Or-Ahayim Hastanesinde kardiyolojide ileri tetkikler

Stres Ekokardiyografi ve yemek borusu yolu ile (Transözofajiyal) Ekokardiyografi (TEE) işlemleri yapılmaya başlandı.

Sağlık
9 Mayıs 2018 Çarşamba

Uzm. Dr. Özkan Köse*

 

Or-Ahayim Hastanesi Kardiyoloji Kliniğinde transözofajiyal ekokardiyografi ve stres ekokardiyografi ileri tetkikleri yapılmaya başlandı. Böylece transtorasik ekokardiyografi, EKG, Eforlu EKG, 24 -72 saat ritim holter ve 24 saat ambulatuar tansiyon holteri, miyokard perfüzyon sintigrafisi tetkiklerinin yanına bu tetkiklerin eklenmesiyle; polikliniğe gelen her hastaya başka bir merkeze gitmesine gerek kalmadan hızlıca tanı koyulup tedavi yapılabilecek. Tüm bu tetkikler yapıldığı için bir doktordan diğerine tetkik için gitmenize gerek kalmayacak. Ayrıca radyoloji kliniğinde yapılabilen BT periferik anjiografi ve arteriyel venöz, karotis arter, vertebral arter doppler ultrasonografi yöntemleri ile de periferik damar tıkanıklığı tanıları hızlıca koyulabilmektedir.

Yapılan tetkiklerde koroner arter hastalığı veya periferik arter hastalığı saptanan hastalara tarafımızdan başarılı bir şekilde koroner anjiografi veya periferik anjiografi gerekirse anjioplasti stent işlemleri yapılabilmektedir.

υ Transözofajiyal Ekokardiyografi (TEE) nedir?

 Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile (ultrason) iç yapısının ve işlevlerinin incelenmesidir. Ekokardiyografinin yetersiz kaldığı durumlarda yemek borusu yolu ile ekokardiyografi yapılması gerekebilir. Gastroskopiye benzer bir tetkiktir.

υ Transözofajiyal Ekokardiyografi (TEE) neden yapılır?

Kalp içinde pıhtı, kitle veya endokardit adı verilen kapakların enfeksiyonuna bağlı hastalıkların daha detaylı incelenmesi

λ Yapay kapak işlevlerinin değerlendirilmesi,

λ Ana atardamar-aort yırtılmalarından şüphe edilmesi,

λ Kalp odacıkları arasındaki zarların üzerindeki deliklerinin incelenmesinde,

λ Kalp kapak deliklerinin incelenmesi,

λ Kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları esnasında ve sonrasında işlem başarısının değerlendirilmesi,

λ Akciğer hastalığı, şişmanlık veya göğüs yapısı gibi nedenlerle yeterli kalitede ekokardiyografik görüntü alınamadığı durumlarda TE yöntemine başvurulur.

υ Hasta Transözofajiyal Ekokardiyografi işlemi öncesi nasıl hazırlanır?

Tetkik 4–12 saatlik açlık sonrası başlanır. Şeker hastalığı, mide rahatsızlığı, alerji, astım, yüksek göz tansiyonu, yutma güçlüğü, burun tıkanıklığı, boğaz enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarınız varsa önceden doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Ağız içinde, çıkabilen diş ve damak protezi varsa işlem öncesinde çıkarılmalıdır.

υ Transözofajiyal ekokardiyografi uygulaması nasıl yapılır?

TEE yarı girişimsel bir incelemedir. İşlemden hemen önce, gerekli durumlarda damardan ilaç uygulanmasını sağlamak için damar yolu açılır. Ağız ve yumuşak damak bölgesi lokal olarak anestezik bir sprey yardımıyla uyuşturulur. Hastanın rahatlaması, işlemin kolaylaşması için damardan sakinleştirici ilaç yapılır. Bazen anestezi doktorunun kontrolünde, ilave sakinleştirici ilaç verilmesi gerekebilir. İşlemi yapacak olan kardiyolog tüpün nasıl yutulacağını anlatır. Ağza, hastanın tüpü ısırmaması için bir ağızlık yerleştirilir. Jel ile kayganlaştırılmış TEE probu yavaşça yemek borusundan ilerletilir. Kalbin görüntüleri videoya kaydedilir ve resimleri alınır. İnceleme ortalama 15-20 dakika sürer.

υ Transözofajiyal Ekokardiyografi sonrasında dikkat etmeniz gerekenler neler?

Yaklaşık iki saat bir şey yiyip içmeyin. İşlem sırasında kullanılan ilaçlar bir süre sersemlik, uyku hali yapabilir. Düzelene kadar araba, araç kullanmayın. Boğazda ağrı ve his kaybı olabilir geçici bir durumdur.

 Stres Ekokardiyografi nedir?

Stres Ekokardiyografi (SE), egzersiz yöntemleriyle veya kalp atımını hızlandıran ilaçlarla yapılan bir ekokardiyografi uygulamasıdır. Egzersiz stres ekokardiyografi ve egzersiz dışı stres ekokardiyografi şeklinde uygulanmakta. Egzersiz ekokardiyografi, koşu bandı veya bisiklet ile yapılır.  Egzersiz testinin yapılamadığı durumlarda damar yoluyla dobutamin, adenozin, dipiridamol gibi kalp ritmi ve kasılmasını arttıracak ilaçların belli zaman aralıklarında artan dozlarla kullanılması ile ilaçlı stres ekokardiyografi yapılmaktadır.  Stres ekokardiyografide en önemli husus, yeterli görüntü alınması ve görüntülerin çok iyi değerlendirilerek sağlıklı raporlandırmanın yapılmasıdır. 

 Stres Ekokardiyografi hangi durumlarda yapılır?

Özellikle Eforlu EKG testi şüpheli olan hastalarda ciddi koroner arter hastalığının olup olmadığını tespit etmede faydalı çok önemli bir tetkiktir. Hastaya gereksiz koroner anjiografi yapılmasını önler. Kalpte gizli ritim bozukluğunu tespit etmek için yapılır. Kalp kapak hastalıklarında ameliyat kararı vermeden önce özellikle de aort kapak darlığının şiddetini belirlemek ameliyat zamanına karar vermek için yapılır. Sonuç olarak sessiz gizli kalp hastalıklarını ortaya çıkarmada çok faydalı bir tetkiktir.

 

Test öncesi yapılması gerekenler nelerdir?

SE için ortalama 4–6 saatlik açlık gereklidir. Ayrıca sigara içilmemesi ve kafein içeren gıda (çay, kahve, çikolata, kola vb.), 24 saat önce hastanın kullanmakta olduğu bazı ilaçların kesilmesi gerekir. Buna testi isteyen doktor karar verir. SE testi bittikten hemen sonra, yemek yenebilir.

υ Uygulama nasıl yapılır?

Göğse elektrotlar takılır ve damar yolu açılır. İşlem süresi yaklaşık bir saattir. Bu inceleme, göğsün üzerinde kayıt alınarak yapılır. Kalbin dinlenme görüntüleri kaydedilir. Tercih edilen stres yönetimine bağlı olarak egzersiz testi veya ilaçlı uygulama yapılır. Egzersiz görüntüleri alınır. Daha sonra toparlanma dönemi görüntüleri kaydedilir. Kalp ritmi, kan basıncı izlenir, EKG kayıtları alınır. Test sırasında kalbin hızlı ve kuvvetli atması çarpıntı olarak algılanır. Bu durum normaldir. İlaçlı test sırasında (Dobutamin uygulaması) yanaklarda sıcaklık hissi ve kızarma, saçlı deride karıncalanma gibi belirtilerde normaldir. İşlem sırasında göğüs, kol ve çenede ağrı ve huzursuzluk hissedildiğinde, baş dönmesi, göz kararması ve nefes darlığı durumlarında hemen işlemi yapan doktora haber verilmelidir. Hasta işlemden sonra bir süre dinlenme odasında gözlem altında tutulur.

*Kardiyoloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi