ilgili: Bir kâhin, bir fahişe ile (Levililer, 21:7), kâhinlikçe men edilmiş nitelikte bir kadın (Levililer, 21:7) veya boşanmış bir kadın (Levililer, 21:7) ile evlenemez. Büyük Kâhin, dul bir kadınla evlenemez (Levililer, 21:14) veya onu cariye olarak alamaz (Levililer, 21:15)..

Büyük Kâhin hiç kimse için (Levililer,21:11) hiçbir şekilde (ritüel bakımdan) kirli duruma girmeyecektir (Levililer, 21:11). Levi kabilesinin Yisrael topraklarının bölüşülmesinde (Tesniye, 18:1) veya savaş ganimetlerinde (Tesniye, 18:1) bir hakkı olmayacaktır. Bir kişinin, yakını olan ölünün yasını tutmak için saçlarını kazıtması yasaktır (Tesniye, 14:1).

f) Yiyecek kuralları ile ilgili: Bir Yahudi şunları yiyemez: Yenmesi temiz olmayan (murdar) sığır (Tesniye, 14:7), murdar kümes hayvanları (Levililer, 11:13), uçan ve sürünen şeyler (Tesniye 14:19), yerde sürünen yaratıklar (Tesniye 14:19), (Levililer, 11:41), meyvalarda veya ürünlerde bulunan (Levililer, 11:42) solucanlar veya herhangi bir iğrenç yaratık (Levililer, 11:43). Doğal bir şekilde ölmüş olan bir hayvanın (Tesniye, 14:21) ve aynı zamanda parçalanmış veya ezilmiş olan bir (Çıkış, 22:3) hayvanın yemek amacıyla tüketilmesi yasaktır. Yaşayan bir hayvanın herhangi bir parçası yenemez (Tesniye, 12:23). Ayrıca siyatik siniri olan uyluk başını ("gid nanaşe") (Yaratılış, 32:32), kan (Levililer, 7:26) ve bazı yağ türlerini ("helev") (Levililer, 7:23)yemek de yasaktır. Etle sütü beraber pişirmek (Çıkış, 23:19) veya böyle bir karışımı yemek (Çıkış, 34:26) yasaktır... Yiyecek için dikilen her çeşit ağacın meyvaları üç yıl "sünnetsiz" sayılacak, yenmeyecektir, dördüncü yıl da Tanrı'ya hamdedilecek, beşinci yılda yenebilecektir (Levililer, 19:23). Karışık olarak ekilmiş bitkiler ("karışık çeşitler") de yenemez (Tesniye, 22:9). Putlara sunulan şarabın herhangi bir şekilde içilmesi (Tesniye, 32:38) ve herhangi bir şeyi kanla yemek (Levililer, 19:26), oburluk ve ayyaşlık (Tesniye, 21:20) yasaktır. Yom Kippur gününde birşey yenmesi yasaktır (Levililer, 23:29). Pesah'ta hametz (Çıkış, 13:3) veya bunların karışımını içeren herhangi birşey yemek yasaktır. Bu, ayrıca 14 Nisan gününün ortasından itibaren (Pesah'tan önceki gün) geçerlidir (Tesniye, 16:3). Pesah süresi boyunca mayalı yiyeceklerin sahibi olarak görünemezsiniz (Çıkış, 13:7) veya bulunamazsınız (Çıkış, 12:19).

devam edecek...

Kaynakça: "Yahudilik  Ansiklopedisi", Cilt I, II, III Yusuf Besalel

İLGİLİ HABERLER

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün
Yorum Yapmak için üye girişi yapın!Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekiyor...
Üye Girişi yapmak için Tıklayın
528