70. yıla coşkulu kutlama

Şalom Gazetesi’nin 70. yıl kutlaması, 14 Aralık akşamı Fulya Sanat Merkezinde, kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla gerçekleşti.

Toplum
20 Aralık 2017 Çarşamba

Açılışa katılan davetliler girişte, Şalom Gazetesinin eski ve yeni sayfalarının fon olarak kullanıldığı, değerli ressam ve fotoğrafçıların eserlerinden oluşan ‘70 Yıla 70 Eser’ adlı sergiyi gezdiler. Katılımcılar aynı esnada La Casa Catering’in hazırladığı kokteylde sohbet etme imkânı da buldular.

Sıcak bir ev sahipliği, dostluk ve neşeyle başlayan gecenin sunuculuğunu Şalom Gazetesi köşe yazarı Bahar Feyzan üstlendi. Gecenin açılış konuşmasını Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas yaptı. Molinas konuşmasına Şalom Gazetesinin tarihçesine değinerek başladı: “1947’nin 29 Ekim ayında İstanbul’da bir Don Kişot ortaya çıkıyor ve yıllardır hayal ettiğini gerçeğe dönüştürüyordu. Merhum gazeteci Avram Leyon’un tamamen kendi kısıtlı maddi olanakları ile 70 sene önce kurduğu Şalom haftalık da olsa sanırım Türkiye’nin yaşayan en eski ikinci gazetesi olarak bugün yayınlanmaya devam ediyor. O günün Türk Yahudi Toplumunun çoğunlukla konuştuğu Ladino dilinde yayınlanan Şalom, ülkemizdeki meşhur ‘vatandaş Türkçe konuş’ devlet baskısının sonucu toplumunun konuştuğu dile paralel olarak zamanla Türkçeleşmiş ve bugün 1 sayfası hariç 19 sayfası Türkçe olarak çıkan bir ulusal gazete düzeyine erişmiş durumda. 1984 yılında tüm maddi kaynaklarını tüketerek gazetesini Hahambaşılığa devreden Avram Leyon’un ismi Türk basın tarihine altın harflerle yazılmış olmalı.

 

Bugün 16-17 binlere düşmüş Türk Yahudi Toplumuna ait tek gazete olan Şalom’un, gerek içeriği, farklı etnik ve inanç gruplarına bağlı yazar kadrosu gerekse de etkin sosyal medya enstrümanlarını kullanımı sayesinde salt bir cemaat gazetesinden öte tüm Türkiye’nin ilgiyle takip ettiği ulusal bir gazete düzeyine geldiğine inanıyoruz.(…)Şalom gücünü isminin anlamından alarak barış dilini her daim kullanmaya devam edecek. Ülkemizde ve dünyada farklılıklarımızın olumlu yönde kullanılması için üstlendiği kadim gazetecilik misyonunu yerine getirmeye çalışacak. Zira tek bir ülkemiz var. Yurtseverlik, ülkeseverlik koşullar ne olursa olsun barışın peşinden koşmayı gerekli kılar. Sizlerin de desteğiyle bu yolda Şalom gazetecilik çıtasını sürekli yukarı çıkarmaya devam edecek.”

Sözlerini tamamlayan Molinas, sahneye Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar’ı davet etti. Av. Hazinedar, daha önce yapılan Hanuka kutlamalarını hatırlatarak, birlikte yapılan kutlamaların güzelliğini vurguladı ve Şalom’un 70. yılını kutladı.

Konuşmaların ardından gösterilen kısa filmde, Şalom’un kurucuları, tarihçesi, sayfalarının tanıtımının yanı sıra, okurlar ve Şalom yazarlarıyla yapılan kısa röportajlar yer aldı. Film, tüm izleyenler için hem bilgilendirici hem de ilgi çekiciydi.

Filmin ardından konuk konuşmacı olan Gazeteci Ertuğrul Özkök sahne aldı. Şalom’dan bir yaş küçük olduğunu belirten Özkök, İzmir’de küçükken Yahudi asıllı bir çocuğa güreşte yenilmesinin ardından Yahudilerle ilgili olumsuz düşüncelerinin zamanla nasıl olumlu yönde değiştiğini esprili bir dille anlattı. “Hürriyet’i 20 sene yöneten bir genel yayın yönetmeni olarak hiçbir tarafa yaranamıyorsan tarafsız gazetecilik yapıyorsundur” diyen Özkök, Şalom’da gönüllü yazarların sayısının 120 olması karşısında kendisinin zamanında 25 yazarı zor yönettiğini belirterek Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’ı kutladı.

Yemek arasından sonra, ikinci yarıda Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh bir konuşma yaparak Şalom Gazetesi’nin toplumdaki yerinden ve öneminden bahsetti. İbrahimzadeh tüm Şalom yazar, çizer ve çalışanlarının salonda ayağa kalkmalarını rica etti ve kendilerini alkışlayarak teşekkürlerini sundu.

Ardından Hanuka’nın üçüncü mumu Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh, Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, Yayın Koordinatörü Virna Gümüşgerdan, Şalom’un eski yayın yönetmenleri ve bazı Şalom yazarları eşliğinde yakıldı.

Gecenin son etkinliği ünlü Fransız şarkıcısı Dany Brillant’ın konseriydi. Brillant Fransızca, İtalyanca ve Latin müziğinden seçtiği şarkılarla seyircileri coşturdu. Brillant, seyircileri ve Şalom yazarlarını sahneye davet etti ve salsa eşliğinde salonda renkli dakikalar yaşattı.