Finansta üç önemli konferans

Yeni doçentlik kriterlerinin de etkisi ile akademik kapsamlı toplantıların sayısı her geçen gün artıyor. Geçtiğimiz iki hafta içerisinde ekonomi, bankacılık ve blok zincirleri ile ilgili üç önemli konferans vardı. Akademisyenler, sektör ve konu uzmanları güncel konuları geniş katılımla bilimsel olarak tartıştı.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Başkent Üniversitesi tarafından 04 - 05 Mayıs 2018 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen 1. Uluslararası Bankacılık Kongresi alanında bir ilk olarak bireysel emeklilik sistemi, katılım bankacılığı, bankacılık ve krediler üzerine birçok bildirinin sunumu ile tamamlandı. Kongre ilk gün Albaraka Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku’nun dördüncü sanayi devrimi ve faizsiz bankacılık konulu sunumu ile başladı. İkinci sunumu İş Bankası’nın kuruluş döneminden örnekler ile yerli milli sermayenin ekonomik bağımsızlık için önemine vurgu yapan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince yaptı. Kongrede Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Ziraat Bankası eski genel müdürü Dr. Niyazi Erdoğan gibi tanınmış isimlerin yanında birçok başarılı ve konusunda uzman akademisyen oturum başkanlığı yanında sunumlar yaptılar. Kredi kartlarının banka gelirlerine etkisini inceleyen regresyon analizi sunumundan bireysel emeklilik sisteminde şirketlerin verimliliğini inceleyen yüksek lisans tezinden türetilmiş bildiriye, çeşitli ülkelerin bankacılık verilerini Lerner endeksi ile rekabetçilik açısından inceleyen doktora tezinden türetilmiş bildiriden, bankacılıkta ve finansal hizmetlerde fütürizm konulu bildiriye kadar farklı birçok başlıkta önemli çalışmalar vardı. Kongre bildiri kitapçığına http://www.bankacilikkongresi.com/kitap_full.pdf web adresinden ulaşılabilir.

İkinci buluşma CCT Blockchain Summit 2018 zirvesiydi. İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonunda 6 Mayıs Pazar günü yapılan etkinlikte konusunda uzman, sektör oyuncusu, blogger, akademisyen blok zincirleri ve kripto paraları geniş bir katılımcı kitlesi önünde konuştu. Salonda “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” yazısı ve Atatürk posteri altında konuşmacılar yeni teknolojilerden, platformlardan, kripto paraların geleceğinden ve blok zincirlerinin yarattığı fırsatlardan konuştular. Akşam 18.00 sularındaki panelde dahi 100 civarında dinleyicinin olması konunun ne kadar popüler ve üzerinde çalışılması gereken bir konu olduğunun bir göstergesiydi. Kripto paralar ile ilgili olarak vergi ve yasal düzenlemelerin görüşüldüğü sunumlarda Türkiye’deki çalışmaların hızlandırılması gerekliliği vurgulandı. Emtia, döviz, sermaye piyasası ürünü, ödeme sistemi veya para olarak kabul edilmesine göre farklı vergilerin ve mevzuatın devreye gireceğinin vurgulandığı sunumlarda, halka arz, madencilik ve ticaretini yapanlar ile yatırımcılar boyutundan farklı düzenleme gereksinimlerinin olduğu vurgulandı. Kripto para ve madenciliğinin konuşulduğu oturumda ekonominin en önemli kuralı arz talebe göre konunun ne yönde algılandığı interaktif oylama ile sorgulandı. Katılımcıların önemli bir kısmı tarafından para, ödeme sistemi, yatırım enstrümanı olarak görüldüğü, emtia olarak algılanmadığı ancak balon olarak algılayanların yüzde 3-5 seviyesinde kaldığı izlenince, konuya yüzyılın balonu diyen ünlü ekonomist Roubini’ye zirveden selam gönderildi.

Üçüncü buluşma olan İCOMEP 2018 Congress of Management, Economy and Policy 28 – 29 Nisan tarihlerinde İstanbul’da yapıldı. Bankacılık, ekonomi ve diğer sosyal konularda yapılan sunumlar arasında yapay sinir ağları ile döviz kuru tahminleri, finansal okur yazarlık, dijital detoks oteli, endüstri 4.0, Montesquieu kuvvetler ayrılığı, 300 baş koyunculuk işletmesi fizibilitesi, kalkınma ajanslarının ihracat etkileri, uzaktan eğitim ve bulut teknolojileri, Adam Smith problemi ve davranışsal ekonomi konuları bulunuyordu. Kongre (özet) bildirileri kitapçığına http://www.icomep.com/uploads/icomep18spring/ICOMEP’18-SpringAbstract Book.pdf linkinden ulaşmak mümkün.