İstanbul’da sanat maratonu başladı

Eylülün gelmesiyle birlikte İstanbul, müthiş zengin ve renkli bir sanat şölenine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye’de çağdaş sanatın en önemli buluşma platformları olan İstanbul Bienali ve Contemporary İstanbul, bu hafta start alırken kentteki sanat hareketliliği de büyük bir ivme kazanıyor. Ayrıca birçok sanat kurumu ve galeride de paralel etkinlikler de eş zamanlı olarak gerçekleşecek.

TUNA SAYLAĞ Sanat
13 Eylül 2017 Çarşamba

SANAT AŞI ‘İYİ KOMŞU’DA VE CONTEMPORARY İSTANBUL’DA PİŞİYOR

 Tuna Saylağ

15. İstanbul Bienali komşu ve ev kavramı üzerine düşündürecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen 15. İstanbul Bienali, Türk halkının çok önem verdiği iki kavram olan ev ve iyi komşu temasıyla 16 Eylül-12 Kasım tarihleri arasında yer alıyor.

Küratörlüğünü Michael Elmgreen ve Ingar Dragset’in yaptığı bienalde, 32 ülkeden 56 sanatçının farklı coğrafya ve zaman dilimlerinden hikâyeler anlattığı, ev, mahalle ve aidiyet kavramlarını tartışmaya açan işleri sergileniyor. 30 sanatçının bu bienal için özel olarak ürettiği yeni eserler de ilk kez İstanbul’da sanatseverlerle buluşuyor. Küratörler Bienal konseptini şöyle açıklıyorlar:iyi bir komşu, ev kavramını farklı açılardan ele alacak: gündelik deneyimler yoluyla davranış rutinlerinin ve değerlerin oluştuğu bir alan olarak tanımlanan ev, aynı zamanda bir aidiyet — bir ‘kök salmışlık’ — duygusunu ortaya çıkaran bir yer. Bu sergi, özel alanlarla ilişkilenen farklı yaşam tarzlarını ve içinde yaşayanlar olarak bizlerin evdeki alanları en iyi şekilde kullanma ve kişiselleştirme biçimlerimizi araştıracak. Böylece, evin nasıl da farklı kimliklere dair ipuçları barındırabileceğini ve tarih boyunca kendini ifade etmenin bir aracı olarak nasıl işlev gördüğünü inceleyecek.”

Bienal, İstanbul ModernGalata Özel Rum İlköğretim Okulu, Pera MüzesiKüçük Mustafa Paşa Hamamı gibi mekânların yanı sıra Cihangir’deki ARK Kültür ile Asmalımescit’te yer alan Yoğunluk Sanatçı Atölyesi gibi konut özelliği taşıyan sergi alanlarına yayılıyor.

Sanatçı Zeyno Pekünlü’nün koordinatörlüğünü üstlendiğiKamusal Programı’nın ücretsiz etkinlikleri ile de Bienal katılımcıları süreç boyunca birlikte birçok faaliyeti paylaşıp deneyimleyecek.

Görsel bir şölen: Contemporary Istanbul (CI)-Art Stories

Contemporary Istanbul 12. yılında da çağdaş sanatın en iyi örneklerini İstanbul’da bir araya getiriyor. 14_17 Eylül tarihleri arasında Akbank’ın desteğiyle gerçekleştirilecek  etkinliğe katılan 42’si yabancı, toplam 73 galeri ile yaklaşık 1.500 sanat eseri sanatseverler ile buluşuyor. Etkinlik, Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezinde düzenlenirken bu yıla özgü bir yenilik olarak İstanbul’da bir park alanında ilk defa gerçekleşecek olan çağdaş bir heykel sergisi de yer alıyor. Beşinci Element adlı heykel sergisinin küratörlüğünü Prof. Hasan Bülent Kahraman üstleniyor. CI’ın geleceği kucaklayan bir uzantısını oluşturan Plugin yeni medya bölümü ise ‘Natura Nova’ başlıklı özel bir sergi ile karşımıza çıkıyor. Heykeltıraş Şeyla Mistriel de CI’a Galeri Binyıl bünyesinde katılan sanatçılar arasında bulunuyor.

 

Sakıp Sabancı Müzesinde yine bir ilk:

‘Ai Weiwei Porselene Dair’

İşte kesinlikle kaçırılmaması gereken bir sergi daha! SSM yine dünyaca ünlü Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei’in Türkiye’deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor.12 Eylül’de açılan sergide, sanatçının eski ve yeni çalışmalarını kapsayan geniş bir seçki sunuluyor.  Weiwei’in porselen çalışmalarına odaklanan serginin anlatısı, sanatçının hem hayat hikâyesinin, hem de el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının izlerini taşıyor. Sanatçının özellikle mültecilere olan duyarlılığı sergiye damgasını vurmuş. Bunu sadece porselenler de değil duvarları kaplayan kendi tasarımı duvar kâğıtlarında da görülüyor. Sanatçı, günümüz dünyasıyla ilgili mesajlarını geleneksel Çin el sanatları aracılığıyla aktarırke izleyiciye çağımızın paradokslarına dair bir bakış açısı sağlıyor. Sergide en eskisi kırk yıl öncesine ait yüzü aşkın eser yer alıyor.

 

KAF DAĞI’NIN ARDINDA

Arter’de 12 Eylül – 24 Aralık tarihleri arasında CANAN’ın ‘Kaf Dağı’nın Ardında’ başlıklı sergisi yer alıyor. Arter’in tüm katlarına yayılan ve sanatçının pratiğine kapsamlı bir bakış niteliğini taşıyan serginin küratörlüğünü Nazlı Gürlek üstleniyor. 
Sergi, başlığını Arap ve Fars kozmolojisinin efsanevi Kaf Dağı’ndan alıyor ve heykel, fotoğraf, baskı, nakış, video, yerleştirme ve minyatür gibi çeşitli mecralarda üretilmiş eserlere yer veriyor. Sanatçının pratiğini Cennet, Araf ve Cehennem kavramlarıyla okumayı öneren sergide, sanatçının ışık/gölge, iyi/kötü, içsel/dışsal, gerçeklik/hayal, aydınlık/karanlık gibi ikiliklere dayanan ve insan ruhunun bastırılmış yönlerini,  gerçeküstü yaratıkları ve arketiplere dayanan figürleri ele alan yeni eserleri üç kata yayılıyor.