Molemax Hd Bilgisayarlı Dermatoskop Cihazıyla Cilt Kanserinde Erken Teşhis

Sağlık
21 Kasım 2018 Çarşamba

Benlerin takibi gerekli midir?

Benler melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. İnsan vücudunda çok sayıda ben olabilir. Bu benlerin bazıları doğuştan, bazıları ise güneşe maruz kalınması sonucu sonradan oluşurlar. benlerin bazıları cilt kanseri riski taşıyabilir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin takibi son derece önemlidir.

Benler melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir; kahverengi, siyah ya da nadiren koyu mavi renkte olabilirler. Doğuştan gelen benlerde daha fazla risk olmakla birlikte benlerin bazıları cilt kanseri riski taşıyabilir. Bu nedenle, tehlikeli benlerin takibi son derece önemlidir. Özellikle yazın çok güneş altında kalma, güneş yanıkları ben artışını arttırdığı gibi melanom denilen cilt kanserinin oluşma olasılığını da arttırır. Benlerde ki artış ve kansere dönüşümünü engellemek için güneşten iyi korunmak gerekir.

Kansere dönüşüm belirtileri nelerdir?

Simetrik olmayan ve düzensiz sınırlı benler ani değişiklikler gösterirse hastanın vakit geçirmeden bir dermatoloğa başvurması gerekir. Ani değişiklikler, hızlı büyüme, şekil değiştirme ve kanama şeklinde kendini gösterebilir.

 Tehlikeli benler nasıl tespit edilir?

Dijital Dermatoskop cihazları benlerin analizinde ve takibinde kullanılan en gelişmiş cihazlardır. Bu cihazların avantajı deri kanserlerini erken dönemde saptayabilmesi ve zararsız benlerin gereksiz alınmasını azaltmaktır. Molemax HD Bilgisayarlı Dermatoskop cihazımızla, ‘el dermatoskop’undan farklı olarak ben haritası oluşturmak mümkündür. Bu yöntemde hastanın görüntüsü ekrana aktarılır ve benler tek tek incelenir. Belli aralıklarla ben takibi yapılarak bilgisayar ortamında korunan önceki görüntülerle karşılaştırılır ve şüpheli değişiklik varsa benler çıkarılarak patolojik incelemeye gönderilir.

Uz. Dr. Orkhan Bairamov  Dermatoloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

Kimler risk altında?

Açık tenli kişiler

Daha önce kendisinde veya ailede deri kanser öyküsü bulunanlar,

Çok sayıda beni olanlar,

Benlerinde renk ve şekil değişikliği, yaraya dönüşme, kanama,

Uzun süreli güneş hasarına maruz kalanlar,

Çocuklukta güneş yanığı öyküsü olanlar,

Aniden ortaya çıkan koyu renkli, boyutu 2 mm’den büyük benler,

 Denizciler, çiftçiler, su sporları gibi aktivitelerde bulunanlar… 

 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün