Oyun içimizde…

Çocuk-Aile
26 Aralık 2018 Çarşamba

Vivet Pitelon Sparkes

 

Çocukların gelişimi açısından, oyunun önemini artık hepimiz biliyoruz. Çocuklarımızla iletişim kurmak, hissettiklerini anlamak, onları daha iyi tanımak, oyun sırasında gerçekleşir. Kaliteli zaman geçirirken bir çocukla anda kalabilmek, bu hayattaki en güzel hediyedir. Siz ebeveynler, onlara alan açtıkça,  bir kucak dolusu neşe ve sevgi bulaştıracaklardır sizlere.

Evet, belki bütün bunları tahmin edebiliyorsun, ama peki ya senin içindeki çocuk? En son ne zaman sarıldın ona? Ne zaman kulak verdin söylediklerine? İçindeki çocuğu ne zaman kaybettin hatırlıyor musun? Sorumluluklar, yetişecek e-mailler, trafik, hafta sonu partileri, dans, spor aktiviteleri derken, senin içindeki kaybettiğin çocuk belki de hala onu hatırlamanı bekliyordur...

Buradan, çocuğunla kaliteli bir şeyler paylaşman, iletişimini güçlendirmen ve içindeki çocuğa da fırsat vermen için sana sesleniyorum. Bil ki, çok şanslısın; kendi çocuğunun dünyasına adım atarken, bugüne kadar dinlemeyi bıraktığın ses sana geri dönecek. Beraberinde belki huzur, heyecan, şefkat, kendine olandan daha da fazla sevgi getirecek.

Şimdi çocuğunla beraber bir klasik müzik eşliğinde birbirinizin gözlerine bakarken, sakin nefes alıp verin, çocuğunun gözleri içinde kaybolmak için kendine fırsat ver. Şimdi seninle bir oyun oynamak istiyorum deyin. Bunları söylerken içindeki çocukla beraber toplam iki kişiye konuştuğunu aklından çıkarma.

Hazır mısın benimle oynamaya?

Birinci deney ‘Kar kristalleri’

Önce biraz havadan bahsedin, kar yağınca neler yapmayı sevdiğinden konuşun. Sonra karın kristal şekillerinden bahsedin. Bir kâğıda çizmesini isteyin. Bu şekiller neyi ifade ediyor, neye benziyor? Yıldız mı? Zihninde canlandırmış olduğu bu şekli yapmak için beraber zaman harcayabileceğinizi söyleyin.

İşte size uzun süre keyif verecek bir çalışma…

Kristaller, bir yapıyı oluşturan atom, molekül veya iyonların düzenli bir şekilde dizilmesiyle oluşmaktadır.

1 adet cam kap

Tencere

1 adet şönil

3,5 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

Gıda boyası

Mandal

Isıtıcı

Tabak

Yapılışı:

Tencerenin içine bir bardak su ve üç bardak şeker boşaltalım ve karışımı ısıtalım.

Şeker eriyip kaynadıktan sonra karışımı ısıtıcıdan alalım ve 15 dakika soğumaya bırakalım.

Tabağa bir miktar şeker koyalım. Hafifçe ıslattığımız tahta çubuğumuzu bu şekere bulayalım ve kurumaya bırakalım.

Soğuyan şekerli su karışımını cam kaba aktaralım ve içine 5-6 damla gıda boyası damlatalım. Dilerseniz kavanoz da kullanabilirsiniz.

Şekere buladığımız şönili, yavaşça cam kabın içine daldırarak mandalla sabitleyelim.

2-3 gün sonra kristallerin oluşmaya başladığını göreceksiniz. Bir hafta sonunda şeker kristaliniz hazır hale gelecektir.

Şimdi bakalım kar kristali gibi tahmin ettiğiniz sonuçları elde ettiniz mi? Lütfen resim çekmeyi unutmayın. Kar yağınca bu keyifli aktivitenizin resimlerine geri dönün ve doğal ortamdaki kar kristalleriyle karşılaştırın.

 

İkinci deney ‘Sinematografi’

Öncelikle çocuğunla en sevdiği hayvan hakkında sohbet ediniz. Daha sonra bu sevdiği hayvanın neyle beslendiğini veya nasıl bir yerde yaşadığıyla ilgili sorular sorarak, sohbeti derinleştiriniz. Hangi cevabı verirse versin, deneyiniz keyifli olacaktır.

Mesela; sana kuş ve yaşadığı yerin bir kafes olduğunu söylediğimi varsayın.

Kuşu kafese koymanı isteyeceğim ve bunun için sinematografiden yararlanacağız.

Bu deneyle elde edeceğimiz bilgi, sinemanın ekrana hızlı bir şekilde aktarılan görüntülerin birleşiminden oluşmasıdır.

Gerekli malzemeler:

3 adet 10 cm. beyaz fon kartonu

Makas

Yapıştırıcı

Boya kalemleri

Şiş kebap çubuğu veya kamış

Yapıştırıcı bant

Yapılışı:

Kartonun bir yüzüne dilediğiniz şekilde ve büyüklükte bir kuş çiziniz.

Diğer bir kartona kuş için bir kafes çizelim.

Bu iki şeklide renkli boya kalemleriyle dilediğin gibi boyayalım.

İki kartonu da şekiller sırt sırta gelecek şekilde yapıştır, yapıştırırken çubuğun geçebileceği kadar bir aralık bırakınız.

Şimdi bu kartonları kamışla birleştirip çubuğu avuçlarınızın arasında hızlıca çevirelim.

... Kuş kafeste!

Sonuncu kartonu alıp hızlı bir şekilde sallayınız ve çıkan sesle ormanda olduğunuzu ve şimşekler çaktığını hayal ederken çocuğunuzun çubuğu hızlıca çevirmesini sağlayınız.

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün