Çiftlerin akıllı telefonlarla imtihanı

Yaşam
8 Mayıs 2019 Çarşamba

Psk. Serra Gerşon Nahmias

Hayatta nelerden zevk alıyoruz? Hiç kendinize sordunuz mu? Eminim birçoğunuz aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek, hobilerime vakit ayırmak, tatile gitmek gibi şeyler getirecek aklına... Oysa gerçek şu: ZENNA Araştırma Şirketinin verilerine göre toplumun yüzde 80’inin en keyif aldığı aktivite internette gezinmek. Peki, en çok iletişimde bulunduğunuz şey ne? Kişi diyemiyorum. Çünkü maalesef gün içinde en çok akıllı telefonlarımızla iletişim halindeyiz. Bir de şöyle acı bir gerçek var; Türk toplumunun yüzde 80’i eşi veya sevgilisiyle beraberken mutlaka akıllı telefonunu birkaç kez kontrol ediyor. Peki, bu eşler arası iletişimi kötü etkilemez mi?

Bu durum günümüzde artık önemli bir problem haline geldi. Sevgililer ve eşler, beraberken birbirlerine odaklanacaklarına akıllı telefonlarına odaklanmaktalar. Günlerinin nasıl geçtiğini, streslerini, sevinçlerini birbiriyle paylaşacaklarına sosyal medyada paylaşmaktalar. O zaman ilişkinin nasıl bir özelliği kaldı? Siz özelinizi en yakınınızla paylaşmak yerine herkesle paylaşmayı tercih ediyorsanız, bu şeklide deşarj olmayı tercih ediyorsanız biriyle neden birliktesiniz?

Çoğumuz eşimizle sohbet ederken whatsapp gruplarından gelen mesajlara cevap veriyoruz. Eşimizle yemeğe çıkmışsak açlıktan ölüyor olsak bile yemekten önce yemeklerin fotoğraflarını Instagram’a koyuyoruz. Eşimizle bir yere gidince sanki görevimizmiş gibi hem yerimizi bildiriyor hem de onlarla mutluluk pozları paylaşıyoruz. Sonra da kaç kişi beğenmiş diye kontrol edip duruyoruz.

Her ne kadar farkında olmasak da bu durum artık bağımlılık haline geldi ve her bağımlılık gibi bu da eşler arası iletişimi oldukça olumsuz etkiliyor.

Akıllı telefonların, sosyal medyanın hiç mi olumlu bir yanı yok diye bir soru geliyor olabilir aklınıza... Elbette var. Gün içinde eşinize romantik mesajlar gönderebilir, eşinizle duygusal paylaşımlarda bulunabilir, size komik gelen videoları eşinizle de paylaşıp onun yüzünü güldürebilirsiniz. Ancak bu olumlu etkileri ancak telefonunuza bağımlı olmadığınız takdirde görebilirsiniz.

Telefonlarımızı ve sosyal medyayı tabii ki hayatımızdan çıkartamayız; ancak kontrolünü elimize alabiliriz. Teknolojiyi avantaja çevirebiliriz. Bu bizim elimizde. Her bağımlılıkta olduğu gibi bunu kontrol etmek için gereken güç BİZDE!

İşte çiftlerin akıllı telefonlarla ilgili şikâyetleri:

Akşam yemeği sırasında benimle sohbet edeceğine whatssapp gruplarından gelen mesajlara cevap veriyor.

Özelimizi sürekli sosyal medyada paylaşıyor.

Sohbet ederken eninde sonunda telefonunu kullanarak bana bir şeyler gösteriyor.

Grupça çıktığımızda sohbete katılacağına telefonuyla oynuyor.

Nasıl önlemler alabiliriz?

Zaman belirleyin: Bir aradayken telefonlarınıza hiç bakmayacağınız, bütün teknolojik aletlerden uzak duracağınız; yalnızca birbirinize odaklanacağınız bir zaman dilimi belirleyin. Örneğin evli çiftler akşam yemeği sırasında kendilerine böyle bir alan yaratabilecekken, henüz beraber yaşamayan çiftler bir araya geldiklerinde ilk ilk saati sadece birbirlerine odaklanmaya ayırabilir.

Bırakın sadece sizin olsun: Özel hayatınızı, nereye gittiğinizi, yediğinizi, içtiğinizi herkesle paylaşmak zorunda değilsiniz. Bırakın o zaman sadece sizin olsun. Başkaları bilmese de, onaylamasa da siz keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunu kendinize hatırlatın. Anın tadını çıkarın.

Whatsapp mesajlarına hemen cevap vermek zorunda değilsiniz: Bu mesajlar size her zaman gelecek ve anınızı her zaman sabote edecek. Bu noktada bir seçim yapmak zorundasınız. Sizin için partnerinizle muhabbetinizi devam ettirmek, izlediğiniz bir filmi bölmemek ya da sadece sessizce durduğunuz bir anı paylaşmak mı daha önemli, yoksa bakmadığınız sürece kimden geldiğini bile bilmediğiniz mesajları cevaplamak mı?

Telefon bağımlılığının asosyalliğe sebep olduğunu unutmayın: Bağımlılıkların sosyalleşmeyi olumsuz etkilediği bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. Öncelikle böyle bir bağımlılığınız olabileceğini kabul edin. Çevrenizden gelen, sürekli telefonuna bakıyorsun, beni dinlemiyorsun gibi şikâyetleri dikkate alın ve kendinizi kontrol etmeye çalışın.

Geceleri yatağa telefon, tablet ve bilgisayar sokmayın: Yatağa bu aletleri sokmak sizin ve eşinizin uyku kalitesini düşürür ve cinselliği olumsuz yönde etkiler. Ayrıca sadece eşlerden biri teknolojik aleti yatağa sokuyorsa diğer eş saygısızlığa uğradığını düşünebilir ve değersiz hissedebilir. Yatak sizin özel alanınız, telefonla ilgileneceğinize eşinizle ilgilenin.

Önlemlere rağmen ilişkiniz hâlâ düzelmediyse bir psikologdan destek almanızı öneririm. Sorularınız için bana www.serragerson.com adresinden ulaşabilirsiniz

 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün