Yanyana Projesi toplumdaki önyargıları silmeyi amaçlıyor

Rum Vakıflarını Destekleme Derneğinin Avrupa Birliği destekli projesi kapsamında, özellikle gençlerin Türkiye’nin kültürel çeşitliliğine gösterdikleri duyarlılığı arttırmak için sokaktan geçen vatandaşlara yüzyıllardır ülkemizde konuşulan Rumca, Ermenice, Süryanice ve İspanyolca (Ladino) dilleri soruluyor.

Köşe Yazısı
11 Ocak 2018 Perşembe

Rum Vakıflarını Destekleme Derneği’nin Avrupa Birliği destekli 2. projesi “Geçmişte oluşan mesafeleri aşmak, birlikte ortak bir gelecek inşa etmek” başlığını taşıyor. “Ortak Bir Gelecek İçin Yanyana” sloganı ve logosu ile yola çıkan projenin önemli bir ayağını da sosyal medya oluşturuyor. Bu kapsamda “Karşılaşma” adı verilen bir videolu sosyal sorumluluk projesi gerçekleşti.

“Karşılaşma”nın ilk etabında anlatıcılarımızın Süryanice, Ladino (Keldanice değil), Ermenice ve Rumca ana dillerinde kısa sunumlarını ve Türkçe anlatımları kaydedildi. İkinci etapta İstanbul’un merkezi bir noktasında 4 gün boyunca sokaktan geçen gönüllüler  kurulan sete davet edildi. Katılımcıların sunum videolarını izleyerek yorum yapmaları, hangi dil olduğunu bilmeleri istendi.

ler18-60 yaş arası kişilere dinletilen söz konusu bu diller  yüzyıllardır, Osmanlı coğrafyasında ve Türkiye’de yaşayan Müslüman olmayan Türkler (azınlıklar) tarafından  konuşuluyor. Bu dillerde Türkiye’de yayınlanan gazeteler de olmasına rağmen, katılanların ancak yüzde 10’u hangi dil olduğunu bilebildi. Yüzde 20’lik bir dilim söz konusu dillere çok uzak coğrafyalardan tahminlerde bulundu. Azınlıklardan arkadaşı, komşusu, iş ortağı olduğunu belirten katılımcılar, söz konusu dilleri ilk kez duyduklarını ifade etti. 

Dört günlük araştırma boyunca özellikle gençlerin ülkemizin azınlıklarına ve kültürlerine ilgisi dikkate değerdi. Katılanlar daha sonra internette yayınlanmak üzere videoya da çekildi.

‘Ortak bir gelecek için yan yana’ sloganı ile yola çıkılan projenin amacı  başta gençler olmak üzere Türkiye'nin kültürel çeşitliliğini tanıtmak, nefret söylemine karşı olan duyarlılığı pekiştirmek, kültürlerarası diyalogu arttırmak. Yakında benzer projelerin İstanbul dışında da yapılacağı bildirildi.

Videoları izlemek için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.

‘Karşılaşma’ adı verilen ve  yönetmenliğini  Sercan Tekin, prodüksiyonunu 24 Creative & RUMVADER, şirketinin hazırladığı   videoları izlemek için aşağıdaki linkleri tıklayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/channel/UCLls5eMCUT8dhR9nbdxFapQ