Ne tesadüf ki...

Ester YANNİER Köşe Yazısı
9 Ocak 2008 Çarşamba

Pazartesi günkü gazeteleri okurken Neve Şalom Sinagogu’nda 2 Eylül Pazar günü gerçekleşmiş Kumrulukuş- Menase ailelerinin düğün fotoğrafıyla verilmiş bir haber dikkatimi çekti.
Bu görüntü Şalom için olağan olsa da okuduğum gazete yönünden öyle değildi. Özellikle “Sinagogdaki düğünde Gül için dua edildi” başlığı haberi daha  dikkat çekici kılıyordu. Diğer bir ilginç yan fotoğrafın sinagogun kadınlara ait bölümünden çekilmiş olması idi.
Kameralı cep telefonları yüksek pikselde fotoğraf çekebilse de bu kadar güçlü olabilmeleri pek mümkün değildi… Kısa bir araştırma sonrasında o gün sinagogda bulunan bir foto muhabiri tarafından çekildiği bilgisine ulaştım…
Haberin içeriğinde “(…) Düğün töreninde, Türkçe ve İbranice olarak Cumhurbaşkanı Gül için de dualar okundu. Türkiye Musevileri Hahambaşısı İsak Haleva’nın da katıldığı düğünde Haham Adoni, gelin ve damadın dışında Türkiye Cumhuriyeti ve Abdullah Gül için iyi niyet dileklerinde bulundu.  Haham, “Allah Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Türkiyemizi kötülükleden korusun, bereketini üzerimizden eksik etmesin’ dedi… gibi bilgilere yer verilmiş. Her Anoten duasında Türkiye Cumhurbaşkanının adının okuduğunu malumumuz. Bunda bizce garipsenecek bir yan göremedim. Ancak muhabirin bu durumdan nasıl haberi olduğunu da merak etmemek mümkün değil.
Başka bir gazetede bir köşe yazarı “Museviler Gül’e ne diye dua etti?”  başlıklı makalesinde, Anadolu yakasının köklü bir geçmişe sahip  bir kulübünde verilen bir konser sırasında sohbet ettiği bir hanımdan ertesi günkü düğünde ilk kez Abdullah Gül’ün adının okunacağını öğrenince, hemen ajansına bilgi vermiş. Makalede  500. yıl önce Musevilere kucak açmasıyla bunun bir geleneğe dönüştüğü bilgisi de veriliyor.
Köşe yazarı  muhabirin düğünü izlemesi duaya tanık olması üzerine “Gelenek bozulmamış gelin damat ve cumhurbaşkanı için dua edildi. Derin bir ‘oh’ çekebiliriz” sözleriyle yazısını tamamlamış.
Köşe Yazarı Şirin Sever sayesinde muhabirin nasıl haberi olduğu  merakımı da giderdim.
Ne tesadüf değil mi… muhabir Neve Şalom Sinagogu’nda haber peşinde terlerken, semtte Türk Musevi Cemaati 5. Yahudi Kültürü Avrupa Günü etkinlikleri kapsamında kendini büyük topluma tanıtmaya çalışıyordu…
Oysa ki, 3 Eylül günkü gazetelerde 5. Yahudi Kültürü Avrupa Günü küçücük birkaç haberin ötesine gidemedi…

Neyi eksik, neyi fazla yapıyoruz?...