Nörolojik rehabilitasyonda güncel yaklaşımlar

Nörolojik rehabilitasyon alanında Or-Ahayim Balat Hastanesinde, MS, inme, Parkinson gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisine yönelik, rehabilitasyon alanında yeni yaklaşımlar uygulanıyor

Sağlık
13 Kasım 2019 Çarşamba

Uzman Fizyoterapist Hayrettin Horoz


Stroke (inme) rehabilitasyonu

İnme/felç olarak bilinen tablo; beyin dolaşımındaki değişiklikler sonucu gelişen ve vücudun bir yarısındaki fonksiyon bozuklukları ile karakterize bir sendromdur.

 Hemipleji rehabilitasyonun amacı hastayı fiziksel, sosyal ve ekonomik yönden bağımsızlığını kazandırmaya çalışmak ve fonksiyonlarını en üst düzeye ulaştırmaktır.  Kliniğimizde hemipleji rehabilitasyonunda; kişiye özel nörofizyolojik egzersiz yaklaşımlarının yanı sıra elektroterapi yöntemleri, denge ve koordinasyon egzersizleri, duyu algı fonksiyonlarının değerlendirilmesi ve geliştirilmesi ve ince motor beceriye yönelik egzersizler uygulanır.

 Hemipleji hastaları en iyi fizyoterapi kliniklerinde tedavi edilerek topluma kazandırılmakta olup günlük yaşam aktivitelerinde daha fazla gelişme kaydetmekteler.

 Hastanemizde; nöroloji kliniği ile fizyoterapi kliniği koordineli olarak, inmeli hastalarının tıbbi takibi ve fizyoterapisi sürdürülmekte olup, alanında uzman doktor ve fizyoterapistler tarafından son teknoloji ve bilimsel yaklaşımlarla gerçekleştirilmekte.

MS (Multiple Skleroz) rehabilitasyonu

Multiple Skleroz sebebi tam olarak bilinmeyen ancak yapılan araştırmalarda sinir sisteminin myelin kılıf ve akson bölümlerindeki hasara bağlı olarak ortaya çıkan bir sinir sistemi hastalığıdır.

MS hastalığının belirtileri kişiye göre değişebilmektedir. Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme, güç kaybı, felçler, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı en belirgin belirtilerdir.

Nöroloji kliniğimizde yapılan kapsamlı muayene ve değerlendirme sonrasında hastaların erken dönemde tedaviye başlaması sağlanır. Tedavinin gecikmesi veya hastalığın ilerlemesi durumunda kaslarda sertleşmeler ve kuvvet kayıpları buna bağlı olarak el becerilerinde azalmalar ve yürüyüş yeteneğinin kaybedilmesi, denge kaybı ve günlük yaşam aktivitelerinin ve kişisel bakım becerilerinin bağımsız gerçekleştirilememesi gibi durumlar karşımıza çıkar.

 Kliniğimiz hastalara en iyi ve en güncel tedavi metotlarını uygulamakta olup onları en kısa süre içerisinde maksimum bağımsız duruma getirmeyi hedefler. Bu amaca yönelik olarak yürüme becerisi azalmış veya kaybolmuş hastalara yürüyüş yeteneğini yeniden kazandırmak için denge kaybı ve ayakta duruş bozukluğuna yönelik denge-koordinasyon egzersizleri, ağrı, kas güçsüzlüğü veya kas sertliği için elektroterapi ajanları ve kişiye özel nörofizyolojik egzersiz programları, el becerileri, günlük yaşam aktiviteleri, kişisel bakım yeteneklerini arttırmak amacıyla terapi yaklaşımları alanında bilgili ve deneyimli hekim ve fizyoterapist tarafından sunulur.

Parkinson rehabilitasyonu

Parkinson hastalığı ‘hareket bozukluğu gurubunda’, dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Parkinson hastalığı kademeli olarak ilerleyen (progresif) bir hastalık türü olup, yol açtığı el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi belirtiler zaman geçtikçe kötüleşir. Hastalık ilerledikçe kişi yürüme, konuşma zorluğu yaşayabilir ve günlük basit ihtiyaçlarını tek başına karşılayamayacak duruma gelebilir.

Parkinson hastalığında ilaç tedavisinden daha etkili olan hastanın hareketliği ve kaslarını doğru kullanmayı esnetmeyi-gevşemeyi öğrenmesidir. Hareketsiz bırakılan ve başkasının bakımına muhtaç hale getirilen hastalar medikal açıdan tedavi edilmemiş olmaktadır. Bu nedenle fizyoterapist tarafından uygulanan rehabilitasyon çok önem arz etmektedir.
Parkinson rehabilitasyonun amacı, hastalığa bağlı fonksiyon kalıplarını azaltmak, günlük yaşamla ilgili zorlukları ortadan kaldırmak ve istenmeyen komplikasyonların gelişmesini engellemektir. 
     Bu hedefler doğrultusunda kliniğimizde kapsamlı bir rehabilitasyon programı yapılarak tedaviye başlanır, Parkinson’lu hastanın özelliklerine ve ihtiyaçlarına uygun bir program içinde gevşeme egzersizleri, eklem hareket açıklığı egzersizleri, aerobik egzersizler, solunum egzersizleri, güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon egzersizleri, dans, iş ve uğraşı terapisi yer alabilir.
Denge  yürüme ve koordinasyon eğitimleri: Egzersiz salonunda fizyoterapistler tarafından yaptırılan tedavi egzersizlerinin yanı sıra denge, yürüme ve koordinasyon eğitimleri uygulanır.
Dik duruş, düzgün yürüme, oturup kalkma, güvenli olarak yere düşme, yerden kalkma egzersizleri yaptırılır. Desteksiz yürüyemeyen hastalarda tekerlikli bir yürüteç yararlı olur. Kaslardaki ve eklemlerdeki sertlikleri azaltmak amacıyla sıcak uygulamalar,masaj ve germe egzersizleri yapılır.

*Or-Ahayim Hastanesi

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün