Ağaçların yılbaşısı Tu Bişvat´a özel…

Orli GÜNER Duymayan Kalmasın
12 Ocak 2022 Çarşamba

Tu Bişvat Yahudi takvimine göre, toprağın en uygun ve verimli olduğu döneme denk gelir. Her yıl, Şevat ayının 15. günü tarımsal çalışmanın başlangıç tarihi olarak kabul edilir. Meyve ve yemişler tüketilir. Sembolik yiyeceklerin yer aldığı, çeşitli tarifler hazırlanır. Yiyecekleri ve anlamlarını yazının devamında bulabilirsiniz. Bunların haricinde fidan ekme etkinlikleri düzenlenir. Kutlamalar, zamanla gelenek halini alarak günümüze kadar gelmiştir. 2022’nin ilk günlerini yaşadığımız şu sıralarda, seçtiğim birkaç tarifi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım. Midenizin de yaşamınızın da bereketi bol olsun.

Şunu da eklemeden geçmek istemem ki doğaya sahip çıkmak bir günlük ya da bir bayramlık değil ömürlük bir görevdir, tüm insanlık için... Böyle özel günler, bizim için sadece bir vesiledir.

Her birey elinden geldiğince, çevreyi temiz tutmaya, canlılara zarar vermemeye ve mümkün oldukça fayda sağlamaya çalışır ise insanlık da doğa ile birlikte çok daha güzel bir hal alacaktır. Soğuk kış günlerinde, sokakta yaşayan hayvan dostlarımızı unutmayalım. Bir kap mama ve bir kap su ile gözlerindeki ışıltıyı ve sevgiyi siz de paylaşabilirsiniz.

TAHIL SALATASI

Malzemeler

1 çay bardağı haşlanmış börülce

1 çay bardağı haşlanmış buğday

1 çay bardağı haşlanmış kinoa

1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek

1 çay bardağı tane mısır

1 adet küp kesim salatalık

½ adet küp kesim sarı biber

½ adet küp kesim kırmızı kapya biber

1 adet rendelenmiş havuç

½ çay bardağı ayıklanmış nar

2 yemek kaşığı nar ekşisi

Sosu için

1 limonun suyu

1 tatlı kaşığı mayonez

½ çay bardağı zeytinyağı

Tuz, karabiber

Tüm meyve, sebze ve baklagiller bir kaseye aktarılır. Sos için belirtilen ürünler homojen kıvam alana kadar karıştırılır. Ardından salata malzemelerinin üzerine gezdirilerek harmanlanır. En son nar ekşisi ile servis edilir.

İNCİR UYUTMASI

Malzemeler

15 adet kuru incir

1 litre süt

Süslemek için

Hindistan cevizi, ceviz ya da şamfıstığı tozu

Mevsime ve tercihe göre taze ya da kuru incir

Kuru incirler sıcak su içerisinde yumuşamaya bırakılır. İncirler süzdürüldükten sonra, küp kesilerek derin bir kaba alınır. Bu sırada süt kaynamayacak şekilde ısıtılmalıdır. Isısını parmağınız ile kontrol edebilirsiniz. Birkaç saniyeden fazla dayanamıyor iseniz tencerenin altını kapatmanız gerekecektir. Sütün yarısı doğranmış olan incirlerin üzerine aktarılır. Parçalayıcı ile tane kalmayıncaya kadar çekilir. Püre kıvamına gelen harç ile sütün tamamı birleştirilir, karıştırılır. Kaselere pay edilerek üzerlerine tepsi kapatılır ve örtü serilir. Oda ısısında üç saat uyumaya bırakılır. Dinlenmiş olan tatlılarınızı dolaba kaldırmadan önce ya da servis esnasında süsleyebilir, dilediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz…

KARAMELLİ ELMA ŞEKERİ

Malzemeler

Boyutlarına göre 4-6 adet yeşil elma

1 su bardağı şeker

1/3 su bardağı su

1 tatlı kaşığı limon suyu

1 su bardağı krema

1 yemek kaşığı tereyağı

1 pinçik tuz

İsteğe göre vanilya aroması

Elmalar bol su altında yıkanır ve kurulanır. Sap kısımları çıkartılarak çöp şiş batırılır. Şeker, su ve limon suyu çelik, kalın tabanlı bir tencereye alınarak kaynatılır. Şurup, karamelize olana kadar pişirilir. Bu sırada kaşık ile karıştırma işlemi yapılmamalıdır. Tencereyi sallayarak ısının eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz. Kıvamlı bir yapı ve parlak bir ton elde edilmelidir. Ardından krema eklenir ve tahta kaşık yardımıyla hızlıca karıştırılır. Fakat şeker çok yakıcı bir madde olduğundan bu aşamada dikkatli çalışmanızı öneririm. Karamelinizi ocaktan alıp tereyağı, tuzu ve vanilyayı ekleyebilirsiniz. Kaplama öncesi karamelin ısısının biraz düşmesi gerekmektedir. Aksi halde elmalar yumuşamaya ve kararmaya başlayacaktır. Sos, istenilen dereceye gelip yoğunlaştığında elmalar içerisine daldırılır ve tamamen kaplanması sağlanır. İsteğe göre fındık, fıstık, çikolata veya şekerleme parçaları ile süsleyebilirsiniz. Bir müddet buzdolabında soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz.

SEDER TABAĞINDA BULUNAN YİYECEKLERDEN BAZILARI VE TEMSİL ETTİKLERİ

Buğday: Zekâ ve başarı

Arpa: Barış

Zeytin: Dürüst ve erdemli çocuklar

Hurma: Sağlık

Üzüm: Ruh eşi

İncir: Sabır

Nar: Dedikodudan uzak bir hayat

Yediklerinizin ve dileklerinizin güzel olduğu nice bayramlara, nice yazılara…


Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün