Derli toplu bir yazı -2

Geçen hafta çeşitli ekonomi ve haber sitelerinden Şalom okurları için topladığımız özel ve güzel konuları aynı başlıkla bir derleme yapmıştık. Bu hafta kaldığımız yerden devam edelim. Kendi kendimizin reklamını da yapalım. Bu derlenmiş ekonomi haber, makale ve yazıları Türk basınında ŞALOM’dan başka hiçbir yerde yok.

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
24 Ocak 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta Michigan üzerinden bir meteor geçti, dünyaya düştü. İki şiddetinde bir deprem oluşturup oluşturmadığı ABD’de tartışma konusu oldu. NASA kapalı. Meteorları, karanlık delikleri bir süre takip edemeyecek, göktaşı veya uzaylılar gelirse dünyayı onlardan kurtaramayacak ABD’liler. Birçok devlet kurumu gibi kapalı olmasının sebebi ise ABD’de Senato’da 2018 bütçesinin onayı için yeterli çoğunluk sağlanamaması. Bizim Arif’imiz var bize bir şey olmaz. (Space.com)

Michael D’estries’in mnn.com sitesindeki haberine göre insanlık ilk defa bir kara deliğin fotoğrafını çekmeye çok yaklaşmış.

ABD’de bütçe nedeni ile daha önce 17 kere kapanma durumu olmuş. En uzunu 1995’de 21 gün sürmüş. 2013’de Obama’nın döneminde kapandığında Trump’ın bu ABD Başkanı’nın liderlik sorunudur beyanını ABD’de karşıt medya gündem yaptı. Trump demokratları suçladı. ABD tarihinde ilk defa Kongre ve Senato aynı partideyken bu kapanma gerçekleşti. (Business Insider)

Norveç’te insanların mutluluğunun sebebi birçok varlığın Norveç Devletine ait olması olabilir mi diye tartışmış People Policy Project web sitesi.

Scientific American 120 IQ üzerindekilerin daha az etkin olması nedeni ile sevilmediğini yazmış Matthew Hutson’un makalesinde.

Microsoft ve Alibaba’nın yapay zekâsı okumada insanı yenmiş diyor WEF Forum sitesi. Skynet’e sızmanın vakti geldi mi Sarah O’Connor? Aynı sitede yer alan bir haber Mark’ın Facebook için bir kripto para düşündüğünü de haber yapmış.

Theverge.com sitesinde ise Facebook’ın yapay zekâdan sorumlu başkanının niye ilk dünya vatandaşı robot Sophia’dan haklı sebeplerle nefret ettiğini yazıyor. Özetle Sophia canlıymış gibi fazla abartılıyor diyor haber.

The Economist’te yer alan bir habere göre iki düzineye yakın ülkede başka inançtan insanların birbirleri ile evlenmesi yasakmış.

WEF Forum sitesinde yer alan bir makaleye göre inanmayanların bile psikolojik olarak inanç kavramına sahip olduğunu yazıyor. Aynı sitede yer alan başka bir makale günlük tutmanın insan beynini etkilediğini yazıyor.

Meksika’da dünyanın en büyük su dolu yeraltı mağarası bulunmuş. İngiltere’deki Big Ben saat kulesinden uzun olan mağarada Maya’ların izlerine rastlanabileceği düşünülüyor. (The Telegraph)

İngiltere’de yalnızlıktan sorumlu bir bakanlık görevi oluşturuluyor. (BBC.com)

Blue Origin, iSpace ve Moon Express firmalarının ayda ticari amaçlı çalışmalarının varlığından bahsediyor space.com sitesinde yer alan bir haber.

Apple’ın bazı çalışanlarına 2.500 dolarlık hisse jestiyon vereceği yansıdı haberlere. (CNBC.com) Telefonları yavaşlattıkları için yeni versiyon IOS’larda bunu düzelteceklerini söylüyorlar. (Ay hadi inşallah)

Washington Post’ta yer alan bir habere göre ABD Başkanı Trump diğer başkanlar kadar çalışmıyor algısı yüksekmiş ABD halkında. Başka haberlere göre ise ekonomik olarak daha başarılı görünürken, yabancılara karşı söylemlerine karşı siyahi ABD’liler arasında desteğinin arttığı düşünülüyormuş.

The Economist’in arşivlerinde yer alan bir habere göre örümceklerin yediği hayvansal gıdanın miktarı insanlığın yediği miktara eşitmiş. (Kim nasıl ölçtüyse artık). Yine aynı kaynakta yer alan bir makale niye düşündüğümüz kadar akıllı olmadığımızı konu almış. Bunu ‘Bilgi İllüzyonu’ olarak adlandırmışlar. Bilginin kişiler arasında dağılımının ve beynin bilgiyi kodlamasının her şeyi bildiğini sandığı gibi bir illüzyon doğurduğunu özetle yazmışlar. Mesela bisikletin nasıl çalıştığı, asansörün nasıl çıktığı gibi soruları buna örnek vermişler.

Aeon.co sitesinde David Orrell’in makalesi ekonomide bir kuantum ayaklanma gerekip gerekmediğini tartışıyor.

WEF Forum sitesinde ise yaratıcı insanların beyninin nasıl farklı çalıştığını anlatmış Roger Beaty. Kısaca beyindeki dağıtık bilgi network’lerini nasıl birbirine linkliyor yaratıcı insanlar diyor.