Pesah’ın ardından Matsa fiyatları

Silvyo OVADYA Toplum
19 Nisan 2017 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta kutladığımız Pesah (Hamursuz) Bayramı’nın ne denli masraflı olduğunu dile getirmem, bu konudan rahatsız olanları sevindirecektir. 2000’li yılların başına dek cemaatimiz bünyesinde pek de çağdaş olmayan makinalarla imal edilen hamursuz ve hamursuz unu o tarihlerden itibaren Denet Gıda AŞ patronajında ithal edilmeye başlandı. Bu yolla sağlanan en büyük yarar Kaşerut’unun tartışılmaz olduğu ve her yıl bitmeyen şikayetlerin (sertti, yanıktı, beyazdı, çıtır değildi…) ortadan kalkması oldu. Tabii ki her zaman her şeyden memnun olunmaz. Bu sefer de şikâyet edeceğimiz başka hususlar oluştu: ithal edilen Hamursuz ve Hamursuz ununun fiyatı. Hepimiz biliyoruz ki bunu yurt dışından dövizle ithal ediyoruz. Dövizin geçen yıldan bu yıla alışılmışın dışında artmasından dolayı ithal eden firmanın maliyetleri de bir hayli yükseldi. Kabul etmek gerekir ki paketi 25 liradan (perakende) satılan Hamursuz’un fiyatı, dört kişilik bir ailenin sekiz gün tüketeceğini varsaydığınızda (8-10 paket) bir hayli yüksek bir tutar oluşturuyor. Geçen yıl elde bir miktar Hamursuz kaldığından bu yıl daha az ithal edilen Hamursuz’un yanında miktarı azaltılmadan ithal edilen Hamursuz Unu’nu satın almakta zorluk çekenler oldu. Orta halli bir aileye “Üç Matsa almazsan un veremem” gibi lafların pek sık sarf edildiği bu Pesah’ta görüşüm Pesah’a riayet eden dindaşlarımızı pek de üzmememiz gerektiğidir.

Yurt dışından, bizim kullandığımız ve gerçekten kaliteli olan Hamursuz’un yanı sıra bir kısım da ‘süpermarket Matsası’ diye tanımlayacağım, dört kiloluk paketler halinde satılan, fiyatı çok daha ucuz olan hamursuz da ithal edilemez mi?

Son yıllarda Hamursuz tüketiminin azalmasının nedeni nüfusun azalması mı, Pesah’a riayet edenlerin sayısının azalması mı? Yoksa bu kadar maliyetli bir gıda maddesini daha az tüketmeyi tercih ettikleri için mi? Bu konunun etraflıca tartışılması ve önümüzdeki yıl dindaşlarımıza kalitesi aynı olmasa da ihtiyaçlarını karşılayacak daha uygun fiyatlı Hamursuz temin edilmesi gerekir kanaatindeyim.

Hamursuz ununa gelince, onu da yine aynı ihtiyacı karşılayacak, ikinci bir kalite unla ikame etmek mümkündür herhalde. Herhangi bir araştırma yapmadan (dini ve/veya ticari) soruyorum: Hamursuz ithal edip, unu sıhhi bir şekilde imal etmek mümkün müdür? Amacımız toplum fertlerinin ihtiyaçlarını en uygun şartlarda karşılamak olmalı.