Botoks Hakkında Merak Ettikleriniz

Or-Ahayim Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Orkhan Bairamov’a, botoksun nerelerde uygulanabileceğini, yan etkisi olup olmadığını, etki süresini, ve hangi yaşlarda uygulanabileceğini sorduk.

Sağlık
15 Ağustos 2018 Çarşamba

 

 Eti Varon

Botoks nedir? Nasıl etki gösterir?

Botoks Clostridium botulinum isimli bir bakteri tarafından üretilen nörotoksindir. Etkisini nöromüsküler sinaps denen kas ve sinir arası bağlantılarda asetilkolin salınımını baskılayarak geçici kas felci oluşturmakla gösterir. Bu toksinin sekiz serotipi vardır ve tıpta en etkili olan A tipi kullanılır.

Nereye uygulanabilir?

Tıp dünyasında ilk defa şaşılık tedavisinde kullanılmakla beraber günümüzde yüz ve boyun derisinde olan kırışıkların giderilmesinde ve oluşmasını engellemek için kullanılmakta. Genelde yüzde en sık alın, kaş arası, göz kenarları, burun, üst dudak kırışıklarının hafifletilmesi için kullanılır. Bunun yanı sıra avuç ve koltukaltı aşırı terleme tedavisinde, migren gibi bazı nörolojik hastalıklarda sıklıkla tercih edilir.

Uygulanması nasıldır?

İşlem öncesi uygulamanın yapılacağı bölgeye ağrıkesici krem sürülür, 20-30 dakika bekledikten sonra bölge aseptik solüsyonla temizlenir. İlaç çizgilerin altında olan mimik kaslarına ince uçlu iğnelerle enjekte edilir. İşlem yaklaşık 15-20 dakika sürer.

Uygulamayı kimler yapmalıdır?

Dermatologlar ve plastik cerrahlar botoks uygulamasını yapmaya yetkilidir.

Yan etkisi var mı?

Uzun yıllar boyunca hem tedavi hem de kozmetik amaçlı kullanılmasına rağmen kalıcı her hangi bir yan etkisi görülmedi. Bazen kısa sürede uygulama yerinde morarma, geçici his kaybı, üst göz kapaklarında düşmeye neden olabilir.

Etki süresi ne kadardır?

Botoksun etkisi uygulama yapıldıktan 48-72 saat sonra başlar. Optimal etki iki hafta sonunda görülür. Bölgeye yapılan doz gibi etki süresi  de kişiden kişiye farklılık gösterir ve bu süre ortalama 3-6 ay kadar devam eder. Botoks’un etkisi kaybolunca çizgiler eski görüntüsüne geri döner. Birkaç kez üst üste botoks uygulaması yaptıran kişilerde bu kasların zayıfladığı ve botoks’un etki süresinin uzadığı gözlenmiştir.

Uygulama yaşı nedir?

Genelde 25-60 yaş arası sıklıkla kullanılmakla beraber 18 yaş üzeri her hastaya yapılabilir. Gebe ve emziren hastalarda, uygulanacak bölgede aktif deri enfeksiyonu olanlarda, Miastenia Gravis, ALS gibi hastalıklarda, pıhtılaşma bozukluğu olan kişilerde uygulama sakıncalıdır.

Uygulama öncesi ve sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Hastaların aspirin, ağrıkesiciler, kan sulandırıcı ilaçlar, alkol kullandığı durumlarda uygulamadan iki hafta önceden alımı durdurulmalı. Bunun dışında yeşil çay, ginseng, Vitamin C, balık yağı gibi gıda takviyeleri morarmayı arttırabileceğinden tedaviden önce ve sonra birkaç hafta boyunca kesilmeli. Uygulamadan sonra birkaç saat boyunca dik pozisyonda durmak, yüz üstü uyumamak gerekir. Bunun dışında birkaç gün boyunca havuza girmek, yüz bakımı uygulanması gibi işlemlerden kaçınmak olası enfeksiyon riskini ortadan kaldırır.