Tefilin takmak kalbi koruyor

Cincinnati Tıp Üniversitesinde yapılan pilot araştırmada, tefilinin düzenli kullanımı kalp damarlarına kan ve oksijen akışını kısa süreyle sınırlandırıp sonra yeniden bırakması nedeniyle fayda sağlıyor.

Kültür
7 Kasım 2018 Çarşamba

Tıbbi bir çalışmaya göre Yahudi erkeklerin dua esnasında kollarına sardıkları deri şeritler kalp krizinin en kötü etkilerinden koruyor olabilir. Cincinnati Tıp Üniversitesinde yapılan pilot araştırmada, tefilinin düzenli kullanımı kalp damarlarına kan ve oksijen akışını kısa süreyle sınırlandırıp sonra yeniden bırakması nedeniyle fayda sağlıyor.

Çalışmanın sonuçları American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology’de geçen ay yayınlandı. Kardiyolog Jack Rubinstein’ın yürüttüğü çalışmaya 20 Yahudi erkek katılırken haftanın altı günü (Şabat hariç) dokuzu yarım saat boyunca tefilin taktı, kalanı ise takmadı. Kan akışı günlük tefilin takanlarda çok daha yüksek çıkarken yalnızca bir kez takanlarda bile iyileşme görüldü. 

Rubinstein’a göre kolun sıkı sıkı sarılması ve verdiği rahatsızlık kullananları önceden şartlıyor. Şöyle ki kalp krizi durumunda, kalbin bir kısmı oksijenden veya kandan mahrum kaldığında ve yeniden oksijen verildiğinde ve kan akışı sağlandığında yaşanan kısa süreli hasarın yaşanmaması için koruma sağlıyor. Tefilin takmak kalbi ve damarları ağır olmayan bir strese maruz bırakmayı taklit ediyor.

Rubinstein uzun veya kısa dönem tefilin takanların kan dolaşımında olumlu etkiyi gözlemlediklerini belirtiyor. İsrail’de yapılan çalışmalar sonucunda Ortodoks erkeklerin kalp rahatsızlıklarından ölme riski nüfusun geneline göre daha düşük olduğu ortaya çıktı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün