Fransız siyasetinde iz bırakan Holokost kurtulanı Simon Veil kimdi?

Auschwitz-Birkenau ve Bergen-Belsen kamplarından kurtulan Simone Veil, bir kadın hakları savunucusu olarak Fransa’da kürtajı yasallaştırmış ve Avrupa Parlamentosunun ilk başkanlığını yapmıştı.

Kültür
5 Temmuz 2017 Çarşamba

Holokost’tan kurtulan ve 70’lerde Fransa’da kadınlara kürtaj hakkı sağlayan politikacı Simone Veil, geçtiğimiz cuma günü Paris’teki evinde hayatını kaybetti. Veil, 89 yaşındaydı.

Kolunda Bergen-Belsen ve Auschwitz-Birkenau ölüm kampından kalan 78651dövmesi bulunan Simone Veil sivil hakların hararetli savunucusuydu. 1979 yılında Veil Avrupa Parlamentosunun ilk seçilmiş başkanı oldu.

2007’de Fransa’nın en yüksek mertebedeki Anayasa Mahkemesindeki koltuğunu bırakmış olsa da Veil son günlerine kadar siyasi arenada fikrine başvurulan önde gelen bir siyasetçiydi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Veil’in ölümünün ardından, “Ülkemizin tüm fertleri bu örnek insandan ilham alsın; O, Fransa’nın en iyisini temsil ediyor” sözleriyle andı.

Veil’in ölüm kamplarındaki tecrübesi onun Avrupa’yı birleştirme fikrinin en büyük savunucusu olmasına yol açtı, fakat aslı tanınırlığı 1974’te Fransa Sağlık Bakanı iken kadınlar için kürtajı yasallaştırması ile oldu. ‘Veil Yasası’ olarak bilinen kanunla Fransa kürtajı yasallaştıran ilk Katolik ülke oldu.

Eski soyadı ile Simone Jacob, 1927’de Nice kentinde dünyaya gelmiş ve ufak yaşlarında yaygın olan antisemitizmi tecrübe etmişti. 1944’te 16 yaşındayken ailesi ile birlikte Almanlarca tutuklandı ve bir kız kardeşi hariç tüm ailesini kamplarda kaybetti. Savaştan sonra Paris’te hukuk okuyan ve sulh hakimi olan genç kadın daha sonra Princeton Üniversitesi ve Weizman Enstitüsünden onur dereceleri kazandı. Başarılı iş adamı Antoine Veil ile olan evliliğinden üç oğlu bulunuyor.