Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın verdiği bir haftalık sürenin dolmasının hemen ardından Afrin´e yönelik Zeytin Dalı operasyonunu cumartesi günü 17.00 itibariyle başlattı.

Dünya
23 Ocak 2018 Salı

BBC konu ile ilgili haberinde Afrin'de çok sayıda zeytin ağacının bulunmasından dolayı bu ismin verilmiş olabileceği belirttiyor.  İlk etapta havadan başlayan bombardımanın ardından harekat, pazar günü sabah saatlerinde de kara birliklerinin Suriye'ye girmesiyle devam ediyor.  Operasyonun hedefinde Suriye'nin kuzeyindeki Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve onun silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri (YPG) var. 

Suriye'de Kürt nüfusun en yoğun olduğu yerlerden biri olan Afrin, 2012 yazında ordunun geri çekilmesi sonrası PYD'nin denetimine geçmişti. PYD'nin silahlı kanadı YPG, Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin IŞİD ile mücadelesinde sahadaki en önemli ortakları arasında yer alıyor. 

Türkiye ise PYD'yi ve YPG'yi PKK'nın bir kolu olarak görüyor ve "terör örgütü" olarak tanımlıyor.  Kürtlerin "kanton" olarak ilan ettiği 2014 yılından bu yana Afrin de Suriye'nin kuzeyinde kurulan özerk yönetimin parçalarından birini oluşturuyor. Ancak, Afrin'in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor. 

Türkiye'nin 2016 yılında düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı, sadece sınırın Suriye tarafındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) varlığını sonlandırmakla kalmamış, aynı zamanda iki özerk Kürt bölgesi Afrin ve Kobani arasında bir tampon bölge oluşturarak, Kürtlerin Suriye'de Türkiye sınırı boyunca uzanan bir koridor oluşturmasını engellemişti. 

Şu anda Fırat Nehrinin batısında Azez'den Cerablus'a dek uzanan ve Kürt özerk bölgeler arasında tampon bölge oluşturan alan, TSK'nın korumasında ve muhaliflerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) denetiminde bulunuyor. 

TSK, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili yaptığı ilk açıklamada operasyonun hedefini, "Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a (IŞİD) mensup teröristleri etkisiz hale getirmek, sınırlarımızın güvenliğini sağlamak" olarak açıkladı. 

Harekat kararı Türk siyasetinde hem iktidardan hem de muhalefetten tam destek aldı.

Dünyadan harekata nasıl tepkiler geldi? 

Harekata İngiltere’den de destek geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili olarak paylaştığı Twitter paylaşımında “Türkiye sınırlarını güvende tutmak zorunda haklı” dedi.  

ABD, Türkiye'nin askeri operasyonunu kapsamı ve süresinin sınırlı olması gerektiğini belirterek, sivil kayıpların önlenmesi için itidalli davranması çağrısı yaptı.  

Rusya Dışişleri Bakanlığı da operasyonu kaygıyla izlediklerini belirterek, taraflara itidal çağrısı yaptı. 

İran, operasyonun hemen sonlandırılmasını istedi. 

Suriye Devlet Başkanlığının resmi Twitter hesabından da paylaşılan mesajda Esad, "Türkiye'nin Afrin'e yönelik bu vahşi saldırganlığı, Türk rejiminin Suriye krizinin birinci gününden bu yana sürdürdüğü, terörizmi desteklemeye dayanan politikasından ayrı düşünülemez" dedi. 

Fransa da Türkiye'ye operasyonu durdurma çağrısı yaptı ve BM Güvenlik Konseyini "insani duruma yönelik ciddi riskleri" değerlendirmek üzere acil toplantıya davet etti.