Üniversitemizi seçerken nelere dikkat edelim?

Üniversite sınavı sonuçları açıklandı. Haziran sonunda sınava giren öğrenciler, sonuçların açıklanmasının ardından 7-14 Ağustos arasında hayatlarının en önemli tercihlerinden birini yapacak.

Gençlik - Eğitim
8 Ağustos 2018 Çarşamba

Bahar Anahmias


Herkesin gözü belli başlı üniversitelerde; Boğaziçi, Koç, Sabancı, ODTÜ, Bilkent, İTÜ, Bilgi, Yeditepe...

Puanınıza, imkânınıza, ilginize göre çeşitli üniversiteler var. İlanlarla öğrencilere burs verdiğini duyuranlar da var. Yüzyıllardır ayakta durmasıyla, akademik özellikleri ile star olan da...

Eğitimci bir aileden geliyorum. Hem dede tarafım, hem de teyzelerim eğitimci. Eğitime ve öğrenime önem veriyorum. Bu nedenle dikkatinizi çekmek istiyorum:

Dönem Hayat Boyu Öğrenim Dönemi. "Üniversiteyi kazandım, artık bitti. Mezun olunca da harika bir iş bulurum" diye bir şey yok artık.

Şimdi tüm dengeler değişti. Bu nedenle gençler, size birkaç tavsiyem var:

1 - Şu ana kadar nerede, ne okumak isteyeceğinize iyi kötü karar vermiş olabilirsiniz.

Öncelikle puanınıza bir bakın. Bu puanla girilebilecek üniversiteler hemen hemen belli. O puanlara uyan okulları araştırma zamanı şimdi.

Girin o üniversitenin sitesine. Seçtiğiniz bölümün derslerine, dersleri veren öğretmenlerin CV’lerine kadar her şeye erişebiliyorsunuz. Hepsine tek tek bakın. Size hitap ediyor mu? Bu bölümü öyle mi düşünmüştünüz? Öğretmenler kim? Konusunda uzman, araştırma yapan kişiler mi? Araştırmalarında öğrencilere de yer veriyorlar mı?

2 - Eğer şu ana kadar bakmadıysanız, gazetelerden ve internetten insan kaynakları ilanlarına bakın. Ne tür elemanlar aranıyor? Sizin girmeyi hayal ettiğiniz şirketlerde neler önemli? Şirketlerin eleman sayfalarına, kariyer sayfalarına girin. Aranan elemanların özellikleri neler? Hangi bölümleri tercih ediyorlar şirketler? Seçeceğiniz üniversite ve bölüm bu özellikleri sağlıyor mu?

3 - Gelecekte hangi meslekler popüler? Şu anda neler oluyor dünyada? Ekonomi sayfalarında nelerden bahsediliyor? Sadece gazete sayfaları ile kısıtlı kalmayın. Tüm dünyayı takip edin internetten.

Sektörleri ve alanları inceleyin. Hangisi sizi daha çok cezbediyor? Teknoloji mi, enerji mi, sağlık mı, genetik mi, ekonomi mi, inşaat mı, robotik mi, uzay mı, siyaset mi? Bundan 10 sene önce olmayan meslekler şu anda var. Teknoloji ile bir sürü meslek de yok olacak. Ona göre yönünüzü seçin.

Unutmayın, belki de size öğretilen şeyleri uygulamanıza gerek kalmayacak. Bir robot, ya da yapay zeka ile her şey çözülecek.

Siz okuyacağınız disiplini seçin sadece. O disiplinde edineceğiniz birikim mutlaka işinize yarayacaktır.

4 - Mühendislik okuyabiliyorsanız, mutlaka mühendislik okuyun. İşin kolayına kaçmayın. Dünyayı değiştirmek ve yeni sistemler, yeni şehirler oluşturmak için bir sürü mühendise ihtiyaç olacak.

“Ben ne anlarım mühendislikten” diyorsanız bile teknoloji ile ilgili bir dalı mutlaka yan dal olarak ya da kurs olarak eğitiminizin bir kenarına koyun.

5 - Kodlama öğrenin. Algoritmik düşünme nasıl olacakmış, bir bakın.

Ne iş yaparsanız yapın, yanında teknoloji olacağı kesin. Ben belki yetişemem ama çocuklarımın ve torunlarımın robotlarla çalışacağı, dünyanın yapay zekâ ile sistemleri yürüteceği aşikâr.

Korkutucu mu? Evet. Korkmamak için öğrenmek lazım. Korkmamak için konuya hâkim olmak lazım.

Bir de hatırlayın bakalım, iş ilanlarında en çok arananlar kimler? Kod yazabilenler.

6 - Yeniliklere adaptasyon ve öğrenme becerilerinizi her zaman bileyin derim. Dönem değişim dönemi. Kolay adapte olabilen, kolay öğrenebilen ve uygulayabilenler her zaman ayakta kalacak.

7 - İngilizce bilmek artık olmazsa olmaz. İngilizcenizi geliştirmeye bakın. İnternette kaynakların büyük çoğunluğu İngilizce.

İngilizce bilmemek ayıp. Dizi mi izlersiniz alt yazılı, kursa mı giderseniz bilmiyorum, ama İngilizce öğrenme işini ciddiye almanızı tavsiye ederim.

Gelecekte bir yabancı dil biliyor olmak yetmeyebilir bu nedenle seçilecek yükseköğretim kurumunun bir ya da daha fazla dil öğrenmeye ilişkin sunduğu olanakları da önemseyin.

8 - Bir mesleğe odaklanmayın, disipline ve öğrenmeye odaklanın. Şu anda çalışılan pek çok meslek bundan 10 sene önce yoktu. Siz de belki kendi mesleğinizi kendiniz yaratacaksınız.

Hafıza Onarım ve Arttırma Uzmanı, Organ İmalatçısı / Tasarımcısı, Siber Polis, Siber Terör Uzmanı, Dikey Çiftçi, Dijital Çöpçü, Dijital Çöp Değerlendirme ve Geri Dönüşüm Uzmanı, Veri temizleyiciliği, İklim Kontrolörü ve Düzenleyicisi, Avatar Yöneticisi veya Hologram İlişkileri Koordinatörü, Hafıza Temizleme / Yenileme / Yükleme / Filtreleme Uzmanı, Zaman Planlamacısı, Simsarı, Komisyoncusu, Kişisel Marka Tasarımcısı ve Danışmanı, Çocuk ve EQ-IQ Tasarımcısı, Duygu Tasarımcısı, Salgın Hastalık Güvenlikçisi, Robot tamircileri, Robot İşçi Ajansı, İnternet Pazarlama Uzmanları, İş Terapistleri, Biyoloji ve Gen Uzmanları, Simülasyon, oyun uzmanları, Yaşam Koçları – Gurular, Rüya Gerçekleştiriciler, Tasarım Guruları, Yapay Zeka Pazarlamacılığı, Beş duyu Reklam Tasarımcılığı, Soru Tasarımcılığı, Duygu Tasarımcılığı, Gen Terapistliği, Genetik Ekonomist, Bilgi Madenciliği, Alternatif Besin Mühendisi, Siber Teknoloji Mühendisi fütürist Ufuk Tarhan’ın bahsettiği meslek isimleri.

Duymuş muydunuz?

Bu tarz mesleklere hazırlık olması açısından dünyayı takip edin. Nanoteknoloji, genetik, robotik, yapay zeka, arttırılmış gerçeklik, big data, kodlama konusunda neler oluyor, okuyun. Bu konudaki uzmanları sosyal medyadan takip edin.

Üniversitelerin bu tarz mesleklere alt yapı oluşturacak bölümlerini tercih edin.

Matematik, fizik, kimya, sosyoloji gibi temel bilimlerin donanımlı biçimde verildiği, güncel ihtiyaçlara göre hazırlanan derslerin olduğu yükseköğretim programları daha etkili mezunlar veriyor ve piyasada tercih ediliyor.

9 - Okurken de mutlaka çalışın. Olmak istediğiniz kişi olmak için çalışın.

Staj olanaklarını değerlendirin. Üniversitedeki profesörünüzün yanında araştırma yapın. Mezun olduğunuzda çalışma tecrübesi edinmiş bir birey olarak bir adım önde olmaya çalışın.

10 - Ne okursanız okuyun, insanca özelliklerinizi geliştirmeye önem verin. Madem robotlar gelecek, o zaman biz de en iyi yapabildiğimiz şeyi yapalım; İNSAN OLALIM.

İnsanca özellikler deyince; iletişim becerileriniz mükemmel olmalı. Sadece sözlü iletişim değil, aynı zamanda yazılı ve görsel iletişiminizi de geliştirmelisiniz.

Takım çalışmasına yatkın olmalı, gerektiğinde lider, gerektiğinde takipçi olmalısınız.

Kendinizi ve işinizi en iyi şekilde sunabilmelisiniz.

Multi disipliner düşünebilmelisiniz. Olayları farklı bakış açıları ile değerlendirip, disiplinlerarası geçişler yapabilmelisiniz.

Yaratıcılığınızı geliştirmelisiniz, mutlaka bir sanat dalı ile beyninizin farklı alanlarının da etkileşimde olmasını sağlamalısınız; yapay zekâ yaratmaya başlasa da siz insan olarak ondan 1-2 adım önde olmak zorundasınız

Empati ve uzlaşma yetenekleri çok önemli, yapay zekânın yapmakta zorlanacağı işlerden biri de bu diyorlar. Empati ve uzlaşma yeteneğinin önemli olduğu işleri araştırmalı ve buralara yönelmelisiniz.

Kendi kendinizi motive edebilmelisiniz. Dönem online öğrenim ve free-lance çalışma devri. ‘Home office’ çalışıyor olabileceksiniz, ya da öğrenmek istediğiniz bir beceriyi internetten edinmek isteyebileceksiniz. Hem öğrenmede hem de iş yapmada kendi kendini motive etmek çok önemli olacak.

Son olarak eklemek istediğim üniversite seçimini son olarak görmeyin. Bu aslında sadece bir başlangıç. Bir bölümü seçtiniz diye o bölümle ilgili işlerde çalışmak zorunda değilsiniz.

Hayat boyunca sürekli değişecek ve yenileneceksiniz. Bugünkü siz kimya mühendisi olmak istiyor olabilir ama yarınki siz belki de insan kaynaklarında çalışacak.

Elinizdeki kaynaklarla yani puanla olabilecek en iyi üniversite eğitimini almaya çalışın derim. Bir üniversiteye girerken sadece eğitimi değil, çevreyi de ediniyorsunuz. Unutmayın.

Siz nereden mezun olmak istiyorsunuz?

Tüm öğrencilere ve ailelerine üniversite yerleşim sürecinde kolaylıklar dilerim.