Ürdün’ün yıldızı hızla yükselen veliahdı Prens Hüseyin

Liderliğe hazırlanan yirmi üç yaşındaki batı eğitimli ve helikopter pilotu olmak üzere eğitim gören Prens, 1,4 milyon Instagram takipçisi ile Ürdün kraliyet ailesinin popülerliğini arttırıyor

Rakela PALOMBO Dünya
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Batı eğitimli ve helikopter pilotu olmak üzere eğitim gören, bol Instagram takipçili Prens, çöldeki kraliyet ailesinin yeni ve parlayan yüzü olarak meydanlara çıkıyor. Veliaht Prens, geçtiğimiz hafta, otuz altı yaşındaki İngiltere’nin veliahdı Prens William’ı ağırlayarak, geçen sene kendisinin de mezun olduğu Sandhurst İngiltere Kraliyet Askeri Akademisi deneyimlerini paylaşıp yeni bir dostluk bağı kurdu. 

Genç yaşına rağmen, Kral 2. Abdullah’ın en büyük oğlu, dünyanın karşısına geçip konuşmaya başladı. Eylül ayında babasının yerine New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda akıcı İngilizcesi, pis sakalı ve şık takım elbisesi ile konuşan Prens, “Bugün sizlerin karşısına sadece sevgili Ürdün’ümün bir temsilcisi olarak değil, tarihteki en çok genç insan sayısına ulaşılan yeni neslin bir üyesi olarak çıkıyorum,” dedi.

Prensin genç yaşı, nüfusunun yüzde ellisinden fazlasının yirmi beş yaş altı ülkesinde üzerinde titizlikle çalışılan imajı için en önemli etken olarak kullanılıyor. 

Instagram hesabında samimi aile fotoğrafları, askeri eğitim ve dünya liderleriyle çekilmiş resmi fotoğraflardan oluşan bir karışım paylaşan Ürdün Ordusunda teğmen olan prensi, 1,4 milyon kişi takip ediyor. Geçtiğimiz ay Prens kendi hesabında, helikopterle tek başına ilk uçuşu şerefine uçuş arkadaşlarının başından aşağı kovalarla sular boşalttıkları videoyu paylaşmıştı.

21 Haziran 2018, Ürdün Kralı 2. Abdullah, oğlu Veliaht Prens 2. Hüseyin bin Abdullah ile birlikte Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i Ürdün Kraliyet Sarayı önünde karşılıyorlar.


Ekonomik zorlukların yarattığı öfke dalgasının yönetimi sarstığı Ürdün’de, kraliyet ailesinin popülerliğini korumaya devam etmesinde Hüseyin’in ulaşabildiği kitlelerin çok önemli olduğu görülüyor.

Tasarruf tedbirleri ile ilgili protestoların geçtiğimiz ay boyunca sarstığı ülkede, Prens hemen sokaklarda zarar gören kişilerle sohbet ederek onları dinledi ve barışçıl gösteriler yapmaları çağrısında bulundu. AFP’ye konuşan Ürdün eski İletişim Bakanı Semih Maaytah konuyla ilgili, “Prens genç bir nesle ait olup, politik ve askeri özellikleriyle kendini en güçlü şekilde konumlandırıyor. Majesteleri son yıllarda, doğrudan Kral’ın gözetimi altında sıkı planlanmış bir danışmanlık alarak eğitim görüyor” diyor. 

Ürdün’de kraliyet ailesinin eleştirilmesine pek sık rastlanmıyor. Son yıllarda kraliyet karşıtı bazı yorumlarının ardından bazı Ürdün vatandaşları, ‘rejim karşıtı halkı kışkırttıkları’ gerekçesiyle yargılanmışlardı. 

 

Kral olmak için yetiştirildi

Kral Abdullah ve Kraliçe Rania’ya 28 Haziran 1994 tarihinde katılan Hüseyin, yönetim ve kanun yapma konusunda monarşinin geniş yetki alanına sahip olduğu Haşemi Krallığının başına geçmek üzere uzun zamandır eğitim görüyor. 

Henüz on beş yaşındayken veliaht ilan edilen Prens, Washington’da bulunan Georgetown Üniversitesi Tarih Bölümünde okuduktan sonra, babasının izinde giderek Sandhurst’e devam etti. 

Tam ünvanlıyla Majesteleri Prens 2. El Hüseyin Bin Abdullah’ın kral olmasına daha uzun zaman var gibi görünüyor. Henüz elli altı yaşında olan Kral, diğer Arap ülkelerinin soyluları ile karşılaştırıldığında oldukça genç ve sağlıklı olarak değerlendiriliyor.

Doğrudan Hz. Muhammed’in soyundan olduğunu iddia eden Ürdün Kraliyet Ailesi, 1921 yılında modern Ürdün’ün başlangıcı olan ülkenin İngiliz desteğiyle kurulmasının ardından başına geçmişti. Kendi resmi sitesine göre Hüseyin, doğrudan peygamber soyundan gelen kırk ikinci nesil olarak da adlandırılıyor.

Abdullah oğlunu resmi pek çok ziyarette yanında götürerek henüz küçük yaştan kendisine dünyadaki ilişkiler hakkında ileride çok yararlı bulabileceği bir yakın eğitim sağladı.

Ürdün’de bugüne kadarki yönetim, geleneksel olarak, batıyla sıkı ilişkiler içinde olurken Ortadoğu’nun mayın tarlasına benzer jeopolitik durumunda da sürekli pazarlık halinde olmayı başarmış bir yönetim olarak görülüyor.

Savaşın yıprattığı Suriye ile sınırı olan Ürdün aynı zamanda yüksek sayıda Filistinliye ev sahipliği yapıyor. Ürdün’ün ayrıca İsrail ile bir barış anlaşması bulunuyor ve Kudüs’teki Müslümanlar için kutsal alanların kontrolünü elinde bulunduruyor.

Gençler arasındaki itibarını kullanan Hüseyin, aralarında ABD Uzay ajansı NASA’da staj yapma imkânının da verildiği pek çok gençlere yönelik girişim başlattı.

Ürdünlü sosyal aktivist, kırk iki yaşındaki eski banka çalışanı Shaden Amarin, Hüseyin için, “Gençlere, onların aktivitelerine, sorunlarına ve hobilerine yakın bir kişi. Onu dostlarıyla futbol maçı yaparken veya gitar çalarken görebileceğiniz gibi, bir savaş uçağını kullanırken veya bir güvenlik konseyi toplantısını yönetirken de görebiliyorsunuz” diyor.