UÖMO pandemi krizini nasıl yönetiyor?

Tarihte 100-150 yılda bir rastlanan ve bugün bütün dünyayı etkisi altına alan korona pandemisi bilim insanlarının, sağlık yöneticilerinin ve eğitimcilerin kriz yönetimini de sınıyor.

Virna GÜMÜŞGERDAN Toplum
15 Nisan 2020 Çarşamba

Bilim insanları dünyayı etkisi altına alan bu virüsü yenecek ilaç, aşı gibi medikal çareler için laboratuvarlara kapandı. Sağlık sektöründe çalışanlar ailelerinden uzakta ve risk altında olağanüstü bir çaba içerisinde hastaları iyileştirmek için çalışıyor. Krizin ortaya çıkışı ile birlikte kapanan eğitim kurumları da, öğrencileri ve velileri için yepyeni bir sistem olan on-line eğitim modeline hızla geçmek zorunda kaldı.  

Teknolojiyi etkin kullanan eğitim kadrosu ve on-line eğitime hazır altyapısı ile eğitimine hiç ara vermeden devam eden Ulus Özel Musevi Okullarının bu kriz sürecini nasıl yönettiğini UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi’ye sorduk.

Dünyayı bu derece etkileyecek bir krizi hiç kimse beklemiyordu.  Ulus Özel Musevi Okulları olarakbu süreci nasıl yönetiyorsunuz?

Ulus Özel Musevi Okulları olarak, dünyadaki akademik ve teknolojik çalışmaları yakından takip ediyoruz. Yıllardır farklı ülkelerdeki okullarla gerçekleştirdiğimiz uluslararası ortak proje çalışmalarının bazılarını on-line sistemler üzerinden gerçekleştiriyoruz.Dört yıl önce lisemizde başlattığımız  ‘Massive Online Courses’ sistemiyle öğrencilerimiz on-line eğitimler alıyor. Doğal olarak zaman içinde teknolojik sistemlerimiz bu düzene göre yapılandırıldı. Eğitim teknolojileri konusunda kendini geliştiren kadromuz, ‘Eğitim Teknoloji Platformları’nda farklı okullara sunumlar yapan eğitimcilerimiz de bugüne hazırlıklıydı. Teknolojik altyapımızın hazır oluşu, vizyonu açık ve ileri görüşlü eğitimcilerle çalışıyor olmak sisteme hızlı geçişte bizler için avantaj oldu. Ancak bu kriz hiçbirimizin bilmediği bir süreç ve iyi planlamak gerekiyor. Neler mi yapıyoruz?

Ocak ayının başından itibaren dünyada etkisini gösteren virüsün yayılma gücünü ve alınması gereken önlemleri yakından takip ettik:Öncelikle okul içinde hijyen önlemlerimizi devreye soktuk. İlerleyen tarihlerde, okullarıntatil edilebileceği öngörüsüyle, eğitim ve öğretimi dijital olarak devam ettirmek üzere canlı yayın ve uzaktan eğitim sistemi için teknik altyapımızı daha da geliştirdik ve on-line eğitim materyallerimizi önceden hazırlamaya başladık.Sağlam teknolojik altyapımız, güçlü IT departmanımız, on-line eğitim süreçleri konusunda eğitimli öğretmenlerimiz, uyum içinde, paylaşımcı ve büyük bir özveriyle çalışan ekibimizle, mart ayının ortasında, Milli Eğitim Bakanı’nın ‘tatil’ dediği hafta da dahil olmak üzere, ilk günden itibaren uzaktan eğitim vermeye başladık.

Zoom pro, Hangout meeting, Google meet, notability, screen castify gibi yazılımlarla eğitimlerimiz devam ediyor:Eğitimciler olarak bizler de bu süreç içerinde on-line ders sistemleriyle ilgili yeni pek çok şey öğrendik. Her geçen gün kendimizi daha da geliştiriyoruz. Düzenli olarak, öğretmenlerimizle on-line toplantılar yapıyor, süreci değerlendiriyor, ders materyallerini paylaşıyoruz. Öğrenmeyi evde etkin ve eğlenceli hale getirecek, çocukların aileleriyle birlikte yapmaktan keyif alacakları, deney ve aktivite videoları hazırlıyoruz.

Öğretmenlerimiz, öğrencilerimizin motivasyonunun yüksek tutmak ve sürdürülebilirliği sağlamak adına okuldaki eğitim düzeninden daha yoğun bir tempoda çalışıyor: Tüm girdikleri sınıflar için anlatacakları dersin on-line videolarını önceden çekip Google Classroom’a yüklüyorlar. Canlı ders saatlerinde sınıfları ile bir araya gelerek ders işliyorlar. Google Classroom ve e-postadan iletilen ödevleri takip ediyor, geribildirimler veriyor, ödevlerin düzenli olarak yapılması için öğrencilerini teşvik ediyorlar.Her günün sonunda akışla ilgili raporlar hazırlayarak müdürler ve eğitim komisyonu ile paylaşıyor, yeni kararları sisteme entegre ediyorlar.Bilgi İşlem Departmanımız 7/24 öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize teknik konuda destek veriyor, gerekirse bilgisayarlarına uzaktan bağlanabiliyorlar.

Öğrencilerimizin moral motivasyonuna katkı sağlayacağına inandığımız müzik, enstrüman, sanat, spor, yoga, bilişim ve deney çalışmalarımız da online devam ediyor: Müzikve sanatta farklı akımlara öncülük etmiş sanatçıların hayatlarını, eserlerini öğretmenlerimizin canlı performansları ve görsel videolar aracılığı öğreniyorlar. Bilim Küpü’nün hazırladığı deneyler ile derslerdeki bilgilerini pekiştiriyorlar. Spor öğretmenleriyle canlı derslere katılıyor, yoga yapıyorlar. Güne mindfulness’la başlıyorlar.                                                                                                                                                                              

Rehber danışmanlarımız düzenli olarak öğrencilerle ilgili geri bildirimler alıyor. Okulumuzun psikolojik danışmanı Uzm. Psk. Funda Akkapulu ile öğrencilerin, velilerin ve öğretmenlerin motivasyonlarını arttıracak ve psikolojik ihtiyaçlarını karşılayacak yöntemler üzerinde çalışıyorlar:Ekran başında ders yapmaya motive olan çocuklarımızın, evde kalma süresi uzadıkça ve belirsizlik arttıkça motivasyonlarının düşebileceğini öngörüyoruz. Rehber danışmanlarımız, rutin rehberlik görüşmelerine devam ediyor, on-line randevu sistemiyle veli ve öğrencilerle bireysel görüşmeler yapıyor. Öğrencileri, Google Classroom’a yükledikleri Mindfullness egzersizlerini yapmaya teşvik ediyorlar. Rehber danışmanlarımız, alanında uzman danışmanlarla Zoom üzerinden konferanslar yapıyor, Google Classroom ve Instagram’dan paylaşıyorlar. Farklı bakış açıları ve çözüm önerileri sunan bu görüşmelerin psikolojik süreci yönetmekte önemli rol oynadığına inanıyoruz.

Üniversiteye ve LGS’ye hazırlanan 8. sınıf, 12. sınıf öğrencileri ile test çalışmalarının yanında rehberlik ve sınıf öğretmenleriyle motivasyon çalışmaları da yapılıyor. Yurtdışına kabulleri gelen öğrencilerimizin durumunu takip ediyoruz: LGS, Üniversite Giriş Sınavı ve mezuniyet senelerinde, yaşadıkları bu durumu kabullenmekte zorluk çeken 8. ve 12. sınıf gençlerimizle sınıf görüşmeleri ve bireysel çalışmalar yapıyoruz. YÖK ve MEB’in sınavlara yönelik açıklamalarını yakından takip ediyor, test çalışmalarına ek olarak öğrencilerimizi çeşitli on-line sınav senaryolarına hazırlamak üzere çalışıyoruz. Advance Placement -AP gibi uluslararası sınavların on-line denemelerini yapıyoruz. 

2020-2021 yılı çalışmaları okul açıkmış gibi devam ediyor:Okuldaki tüm işlemler, duyurular, kayıtlar, bağışlar, eğitime destek başvuruları on-line olarak ilerliyor.Krizin uzaması halinde orta ve uzun vadede öngördüğümüz zorlu süreçlere yönelik çözüm önerileri üzerinde simülasyon çalışmalarına başladık. Alternatif yaklaşımları ve planları uzmanlarla değerlendiriyoruz.

Bu süreci toplum olarak sağlıkla atlatabilmeyi ve UÖMO Ailesi olarak yeniden okulumuzda buluşmayı dört gözle bekliyoruz.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün