Cemaatimiz hanımları çalışıyor… (7) / GOLDEN AGE HANIMLARI

Toplum yararına çalışan gönüllü hanımlarımız dizisini Hahambaşılık Golden Age hanımları ile sonlandırıyoruz. Aslında son söyleşi olarak Golden Age’in kalmış olması da güzel bir hoşluk. Zira bu gönüllü hanımların büyük bir çoğunluğu diğer cemaat kurumlarında da oldukça etkinler…

Ester YANNİER Toplum
9 Nisan 2008 Çarşamba

Golden Age Başkanı Meri Maya, Başkan Yardımcıları Eti Pinto, Şeli Elmas’ın yanı sıra Beki İpekel ve Lili Değerli ile görüştük…

Golden Age’ın diğer üyelerinin de isimlerini öğrenebilir miyiz?

Ceni Strugo, Coya Sabaner, Çela Eskenazi, Eti Telvi, Grasyela Asael, Leyla Behar, Luiz Karmona, Perla Erbeş, Rita Pinto, Rozi Hason, Sandra Bilmen, Sara Galimidi, Sara Mori, Sara Bahar, Sara  Hazak, Soli Goldştayn, Tamar Bahar, Tuna  Zavaro, Toni Biçaçi, Suna Sevi, Virna Birisi, Vivi Alboher, Zali Behar ve Zelda Habib… Ayrıca Anet Bonfil, bizlerin sekreterliğini yapıyor. 

Kuruluşunuzu ve amacınızı bir kez daha aktarır mısınız?

Golden Age 2001 yılında Onursal Başkan Bensiyon Pinto’nun önderliğinde Tamar Bahar, Şeli Elmas, Lina Filiba, Kolomba Kasuto, Sara Mori, Eti Pinto, Eti Telvi’nin katkıları ile kuruldu.  Bu kişiler cemaatin diğer kurumlarında emeği geçen ve gençleri bu konularda her zaman olumlu teşvik eden bireyler… Bildiğiniz gibi komisyonumuz cemaatimizin diğer kurumlarında yine gönüllü çalışan hanımların bir araya gelmesiyle oluştu. 

Alt komisyonlarınız ve başkanları kimler?

Sosyal dayanışma Perla Erbeş; eğlence Sara Bahar; sayman Tuna Zavaro ve Rita Pinto  sekreter Vivi Alboher ve Leyla Behar . Çalışma sistemimiz ise kısaca şöyledir: öncelikle bu saydığımız isimler, başkan ve başkan yardımcıları toplanarak plan ve programı çıkartırız. Daha sonra da diğer arkadaşlarımızla paylaşırız. Tartışır konuşur en doğru sonuca ulaşırız.

Kuruluş amacınız 65 yaş üstü kişilere yönelik etkinlikler düzenleyerek onların sosyal yaşamlarına renk katmak…

Çıkma şansı olmayanlara bir olanak sağlıyoruz. Ayrıca dul kalan bazı kişiler içlerine kapanıyor, sokağa çıkmak istemiyor, yaşam istekleri azalıyor. Bu kişilere ulaşıyor, onlara sosyal ortamlar hazırlıyoruz. Akrabalarıyla birlikte olabiliyor,  eski arkadaşlarına rastlayabiliyor veya yeni arkadaşlıklar kurabiliyorlar.  Etkinliklere katılanlar, her zaman memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Çalışmaya başladığımızda 100 kişilik bir portföyümüz vardı, şimdi ise 230-240 kişi olduk.. Yaşlılar çoğaldıkça çemberimiz genişliyor…

Katılımcılarla nasıl iletişim kuruyorsunuz?

Herkesi birebir arayarak etkinliklere davet ediyoruz.  Etkinliklerin haricinde  bayramlarda da telefonlaşıyoruz. Artık onlarla bir aile olduk. Sevinçli veya üzüntülü olduklarında onlar da arıyor, sorunlarını paylaşıyorlar. Yapabileceklerimizi yapıyor, gereğinde yönlendiriyoruz.  İrtibat halinde olduklarımız, çeşitli nedenlerle etkinliklere katılamıyorlarsa bazen evlerinde ziyaret ediyor, sohbet ediyoruz…

Şişli ve  Kurtuluş’ta tespit edilen yerlerden kaldırılan otobüslerle katılımcıları topluyoruz.  Büyük faaliyetlere ise  Anadolu yakasından da otobüs kaldırıyoruz.

Büyük gezilerimizde Or Ahayim Hastanesi’nden bize ambulans ve doktor  eşlik eder…Bunu da ayrıca belirtmek istiyorum…

Yapılan faaliyetlerden söz eder misiniz?

Gezilerin yanı sıra kendi mekanımız olmadığı için cemaatimiz derneklerinde faaliyetler düzenliyoruz. Oralardaki gönüllü hanımlar faaliyetler organize ediyorlar. Her 15 günde bir, bir dernekte toplanıyoruz. Geçenlerde Dostluk Yurdu Derneği’nde Cako Taragano, çok güzel bir program düzenledi. Taragano’nun sunumu bittikten sonra derneğin üst salonunda dans çalışmaları vardı onları izledik.

Yıldırımspor, Göztepe Kültür ve Dostluk Yurdu Derneği’nden hem faaliyet hem de mekan olarak büyük destek alıyoruz. Üyemiz olmayan cemaatimiz hanımları da sunumlarıyla günlerimize renk katıyorlar.

Önemli günlerde yemekli etkinlikler düzenliyoruz. Örneğin geçen Purim Bayramı’nda Nükhet Antebi, Maşkiyah denetiminde Venge’de bir yemek verdi. Yaklaşık 180 kişi katıldı… Herkese Purim şekeri hediye edildi… Çok keyifli bir gün yaşadık, kaşer döner ve köfte yenildi. Mutfakta artan döneri ise günümüze katılamayanlara şoförlerle gönderdik. Bayramlara büyük önem veriyoruz ve her bayramı ailemizde kutlarmışçasına onlarla da kutluyoruz. Yaz aylarında dışarıda faaliyet düzenliyoruz. Geçen yaz hep birlikte Demirciköy’e gittik. Yolculuk bile çok eğlenceli geçti.

Bu sene bir yenilik yaparak elişi faaliyetine başladık. Şişli  ve Caddebostan Sinagoglarının bizlere  tahsis ettikleri yerlerde yapıyoruz. 

Elişi çalışmalarından söz eder misiniz?

Boncuklardan kolye, bilezik, gözlük zincirleri, örgüden ise atkı ve şapkalar. Tahta boyama… Hanuka’da Hanukiyalar yapıldı.  Çay- kahve ve ikramlar eşliğinde hem bir şeyler üretiyor, eğleniyor, hem de günlerini değerlendiriyorlar. 

Bu tür çalışmalar için evlerimizde bekleyen malzemeleri veya bağışları kabul ediyor musunuz?

Sadece elişi faaliyetler için değil, her türlü bağışı kabul ediyoruz… Elişi faaliyetleri için bizler de alıyoruz, yardımseverlerin de gönderdikleri malzemeleri kullanıyoruz.  Tığ, şiş, yün, boncuk her ne olursa… Örneğin geçen hafta bir hanım, Anadolu yakasındaki elişleri faaliyetlerimizde kullanılmak üzere makas, metre ve şişler hediye etti.  Bayramlarda bu kişilere küçük hediyeler veriyoruz, belki hediyeleri karşılamak veya sağlamak isteyenler olur…

Beki İpekel, Golden Age çalışmalarını değerlendirirken önemli bir noktaya temas etti…

21. yy’da yaşamın zorlukları nedeniyle ailelerde kopukluklar yaşanıyor. Kanımca Golden Age çok yararlı bir faaliyet yapıyor. Çocuklarımızın kendilerine göre hayatları var. Büyüklerimizin kendi yaşıtlarıyla beraber olmaları, insanları motive etmek çok güzel… Bir gün kendi yerimizde faaliyetler yapmak en büyük amacımız. Bu kişilerin her gün gidebileceği, herkesin kendi hobisini yapabileceği bir yer olur. Belki kitap okur, beraber yemek yerler, çay içerler… Bu faaliyetleri güncel ve yerleşik bir mekanda yapmak istiyoruz. Bu yazıyı okuyan bir hayırsever belki bir daire bağışlar, biz de daha profesyonel çalışarak bu kişilere hizmet veririz. Dernekler ve sinagoglar bizlere kapılarını açıyorlar ancak kendi faaliyetleriyle çakıştığında büyük zorluklar yaşanıyor… Bize ait bir mekanımız olursa bu sorun da ortadan kalkacak… 

Bir hayalim daha var, kendi yerimizde bu kişilerin doğum günlerini aileleriyle birlikte kutlamak…

Aranızda çok genç isimler de görüyoruz…

Arkadaşlarımız arasında çok farklı yaşta olanlar, hatta çocuklarımız yaşında gençlerimiz de var. Aramıza katılmak isteyenlere kapımız açık… En gencinden en büyüğümüze kadar herkesin fikirleri çok önemli…  Gençlerin yenilikçi fikirlerini büyüklerin deneyimleriyle harmanlayarak ortaya mükemmeli çıkarıyoruz. En büyük arzumuz herhangi bir kurumda  çalışmayan kişilerin bize katılması…

Meri Maya; Eti Pinto ile çalışmaktan çok mutluyum kendisinden çok şey öğrendim, deneyimler çok önemli…

Eti Pinto: Bu vesile ile bir konunun altını çizmek istiyorum. Eğer ben bir şey öğrenebilmişsem, Klara Perahya sayesinde öğrendim. 40 sene evvel bizi ele alarak yoğurdu…

Beki İpekel: Klara Perahya bizlere öncelikle masa arkadaşlarının birbirlerini sevmesi sonra hizmet verilmesi gerektiğini öğretti. Kişiler şayet birbirlerini sevmez ise karşılarındakine yardımcı olamaz. Onun talebeleri olarak girdiğimiz tüm ortamlarda her zaman yapıcı olduk...