Holokost Kurbanları Ankara’da anıldı

27 Ocak Birleşmiş Milletler Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü sebebiyle, 24 Ocak Perşembe günü Ankara Sinagogunda geniş katılımla bir anma duası gerçekleştirildi. Aynı gün Ankara Üniversitesinde Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı’nın da katıldığı bir tören düzenlendi.

Karel VALANSİ Toplum
24 Ocak 2019 Perşembe

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh ve  İstanbul’dan Ankara’ya gelen Türk Yahudi Toplumu temsilcileri, Şahrit (sabah) duası için  kapılarını açan Ankara Sinagogunda bir araya geldi. Ankara Yahudi Toplumu Başkanı Can Özgön’ün yanı sıra, Ankara’da bulunan büyükelçi ve yabancı misyon temsilcilerinin geniş katılımla gerçekleşen duanın ardından Holokost'u anmanın önemi Hahambaşı Haleva, Özgön ve İbrahimzadeh'nin konuşmalarında dile getirildi. Holokost kurbanlarının hatırası için edilen duanın ardından Türkiye’nin bekası için Anoten duası okundu.

Daha sonra resmi tören için Ankara Üniversitesine geçildi. Ankara Üniversitesinde düzenlenen törende Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Bahçeköy Açı okulları öğrencilerinden Zeynep Özay ve Verda Sisa konuşmalarında Holokost eğitiminin önemini, nefret söylemine karşı hukukun gerekliliğini vurguladılar.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakçı, törende yaptığı konuşmada Nazi rejiminin katlettiği, Holokost kurbanı milyonlarca Yahudiyi saygıyla andığını belirtti. “Antisemitizmin, ırkçılığın, yabancı düşmanlığının dünyada hala artış gösteriyor olması kaygı vericidir,” diyen Kaymakçı, “Etnik ve dini kimliklerin nefret objesi haline getirilmesinin ve bununla yeterince mücadele edilmemesinin nelere yol açabileceğinin en elim örneği Holokost'tur,” diyerek sözlerine devam etti. Kaymakçı ayrıca Avrupa Birliği'nin değerler birliği olmaya devam etmesi gerektiğini ve bunun ancak Türkiye ile birlikte gerçekleşebileceğini belirtti.

Türk Yahudi Toplumu Eş Başkanı İshak İbrahimzadeh konuşmasında 70 yıl önce gerçekleşen Holokost'u yaratan nefretin bugün hala kendisini farklı şekillerde hissettirdiğini belirtti. Acıların hepsinin kutsal olduğunu belirten İbrahimzadeh, ayrımcılığın ve nefret suçlarının ancak sevgi, hukuk ve eğitimle aşılabileceğini ifade etti.

Törende ayrıca Dışişleri Bakanlığı'nın desteğiyle hazırlanan ve Türkiye'nin Rodos Konsolosu Selahattin Ülkümen sayesinde Holokost'tan kurtulan Lina Amato'nun kendi sözleriyle hayatını anlatan belgesel gösterildi. İzzet Keribar’ın ölüm kamplarında çektiği fotoğraflardan oluşturulan bir video sunumu paylaşıldı. Ankara Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencilerinin gerçekleştirdiği 'Zamansız sönen ışıklara' adlı lirik dans gösterisi ve müzik dinletisinin ardından Holokost kurbanları adına mum yakıldı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün