Yahudi toplumundan kısa kısa...

Toplum
4 Ocak 2018 Perşembe

Talmud Tora Caddebostan Avrupa ve Anadolu’yu birleştiriyor

‘Talmud Tora Magen 17’ tüm hızıyla devam ediyor. 14-16 yaş aralığında Anadolu ve Avrupa yakasındaki gençleri Tora’nın ışığında buluşturan Talmud Tora Caddebostan eğitmenleri büyük bir projeye imza atıyor.

‘Talmud Tora Magen 17’ gençleri sosyalleşirken Tora sohbetleri de yapkimi zaman Caddebostan Sinagogunda, kimi zaman bir dış faaliyette bir araya geliyor. Hedefleri arasında Balat ve daha az bilinen sinagoglar dâhil, farklı İstanbul sinagoglarını dolaşmak, Edirne Sinagogunu ziyaret etmek, bir Shabatonda bir araya gelmek var.

Talmud Tora yöneticileri geleceğin eğitmenlerini bu yolla eğitirken, projenin sonunda Milano’daki Jewrevision yarışmasına da bu gençleri yollamayı hedefliyor. Talmud Tora Caddebostan Başkanı Berta Banana, “Yenilik peşinde koşmaya varsanız gençlerinizi, çocuklarınızı bize emanet edin” diyor ve ekliyor: “Eğitmenlerimiz öğrencilerimizle el ele Tora’nın ışığında dünyamızı aydınlatıyorlar. 5-17 yaş aralığında tüm gençlerimizi cumartesi günleri birlikte olmaya bekliyoruz.”

Gençlerin yanında her yaşta gönlü genç olanlarla da Tora sohbetleri düzenleyen Talmud Tora Caddebostan Teilim Gönüllüleri 2018’in ilk etkinliğinde Rav Nafi Haleva’yı ağırlayacak. “Yahudilikte doğum yeni bir başlangıç olmadığına göre, ben doğmadan önce var mıydım? Ölüm bir son değilse, ölümümden sonra nereye gideceğim? Ve Yahudilik ilk etapta buraya, bu dünyadaki yaşama odaklıysa, benim bu dünyadaki işim, amacım, misyonum nedir?” Reenkarnasyon, deja-vu ve ruhun gizemli ve serüvenli yolculuğunun konuşulacağı, konuyla ilgili yapılmış anket sonuçları ve hiciv niteliğinde bir parodinin de sergileneceği interaktif söyleşi hakkında detaylı bilgi almak isteyenler için Talmud Tora’ya başvurabilirler.

Pardes öğrencileri Türkiye’yi ziyaret edecek

Pardes Yahudi Enstitüsü öğrencileri  önümüzdeki günlerde Türkiye’ye gelip, farklı etkinliklere katılacaklar.

Merkezi Kudüs’te bulunan Pardes Yahudi Çalışmaları Enstitüsü öğrencileri, 2014 yılından beri 70 Pencere/Shivim Panim çerçevesinde her sene farklı gruplarla İstanbul’a gelip farklı interaktif etkinlikler düzenliyor. Her biri lisans eğitimini dünyanın saygın üniversitelerinde tamamlamış lisansüstü ve doktora öğrencilerinden oluşan 10-12 kişilik grup, başlarında Rav Dr. Levi Cooper ile İstanbul’a geldiklerinde Türk Yahudi misafirperverliğini, onları sevgiyle konuk eden evlerde deneyimliyor ve her sene ülkeler arası yeni dostluklar kurarak aynı zamanda kültür alışverişi de yapıyor. İstanbul’da oldukları kısa süre içinde cemaatin farklı kesimleriyle bir araya gelen öğrenciler, bu çerçevede Alef’te, okulda, çeşitli sinagoglarda, yaşlılar evinde hasta ziyaretleri ve benzeri yerlerde olabildiğince çok kişiye ulaşmaya çalışıyor.

Dört senedir yılda bir kere düzenlenen program, bu sene devamlılık sağlamak ve daha güçlü bağlar kurabilmek amacıyla farklı bir şekilde yol alacak. Bu yeni projede Pardes ekibi iki ay boyunca ayda bir kere Türkiye’ye gelip, faaliyet programını ona göre düzenleyecek. Genelde ziyaretleri için yılın ilk aylarını seçen Pardes ekibi, bu yıl da şubat ve mart ayları üzerinde yoğunlaşıyor.

Ekibin başında olan Rav Dr. Levi Cooper, Türk Yahudi Toplumunun yakından tanıdığı bir sima. Daha önce Limmud’a ve 70 Pencere/Shivim Panim Öğrenme Günlerine konuşmacı olarak katılan Rav Cooper, halen Pardes Yahudi Çalışmaları Enstitüsünde (Pardes Institute of Jewish Studies) ders vermekte. Aynı zamanda İstanbul Yahudi Toplumunun eğitim danışmanı ve Miras Seminerlerinde (Heritage Seminars) de tarih bilimci olarak çalışan Rav Dr. Cooper’ın Jerusalem Post Gazetesi’nde de bir köşesi bulunuyor. Cooper, Yahudi Eğitim Önderliğine (Jewish Educational Leadership) ve Bar İlan Üniversitesi Lookstein Merkezi gazetesinin editörlüğüne de katkıda bulunuyor.

 

Kuzguncuk Bet Yaakov’da tefilin töreni

Hülya - Niso B.Sarfati’nin oğulları Aral’ın tefilin töreni 25 Aralık Pazartesi günü Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogunda gerçekleşti.

Geniş bir davetli topluluğunun katıldığı törende, Vakıf Başkan Vekili Aron Hara yaptığı konuşmada Sarfati ailesinin tefilin törenini tarihi Kuzguncuk Sinagogunda kutlamalarının mutluluğunu yaşadığını belirtti. Yönetim kurulunun hazırlamış olduğu hediyeleri ve sertifikasını Aral’a verirken kendisine sağlık, mutluluk ve başarılarla dolu bir hayat temennisinde bulundu.

Rav Yeuda Adoni ise Aral’ın bundan sonra birçok sorumluluklarının olduğunu, ailesine, ülkesine, tüm dünyaya karşı hayırlı bir birey olmasını ve hayatı boyunca başarılı ve sağlıklı olmasını diledi.

Tören, La Casa Catering’in sinagog bahçesinde verdiği brunch ve yapılan mum töreninin ardından sona erdi.

UÖMO’nun başarıları devam ediyor

Lise öğrencileri Duke, Stanford, Princeton gibi dünya üniversitelerden on-line dersler almaya başladı

MOOC (Massive Open Online Courses) programı lise çağındaki gençlere dünyanın seçkin üniversitelerinden on-line dersler alma fırsatını sunuyor. Farklı ülkelerdeki liselerde programı tanıtan ve hayata geçirilmesi için eğitimler veren Lia Maor Becker’la çalışan UÖMO MOOC Danışmanları, aralık ayında programı lise öğrencileri için başlattı.

JMUN Takımı, ‘Confronting Extremism’ konulu konferanstaydı   

Dünya sorunlarının İngilizce olarak tartışıldığı JMUN (Junior Model United Nations) Konferanslarında UÖMO’yu başarıyla temsil eden JMUN Takımı ‘Confronting Extremism / Radikalleşmeye Karşı Durmak’ temalı konferansta başarılı çözüm önerileri sundu. Öğrencilerin İngilizce sunumları ve sunum becerileri konferansa katılan diğer okulların öğrenci ve eğitimcilerinden övgüler aldı.

İsrailli ünlü girişimci Dr. Nir Ben Lavi  lise öğrencileri ve velileriyle start-up şirketleri kuruyor

Dr. Nir Ben Lavi, aralık ayında start-up projelerini kuracak lise öğrencileriyle okulda buluştu. Ailelerin de katıldığı toplantıda Ben Lavi, start-up projeleri ve şirketleri hakkında bilgiler verdi. UÖMO’da öğrenci - veli işbirliğinde gerçekleştireceği U-START Projesi’nin hedeflerini anlattı. Proje şubat ayında hayata geçiriliyor.

UÖML Genç Başarı Şirketi Zorlu Vakfı Gençlik Zirvesi’ndeydi

Gençlerin iletişim ve liderlik becerilerini geliştirmek, onlara destek olmak ve kariyer hedeflerin doğrultusunda onları yönlendirmek amacıyla Mehmet Zorlu Vakfının gerçekleştirdiği zirveye katılan UÖML öğrencileri zirve süresince alanlarında uzman isimleri dinleme ve tanışma fırsatını buldular. Etkinlikte, Prof. Dr. Acar Baltaş, gazeteci Emin Çapa, İnternet Ekipler Amiri Serdar Kuzuloğlu, girişimci Hande Çilingir, Türkiye’nin en çok takip edilen ‘youtuber’ları Ruhi Çenet, Orkun Işıtmak ve Merve Özkaynak ‘İş dünyası için gerekli yetkinlikler ve başarılı girişimcilik hikâyeleri’ ile ilgili deneyimlerini paylaştılar.

Uluslararası ‘Hour of Code’ etkinliğinin sertifikaları geldi

Anaokulundan liseye kodlama eğitimi alan UÖMO öğrencileri, tüm dünya ile aynı gün, aynı saatte ‘hour of code’ etkinliklerine katıldı. Listelenen görevleri başarıyla tamamlayan ve sertifikalarını alan UÖMO öğrencileri kodlama çalışmalarına devam ediyor.

 

NEVE ŞALOM’da  ‘Ta Ki Dum’ rüzgârı

Başından itibaren, öncelikle kendilerinin keyif alabileceği, ritme dayalı kaliteli bir müzik yapmayı hedefleyerek ‘Ritmin Sesi’ mottosuyla bir araya gelen Ta Ki Dum ritim grubu önümüzdeki günlerde Neve Şalom Sinagogunda, kendi ritmik ve melodik kompozisyonları ile dinleyenlere oldukça hareketli bir deneyim yaşatacak.

Dünyanın birçok ülkesinde sayısız performans sergileyen, Türk ve Yahudi müziğinin zengin köklerinden beslenen Udi Yinon Muallem’in Hakan Gürbüz ve İsmail Altunbaş ile kurduğu Ta Ki Dum grubu perküsyona yeni bir hareket kazandırmayı amaçlıyor. Grup çoğunlukla kendi besteleri ve doğaçlamalar üzerinden keyifli bir müzik yaratırken asimetrik ritimler, her an değişen, eklenip çıkan enstrümanlar ile perküsyona yeni bir hareket kazandırıyor. Ta Ki Dum, canlı performanslarında, dinleyiciyi ritim dünyasına heyecan verici ve katılımcı bir şekilde çekebilmenin yaratıcı yollarını buluyor.