Yaratıcı Öğrenciler, Dr. Ken Robinson & Lou Aronica

Alper ALMELEK Perspektif
10 Temmuz 2019 Çarşamba

Her sektörün duayenleri olduğu gibi eğitim dünyasının da üstatlarından birinin Sir Ken Robinson olduğu aşikâr. Dünyanın belki de en çok izlenen TED konuşması bir yana, iki kitabını da mideye indirdikten sonra bu yazarın eserlerini her eğitimcinin/ aktarımcının incelemesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu kitabın ana teması ‘başkalarının neler yaptığını’ öğrenmek. Robinson birçok okuldan örnekler anlatarak eğitimin öğrenciye nasıl iletilmesi gerektiğinin çarpıcı örneklerini sunuyor. İyi de yapıyor çünkü bazı çarpıcı örnekleri hayranlıkla okuyoruz. Bir yandan da kitap ders niteliğinde gözlemler ve ifadelerle dolu.

Öğretmenlerle ilgili bakın ne demiş:

“En iyi öğretmenler, sadece eğitimci değillerdir. Onlar öğrencilerinin güvenini artıran, gidecekleri yönü bulmaya yardım eden onlara inanarak onlara yetki veren mentör ve rehberlerdir.”

Ya da, “Öğretmenlerin, öğrencilerin öğrenebilecekleri ortamı oluşturarak onların dikkatlerini çekmeleri, ilham vermeleri ve onları coşturmaları gerekir. Bunu yaptıklarında öğrencileri kendi beklentilerinin ve hatta başkalarının beklentilerinin de ötesine geçecekler.”

Paylaşmayı sevenlerin okumasını tavsiye ediyorum.

 

Mürebbiye, Stefan Zweig

Stefan Zweig, öyle tutkulu bir yazar ki, her insan onun eserlerinden birkaçının tadına bakmalı. Kanımca Novella denilen ‘kısa roman-hikaye’ türünün de en büyük ustalarından kendisi. ‘Mürebbiye’ adlı kitabında dört inanılmaz öykü yer alıyor.

İlk öykü ‘Mürebbiye’, iki kızın ergenlikle dişilik arasında bocaladıkları acıklı bir durumu anlatıyor. İki kız kardeş birkaç saat içinde birkaç yıl birden olgunlaşıyorlar.

İkinci hikâye ‘Yaz Novellası’ ise ava gidenin avlanacağını hem de kötü avlanacağını anlatan evrensel bir mesaj barındırıyor. Hikâyenin sonunda derin bir ‘Ahh’ çekiyorsunuz.

Üçüncü hikâye ‘Geç Ödenen Borç’ bence en dahiyane olanı. Bir insanın gençliğinde yaptıklarını unutmamamız gerektiğini, onu hep el üstünde tutmamızın toplum olarak boynumuzun borcu olduğunu öyle duygulu bir şekilde ifade ediyor ki, sulu gözleri ağlatıyor.

Son hikâye ‘Kadın ve Yeryüzü’ mistik bir tablo çiziyor. Yağmurun yağmasının insan üzerindeki etkisinin abartılmış ancak vurucu bir versiyonunu sunuyor.

Kısacık hikâyelerden oluşan bu çok değerli kitabı temin etmenizi öneririm.

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün