El - el bileği hastalıkları ve cerrahisi

El beynin verdiği komutları uygulamaya koyan son organdır. Yakalama, kavrama, işaret gibi motor ve duyu işlevi bulunur. Bu işlevini mükemmel tasarlanmış bir anatomi ile yerine getirir. Kemik, eklem, damar ve sinirler ile bezenmiş karmaşık bir yapıdadır. Bu karmaşık yapıdaki herhangi bir değişiklik, bozukluk veya yaralanma ağrı, şişlik, kanama, hareket ve duyu kaybına neden olabilir.

Sağlık
11 Nisan 2018 Çarşamba

Op. Dr. Taşkın Tecimer

 

Yakalama, kavrama, işaret gibi motor ve duyu işlevlerini yerine getiren el mükemmel tasarlanmış bir anatomiye sahiptir. Kemik, eklem, damar ve sinirler ile bezenmiş karmaşık bir yapıya sahip olan bu organın yapısındaki herhangi bir değişiklik, bozukluk veya yaralanma ağrı, şişlik, kanama, hareket ve duyu kaybına neden olabilir.

En sık rastlanan el-el bileği hastalıkları, osteoartroz (kireçlenme), tendinitler, sinir sıkışmaları, tetik parmak, Dupuytren kontraktürü, artritler, doğumsal anomaliler, ganglion kistleri gibi tümörler, travmalar, kesiler ve tırnak rahatsızlıkları olarak sayılabilir.

Tanı koyabilmek için hastanın yakınmalarının iyi sorgulanması ve ayrıntılı fiziki inceleme gerekir. Bunlar genellikle tanı koymaya yeterlidir. Laboratuvar incelemeleri, doğrudan grafiler, tomografi ya da MR gibi görüntüleme yöntemleri, EMG ve Doppler US gibi sinir ve damar inceleme teknikleri, tanı koymada gerektiğinde kullanılan yardımcı yöntemler arasında sayılabilir.

Meydana gelen rahatsızlıkların tedavisinde ilaçlar, ortezler, fizik tedavi ve ameliyatlardan yararlanılır. İşlevsel ve görsel olarak tedavi planlaması yapılmalıdır.

Ameliyatlar lokal, bölgesel veya genel anestezi altında yapılır. Genellikle ameliyat esnasında görüş sahasının kansız olması için tansiyon aleti manşonu benzeri turnike denilen cihaz kullanılarak kan akımı geçici olarak durdurulur.

El cerrahisinde en sık yapılan işlemler; sinir sıkışmasının giderilmesi, hasarlı kemik ve eklemler ile deri ve tendon yaralanmalarının onarımıdır. Bu ameliyatlar güvenli olsa da bir takım istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. El ameliyatları sonrasında enfeksiyon, kötü yara iyileşmesi, duyu ya da hareket kaybı, kanama gibi problemlerle karşılaşılabilir. Bu ve benzeri komplikasyonlar nadir olmakla birlikte, genellikle tedavi edilebilirler.

*Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı, Or Ahayim Hastanesi

 

 

——————————————