Kitaplar, iyi birer yol arkadaşı...

Salom Kitap
6 Haziran 2008 Cuma

Sevgili Kitapseverler,

Mevsimin yeniden yaza döndüğü şu günlerde, Şalom Kitap Eki’nin 6. sayısı ile karşınızdayız. Her hafta edebiyat ve edebiyat dışı konularda sayısız kitap piyasaya çıkarken, “çok kültürlülük”, “yaz”, “tatil”, “nitelik” gibi sözcükleri bir potada eriterek, okurlarımıza hitap edebilecek çalışmalara yer vermeye gayret ettik. Bu doğrultuda ekimizin ana konusunu “Adalar ve edebiyat” olarak belirledik.

İstanbul Adaları’nın cemaatimiz için hatırı sayılır bir geçmişe sahip olduğunu söyleyebiliriz. Her yıl, genellikle okullarda son zilin çalınışının ardından, ada vapuru düdüğünün sıkça duyulduğu günler başlar. Şehrin yorucu ortamı deniz havasına, kornalar ve çevrenin gürültüsü, fayton ve çocuk seslerine bırakır yerini. Tatil ve dinlenme zamanı gelmiştir. İşte o özel ada günlerinin dününü ve bugününü sorguladık, son dönemde Adalar’ı konu alan yazarlarımızla. Ortak görüş, birtakım değerlerin kaybolduğu, adalara hâkim olan “mozaik” kavramının yıprandığı yönünde. Söyleşimize zaman ayırarak, paylaşımları için Bercuhi Berberyan, Ferruh Ertürk, Tolya Filiz ve Ahmet Tanrıverdi’ye teşekkür ediyoruz. Adalar’ın ve “ada sevgisi”nin izini sürebileceğiniz kitaplar, konuya ayırdığımız sayfalarda…

Son dönemde Cumhuriyet Gazetesi’nin düzenlemiş olduğu Yunus Nadi Yarışması Sosyal Bilimler Ödülü’nü Şevket Çizmeli ile paylaşan araştırmacı yazar Rıfat N. Bali’nin önsözünü yazdığı ve editörlüğünü üstlendiği “Georg Mayer: Türk Çarşısı / Şark’ta Ticaretin Püf Noktaları” adlı kitabı, Liz Behmoaras inceledi ve Şalom Kitap için kaleme aldı.

Genel yayın yönetmenimiz Tilda Levi, “Anılar kartpostallarda kalmasın” diyerek, Mayıs ’68 döneminden Adalar’a uzanan yazısında kitaplara değiniyor.

Tuna Saylağ, “Mozotros Ailesi V” albümünü yayınlayan çizerimiz İrvin Mandel ile söyleşti. Coya Delevi, 2008 Paris Kitap Fuarı’ndan yola çıkarak S. J. Agnon’un “Bir Gecelik Misafir”ini ekimiz için okudu. Marsel Russo, Fritz Neumark’ın “Boğaziçi’ne Sığınanlar”; Anet Pase, Marine Benjamin’in “Bağdatlı Bir Yahudi Ailesinin Hikâyesi” ve Eli Kebudi, Nora Şeni’nin “Seni Unutursam İstanbul…” adlı kitabını tanıtıyor.

6. sayımızda, ekimiz için ilk kez yazan, kitapsever dostumuz Emel Benbasat’ın, Hanri Benazus’un son kitabı olan “Geçmişten Günümüze Kadınlar ve Kadınlarımız”a dair yazısını okuyabilirsiniz.

Toplumumuzda, kitap okuma oranının düzeyi, sıkça tartıştığımız konular arasında. “Yazmak” ise apayrı bir konumda… Hevesler çabuk mu ölüyor veya yazmak bir tutkuya dönüşebiliyor mu? Bu bağlamda, “okumaya” ve “yazmaya” sahip çıkalım... Şalom Kitap olarak bize iletmeyi arzu ettiğiniz yazıları değerlendirmek isteriz. Kitapseverlerle çalışmaya varız.

Yazımı sonlandırmadan, “Adalı yazarlar” ile bir çalışma önerdiğimde memnuniyetle kabul eden, konuyla ilgili araştırma sürecinde bana yardımcı olan sevgili Nelly Barokas’a özellikle teşekkür borçluyum.

2008 yazının güzel bir dönem olmasını dilerim. Başucumuzdan kitaplar hiç eksik olmasın! Onlar iyi birer dost, hayatı anlama sürecinde iyi birer rehber, sadece yeni yazılar için değil, her konuda iyi birer esin kaynağı… İyi ki varlar…