Nuremberg kayıtları Paris’teki Soykırım Müzesine teslim edildi

Hague Uluslararası Mahkemesi (ICC), Nuremberg mahkemeleri süresince kaydedilmiş yüzlerce saatlik ses kaydını Paris’te bulunan Soykırım Anma Müzesine devretti.

Dünya
16 Ekim 2019 Çarşamba

Girişim, Soykırım hakkımda çok önemli bilgilerin halka açık hale getirilmesi yönündeki çalışmaların bir adımı olarak gerçekleşti. Kayıtlar dijital hale getirilerek bu şekilde Paris’teki müzenin yanı sıra ABD’nin Washington Soykırım Anma Müzesinin de erişimine açıldı.

Kayıtların tesliminden bir gün önce ICC’de resmi teslim töreni düzenlendi. Törende, Hâkim Antonio Augusto Cancado Trindade, elindeki tüm kayıtların bulunduğu dijital hafıza aletini Paris’teki müzenin yönetim kurulu başkanı Eric de Rothschild’e teslim etti. 

‘Nuremberg mahkemeleri’ ifadesi, iki ayrı mahkeme dizisi için kullanılıyor. İlki 1945-1956 yılları arasında Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkemesinde gerçekleşen ve 24 Nazi’nin yargılandığı Büyük Savaş Suçları Mahkemesi; diğeri ise 1946-1949 yılları arasında yer alan ve ABD Mahkemelerinde 177 Nazi üst düzey yetkilisinin yargılandığı Müteakip Nuremberg Mahkemeleri olarak geçiyor.

1945 yılında Almanya’nın Nuremberg şehrinde kurulan Nuremberg Uluslararası Askeri Mahkemesi, Nazi savaş suçlularını yargılamak amacını taşıyordu. 1946 yılında ICC’ye teslim edilen mahkeme kayıt arşivlerinde bulunanlar arasında filmler, yazılı belgeler ve çeşitli görsellerin yanı sıra, tüm mahkemenin ses kayıtları da bulunuyor.

Kayıtlara ait diskleri 1980’li yıllarda meşhur Nazi avcısı Serge Klarsfeld buldu. Basına konuşan Klarsfeld, bu kayıtları korumak için yapılması gereken daha çok iş olduğunu belirterek, “Binlerce disk boyunca süren Nazi yetkililerinin sorgulamaları, Washington’da özel bir odada saklanmaktadır. Bunları koruyarak saklamanın maddi yükü oldukça fazla. Ayrıca ulaşılması da güç çünkü bunları her bir kişi dinlediğinde, kayıtlar zarar görüyor” dedi.

 

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün