Pesah’ta sağlıklı yemek mümkün mü?

Joelle PİNTO Köşe Yazısı
13 Nisan 2017 Perşembe

Pesah benim için Yahudi bayramlarının en keyiflilerinden biridir. Mısır’daki kölelikten kurtulmamızı kutlamak amacıyla kutladığımız bayramda ailece Seder masasında otururken, atalarımızın anısına mayalanmamış ekmek yani matza yerken, sofraya biraz sonra gelecek olan pırasa köftelerini tam bir sene boyunca heyecanla beklemiş olan tek insan ben değilimdir diye tahmin ediyorum. Mısır’dan kaçarken ekmek hamuru mayalanmadığından mayasız ekmekle yola çıkan Yahudilerin anısına sekiz gün mayasız matza ve mayasız, ekmeksiz yiyecekler yeriz. Uzaktan bakıldığında, Seder masasında bulunmamış, Yahudi olmayan birine sağlıklı bir sofra gibi görünebilir. Çok keyiflidir Pesah sofraları; pırasa köftelerinden ıspanak böreklerine, çeşitli ana yemeklerden, kararmış yumurtalara, meşhur Pesah kekine adeta ekmek veya mayanın eksikliğini hissettirmeyecek kadar keyifli bir sofradır. Bazı senelerde (çoğu senede) pırasa köftelerini ve hele de çikolatalı matza bulabildiysem tatlıyı abartıp, gaz sancılarıyla kıvrandığım olmuştur. 

Geçtiğimiz pazartesi gecesi, Pesah’ın ilk gecesini kutlarken, bu sefer kendime bazı yemekleri ne kadar özlemiş olursam olayım, mideme nazik davranacağıma dair söz verdim ve belki de ilk defa ağır hissetmeden kalktım. Sekiz gün boyunca da daha sağlıklı olabilmek için birkaç strateji belirledim.  Bunlardan birincisi Pesah’ta akşam yemeğinde yenen yemekleri, sadece çok sevdiğimizden dolayı sabah yemeğe başlamamak. Örneğin, sabah kahvaltısında nescafe eşliğinde pırasa köftesi ile matza yemek gibi bir şey yapmamak. Zaten kahvaltı insanı olmayan benim için peynir, matza ve domates veya bir meyve daha sağlıklı bir seçim. 

İkinci hedefim, sanki rejim yapıyormuş gibi az ve sık yemek. Dolayısıyla akşam güzel bir sofrada akşam yemeği yeme vakti geldiğinde ıspanak böreklerine ve kararmış yumurtalara saldırmamak. Özenle pişirilmiş ana yemeklerin keyfini çıkarmak. Üçüncü hedefim ise geceleri köpeğimle yaptığım yürüyüşleri bu hafta boyunca biraz daha uzun tutmak. Fazladan atılan adımları dayanamayıp Pesah boyunca tırtıklayacağım tatlılara saymak.

***

Tatlı demişken, Pesah’taki tatlıların yeri ayrı. İyi yapılmış nemli bir portakallı cevizli kek, badem ezmeleri, beyaz tatlılar… Üçüncü hedef tatlılarda porsiyon kontrolü olmalı. Bu sene çikolatalı matza bulamadığıma biraz üzülmüştüm ama uzun vadede porsiyon kontrolünü çok kolaylaştıracak. Dördüncü olarak da sevdiklerimize karşı tatlı olmayı hatırlatmak için vesile olabilir bayramlar; Mısır’daki firavunu çok ama çok geride bırakmışken, kendi içimizdeki ego adlı firavuna yenilmemek her zaman aklımızın bir köşesinde olsun. Bayramları sevdiklerimizle kutlayabilmek çok büyük bir şans. Tüm bayramları sevdiklerinizle birlikte kutlayabilmeniz dileğiyle… Hag Sameah. 

***

Bayramla ilgili bir yazının ardından ve bayram tebriklerinin hemen sonrasında, siyasetle ilgili bir şey yazmak istemem.  Din ve devlet işleri, her zaman ayrı olması gerektiği gibi bu köşede de ayrı olmalı.  Sadece ufak bir hatırlatma yapmak isterim; görüşü ne olursa olsun, oy vermeyen kişinin, şikâyet etme, eleştirme ve hatta üzülme hakkı dahi yoktur.