Endonezya’da Yahudi toplumu var olmaya çalışıyor

Kimliklerini saklamak zorundalar. Dualarını gizli yapmak, zorundalar. Yeni doğan çocuklarını ileride sorun çıkmasın diye nüfusa Hıristiyan olarak kaydetmek zorunda olmalarına rağmen, Endonezya’nın küçük Yahudi cemaati ülkenin entegre bir topluluğu olduğunu belirtiyor.

Dünya
27 Nisan 2017 Perşembe

Endonezya’nın uzak bir köşesi Archipelago’nun Tondano bölgesinde  yaşayan küçük Yahudi cemaati dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesinde gittikçe yükselen antisemitizme karşı yaşamını sürdürmeye devam ediyor.

Tondano’da Sulawasi Adasında bulunan Şaar Ha Şamayim Sinagogu bölgede bulunan birçok kilise ile birlikte yer alıyor. Şehirde farklı inançlara sahip insanlar olaysız bir şekilde yaşıyor.  Burası dini inançlar açısından  ülkenin diğer bölgelerine göre adeta  izole bir vaha.

Ancak Archipelago şehrinde son zamanlarda gittikçe artan radikal İslam yüzünden antisemitizm artmış durumda. Yahudi cemaati üyeleri özellikle Ortadoğu’da İsrail ile Filistin toplumu arasındaki çatışmaların arttığı dönemlerde sözlü veya fiziksel saldırılara maruz kaldıklarını belirtiyor.

Dindar bir Yahudi olan ve Tondano Sinagogunun baş hahamı olan Yaakov Baruch, yakın bir zamanda Jakarta’da büyük bir alışveriş merkezinde  karısı ve çocukları ile gezerken sözlü saldırıya uğradığını ölümle tehdit edildiğini belirtti.

2013 yılında Surabaya’da antisemit olaylar sonrası şehrin tek sinagogu yıkılmış ve bölgede yaşayan Yahudiler başka yerlere göç etmek zorunda kalmışlar.

Endonezyalı Haham Benjamin Verbrugge ülkedeki Yahudilerin problemini şöyle özetliyor: “Ne zaman Ortadoğu’da olaylar çıksa İsrail ile Filistinliler arasında bir olay yaşansa,  biri bıçaklansa biz sanki bütün bunların sorumlusu olarak görülüyoruz.”

Ülkede 2. Dünya Savaşı öncesi 3000 Yahudi yaşarken şimdi bu sayı 200’e düşmüş durumda.