Yüksek sıcaklıklarda 
güneş lekelerine dikkat!

Melazma simetrik kahverengi lekelerle karakterize kronik bir deri hastalığıdır. En sık yüzde görülse de bazen vücudun başka yerlerinde de oluşmaktadır. Melazmanın neden oluştuğu, çeşitleri ve tedavisini ele aldık.

Sağlık
18 Temmuz 2018 Çarşamba

Dermatoloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi Uz. Dr. Orkhan Bairamov

 

Melazma halk arasında güneş lekesi, gebelik maskesi olarak bilinmektedir. Çoğunlukla 20-40 yaş arasında başlasa da çocuklarda da görülebilir ve bayanlarda daha sıktır. Melazma özellikle koyu tenli kişilerde (Fitzpatrick deri tipi 3, 4) kolay oluşur. Ailesindeki bireylerden birinde leke görülen kişilerde leke oluşma ihtimali daha fazladır.

Nedenleri

Deriye renk veren pigment hücrelerinin (melanosit) fazla melanin (deriye renk veren pigment) sentezlemesiyle oluşur. Bu süreci tetikleyebilen en önemli faktör uzun süreli güneş altında bulunmak ve güneş hasarıdır. Bunun yanı sıra hamilelik, hormon tedavileri, bazı ilaçlar, hipotirodizm diğer önemli nedenlerdir.

Derinlik

Pigment yerleştiği derinliğe göre melazmanın üç tipi vardır: epidermal, dermal ve karışık. Hastalığın tanısı gözle muayene ile konulur. Derinliğini ve sınırlarını belirlemek için Wood lambası denen cihaz kullanılabilir.

Kesin bir tedavisi yoktur ve tedaviye çok dirençlidir. Birçok tedavi seçeneği olmakla beraber yanıtı artırmak için genelde kombine tedaviler kullanılır. Tedavide bazı renk açıcı kremler, kimyasal soyma, lazerle soyma, mezoterapi gibi uygulamalar yapılabilir. Pigment ne kadar derin yerleşimliyse iyileşme oranı daha düşüktür. En önemli konu tüm tedavi boyunca ve sonrasında güneşten iyi korunmaktır. Bunun için güneş koruyucu kremler en sık kullanılır ve koruma faktörü 30 üzeri kremler tavsiye edilir. Bunun dışında mekanik olarak güneşten korunmak da önemli bir konudur. Yaz aylarında saat: 11:00 ve 17: 00 arası zorunlu olmadıkça güneş altında fazla bulunmamak gerekir.