Shapiro: “Elçiliğin taşınması İsrail-Filistin sorununu bitirebilir”

Obama döneminde İsrail eski Büyükelçiliği görevini yerine getiren Daniel Shapiro, ABD İsrail Büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasının İsrail-Filistin sorununun sona ermesine katkıda bulunabileceğine dikkat çekti.

Dünya
16 Mayıs 2018 Çarşamba

Obama’nın başkanlığı döneminde ABD’nin, İsrail eski büyükelçisi olarak görev yapan Daniel Shapiro, geçtiğimiz cumartesi ABD’nin İsrail büyükelçiliğinin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump’ın girişiminin İsrail-Filistin sorununu çözebileceğini dile getirdi.

CNN.com’da cumartesi günü yayınlanan makalede, Shapiro alınan kararla ilgili yaşanan kaygılar ve taşınmanın barış sürecine katkısıyla ilgili yaşanabilecek umutlardan bahsetti. Shapiro, elçiliğin taşınmasıyla ilgili herkesin aksine ’karşıt görüşte’ olduğunu ve söz konusu girişimin İsrail-Filistin sorununun bitmesine yardımcı olacağına inandığını vurguladı.

Eski büyükelçi ‘kısa bir tarih dersi’ verdiği makalesinde okuyucularına, ABD’nin neden daha önce Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımadığı ve bu durumu neden BM’nin 1947’de Filistin topraklarının Araplar ve Yahudiler arasında bölmesi, Kudüs’e uluslararası statü verilerek özerklik tanınmasına bağladığını da açıkladı.

Büyükelçi olduğu zamanlardaki işleyişten de bahseden Shapiro makalesinde şu ifadelere yer verdi: “Kudüs her zaman İsrail’in başkenti olmuştur. Resmi olmasa da pratikte biz bunu her zaman böyle gördük ve değerlendirdik. Her gün, Başbakanlık ofisi, Dışişleri Bakanlığı ve Knesset’teki hükümet işlerini yürütebilmek için Tel Aviv ile Kudüs arasında gidip geliyorduk.”

 Shapiro, Trump’ın büyükelçiliği taşımasını Trump’ın şu sözlerinden alıntı yaparak değerlendirdi: “Taşınma gerçeğin tanınması ve aslında bir anlamda da uzun süredir devam eden tarihi bir hatanın düzeltilmesi anlamına geliyor. Elçiliği Kudüs’e taşımak, İsrail’in şehre sahip çıkma prensibini, Yahudilerin Kudüs’e olan bağlılığını daha da kuvvetlendirecek bir hareket olmakla birlikte meşru ve aynı zamanda da herkesçe tanınması gereken bir hareket.  Muhtemelen çok daha önce yapılması gerekiyordu.”