Çikolata sevgilim…

Sami AJİ Köşe Yazısı
18 Nisan 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz mart ayının son günleri idi. İşten eve döner dönmez sevgili eşim,  “Hiç soyunma hemen çıkıyoruz. Çikolata almaya gideceğiz” dedi.

Kulunuz: “Hayırdır? Evdeki stok mu bitti?”

“Evdekini unut. Çikolata reklamları yasaklanmış ve çikolata, gıdalar arasında yapılan yeni sınıflamada, kırmızı, yani tüketimine çok dikkat edilecek anlamına gelen listeye alınmış. Mutlaka, üretimini de kısarlar veya durdururlar.”

“Yahu acele etme bunun herhâlde yürürlüğe girme süreci vardır. Sonra fiili tatbikatına bakalım.”

“Hayır; hemen markete gidiyoruz” dedi ve gittik.

Markette, tableti 249 kuruştan satılan, yüzde 80 kakaolu ‘bitter’lerin bulunduğu rafa gittik. Tükenmişti. Daha ilerikine gittik. Orada da kalmamıştı.

“Gördün mü? Bizden daha evvel haber alanlar olmuş!”

Üçüncüsünde şansımız yaver gitti. Dört paket bulduk ve 9.96 TL gibi bir servet ödeyerek, eve döndük. Eşim az da olsa rahatlamıştı. Kulunuz da tabii.

Kendimi bildi bileli, bendeniz çikolatayı, özellikle bitter olanını, ağzımdan düşürmez. Misafirliğe gittiğimde, arkadaşlar kutuyu benden uzakta tutarlar çünkü diğerlerine pek kalmayacağından korkar.

Bir zararını gördüğüm söylenemez diye düşünerek, ufak bir araştırmaya giriştim. Çikolatanın faydası ve zararı ne ola ki?

Önce faydalarından bahsedeceğim. Lütfen dikkat! Aşağıda okuyacaklarınız minimum yüzde 70 kakao ihtiva eden bitter çikolataları kapsar.

Kadınlar üzerinde yapılan araştırmada bitter çikolata yemenin felç olma riskini yüzde 20 oranında azalttığı tespit edilmiştir.

Kandaki kötü kolesterolün ve tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur; böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini kısmen kaldırır.

Çikolata çeşitli antioksidanlar içerir. Böylece cildinizi korur.

Öksürüğü hafifletmeye yardımcı olur. (Şu anda inadına öksürüyorum. Daha kurtulamadım.)

Ruh halinizi düzeltmeye yardımcıdır. Stresli olduğunuzda çikolata yemenizi uzmanlar şiddetle tavsiye ediyor. Hatta her zaman yanınızda çikolata bulundurmanız faydalı olur. (Siz yemezseniz bile torunlarla beraberseniz,  onlara verin aksilik devrelerini atlatmaya yarar.)

Kan dolaşımını arttırır. Bazı uzmanlara göre aspirin ile hemen hem aynı etkiye sahiptir…

Görme duyunuzu iyileştirmeye yardımcı olabileceği sanılmaktadır.

Zekâyı geliştir. (Bu safhada kulunuz iyi bir örnek değil.) Yorgunluğu alıp, konsantrasyonu geliştirdiği için sınav zamanlarının uzun gecelerinde bitter çikolata ailemizde adeta doping yerine geçerdi.

Sayın Prof. Osman Müftüoğlu’na göre daha rahat uyumanızı sağlıyor…

Ve son olarak, Albert Einstein Üniversitesi profesörlerinden Keith Thomas Ayyob’a göre, bitter çikolata cinsel güç ve isteği arttırıyormuş.

Daha da güzeli Fransa’da bitter çikolataların son analizde kamu sağlığına faydası olduğu varsayımıyla, bu gıdaya yapılan harcamaların SSK tarafından karşılanmasını öneren teklifler sivil toplum kuruluşları tarafından gündeme getiriliyormuş.

Şunu da hatırlatayım: Modern çikolata sanayilerini yaratanların çoğunun (ünlü Fransız Sulpice Debauve1, İsviçreli Henri Nestlé, Belçikalı Neuhaus ve birçokları) ilk meslekleri eczacılıktır.

Eh! Bu kadar fayda saydıktan sonra, zararları ne ola ki? Neredeyse “Boş ver, zararları sende kalsın biz bitter çikolata almaya gidiyoruz” dediğinizi duyar gibiyim.

Yine de uyarayım. Günde 50 ila 70 gram tüketin diyor uzmanlar. Fazlasını yerseniz obezite ile başınız derde gider.

Çocuklarınıza yedirmeden evvel ne olur ne olmaz bir alerji testi yaptırın. Sivilce ve çeşitli ürtikerlere yol açabilir.

En önemli tehlikesi bağımlılık yapması… Bir başladınız mı, arkası geliyor ve sabahtan akşama yiyorsunuz. (Tecrübe ile sabit.)

Peki! Ne yapalım? Siz her şeyden evvel doktorunuza danışın. Sizi uzun yıllar takip eden hekiminiz size en iyi tavsiyeyi verecektir. 

Sonra, yatıp kalkıp, Amerika’dan ilk kakao çekirdeklerini getiren başta Kristof Kolomb olmak üzere tüm İspanyol ve Portekizli denizcilerine dua edin.

Nihayet bizlere misafirliğe gelecekseniz, lütfen yüzde 80 kakao ihtiva eden çikolata getirin.

---

1 Sulpice Debauve: 1757-1836. Hem Marie Antoinette, hem Josephine de Beauharnais hem de 18. Louis’nin çikolatacısı olmuştur. (Çikolatanın gücünü görüyor musunuz? Üç ayrı siyasi rejimine hâkim oldu.) Günümüzde Chocolaterie Debauve & Gallais Fransa’nın en meşhur lüks markasıdır ve halen ailenin elindedir.