Eğitimde ırkçılığa karşı öğretim olmalı

Dünyada artık uzak bir yer yok. Her fikir, eylem ve hayal yanı başımızda. Tüm güzellikleri kadar, tehlikeleri ile de birlikte.

Ferhat ATİK Toplum
30 Ağustos 2018 Perşembe

11 Ağustos 2017'de, on yıllardır beyaz üstünlükçülerin en büyük ve en şiddetli toplanmasında, “Sağa Birleş” sloganı ile faşist örgütler bir araya gelerek, neo-Naziler ve Ku Klux Klan’ı bir araya getirdiler. Meşaleleri, ev yapımı kalkanları ve konfederasyon bayraklarını ve Nazi selamlarını taşıyan yüzlerce insan, kendi bakış açılarına ve ideolojilerine göre sokaklardaydılar.

Yerel güçlerle çatıştılar. Bir araç, bir kişiyi öldürdü ve 19 kişi yaralandı. Kaos izlenirken bir helikopter düştü ve iki asker öldü. Virginia Valisi olağanüstü hal ilan etti.

Bunun üzerinden sadece bir yıl geçti.

Amerika için çok zorlu bir dönemdi. Aslında ABD Başkanı Trump’ın zaman zaman rasyonel olmayan, nefret içerikli söylemleri ve sağlıksız yönetimi ile bu tehlike azalacağına arttı. Amerika’da olan bu olayların önemi, dünyanın birçok merkezindeki aşırı sağa yeniden görece moral vermesi ve faşizmi cesaretlendirmesidir.

Geçen sene yaşanan bu olayların ardından okullar açıldı ama öğretmenler için sorun büyüdü. ADL (Anti-Defamation League) bu süreçte, büyük ve olumlu bir rol oynadı. Kafa karışıklığı ve korku içinde olan birçok öğretmenle çalışma yaparak, bu sürecin nasıl konuşulması gerektiğini, faşizmin, ırkçılığın ve antisemitizmin okullardan ve çocuklardan nasıl uzak tutulabileceğini öğretti.

Dünyada artık uzak bir yer yok. Her fikir, eylem ve hayal yanı başımızda. Tüm güzellikleri kadar, tehlikeleri ile de birlikte.

Peki, acaba her okulda Charlottesville hakkında konuşmalı mıyız? Irkçılık konusuna okul yıllarında ve bu kadar erken girilmeli mi? Sınıflar bu duyguyu anlayacaklar mı?

Öğretmenler elbette toplumsal olaylarla ilgili sorumlu bir iş yapmaktadırlar. Çocuklar küçük olabilir ama Charlottesville göz ardı edilemez, çünkü uzak değil.

Irkçılık ve faşizm de öyle.

Bu yıl Amerika; faşizm, ırkçılık, beyaz üstünlük ve antisemitizm kavramları ile ilgili yeniden çalışmaktalar. Olaylardan bir yıl sonra, okullar açılmak üzereyken, yeniden bilgilendirme yapmak ve her yaştan çocuğa, anlayabilecekleri diller kullanarak bu kavramlara karşı olmalarını öğretmek için Trump’a rağmen Amerika’da bu çalışmalar yapılırken, her ülke, ülkemiz, her okul ve sınıfa bu olaylar üzerinden neye karşı olmaları gerektiği öğretilmeli.

Gelecek için.

…ve Nelson Mandela’nın şu sözünü unutmadan:

“Gençlerin bugün dünyamızdaki en önemli konularla boğuşmalarına yardım etmek korkutucu olabilir. Ama dünyayı değiştirmek için kullanabileceğiniz en güçlü silah eğitimdir.”

Foto: thnations.com & JewishJournal