Açık artırmaya çıkan Freud’un mektubu duygusal tarafını ortaya koyuyor

20. yüzyıl düşünürlerinden Sigmund Freud’un kendi el yazısıyla kaleme aldığı bir mektup, hem onun nadir sergilediği duygusal yönünü gösteriyor hem de Naziler yüzünden memleketi Avusturya’dan kaçarak İngiltere’ye giden ve bu şekilde Yahudi mülteci kimliğine de sahip olan Freud’un yaşamı hakkında bilgiler veriyor. Mektup Kudüs’te düzenlenecek bir müzayedede satışa sunulacak.

Dünya
6 Kasım 2019 Çarşamba

 

Almanca yazılan, 21 Haziran 1938 tarihli mektup Freud’un Avusturya’dan Londra’ya taşınmasından birkaç hafta sonra gönderilmiş. Mektup Freud’un Avusturya’dan arkadaşı, aynı zamanda hastası olan hayırsever Margaret Stonborough-Wittgenstein’e yazılmış. Mektupta Freud Stonborough-Wittgenstein’in yaşadığı bir trajediyle ile ilgili üzüntüsünü dile getirmiş ve Nazi yönetimindeki Viyana’da yaşamdan alıntılara yer verilmiş.

Mektup, “Freud: Entellektüel bir Biyografi” kitabının yazarı ve New York Columbia Üniversitesi’nin Psikanalitik Çalışmalar Programı direktörü Joel Whitebook’a göre Freud’un duygusal yönünü gösteriyor. Psikanaliz ’in babası olarak görülen Freud genellikle bu yönüyle tanınmaz. Whitebook, “İnsanlar genellikle Freud’u entelektüel bir adam olarak görür. Ancak Freud çevresine ve estetiğe karşı oldukça hassas bir adamdı.” dedi.

Mektupta Freud Stonborough-Wittgenstein’i kocasının intihar etmesinin ardından teselli ediyor ve ruhsal durumu hakkında sorular soruyor.

Mektupta Freud şunları yazıyor: “Bu olayın sana nasıl acı verdiğini ve kafanı karıştırdığını tahmin edebiliyorum. İçinde bulunduğun koşullarda bir değişiklik olacak mı? Viyana’da kalmaya devam edecek misin? Sana daha birçok soru sormak istiyorum.” Freud mektubu şu sözlerle bitiriyor: “Çok yakın zamanda senden bir cevap almayı umuyorum. En içten dileklerimle, Freud.”

Stonborough-Wittgenstein Avusturya’nın en zengin işadamlarından biri olan Karl Wittgenstein’ın kızı ve 20. yüzyılın tanınmış filozoflarından Ludwig Wittgenstein’ın da kız kardeşiydi. Aile Hıristiyanlığa geçmesine rağmen Yahudi kökenliydi ve bu nedenle Nazilerin ırkçı yasalarına maruz kalmıştı.

Kendi de bir Yahudi olan Freud tanınmış olmasına rağmen Naziler ’den kurtulmak ve güvenliğini temin etmek için gereken statüye sahip değildi. 1933 yılında kitapları meydanlarda yakılmaya başlandı ve kızı Anna Gestapo tarafından tutuklandı.

Aile, 4 Haziran 1938’te üst düzey bir Nazi subayı ve Freud’un bir hayranı olan Anton Severwald’ın yardımıyla Avusturya’dan kaçmayı başardı ve İngiltere’ye yerleşti.

Mektup Freud’un yaşamının son yıllarında, 83 yaşındayken ve kanser hastalığı ile savaşırken yazıldı. Freud 23 Eylül 1939’da hayatını kaybetti.

Mektup İsrailli bir koleksiyoner tarafından Avrupa’daki bir müzayededen satın alındı. 3 Aralık’ta Kudüs’te 6.000 USD açılışı fiyatıyla satışa çıkarılacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün