Çocuk gelişimi notları

Neli AŞKANER Çocuk-Aile
1 Şubat 2017 Çarşamba

Bugün sizlerle her yaştan çocuğunuzu büyütürken kullanabileceğiniz pratik bilgiler paylaşacağım. Bu noktaları çocukların temel yapı taşlarından ve hepimizin zaman zaman sorun yaşayabileceği yaşantılardan seçmeye özen gösterdim. Paylaştığım noktalar ve konular hakkında daha fazla bilgi almak istiyor veya sorun yaşıyorsanız bana her zaman [email protected] adresinden yazabilirsiniz. E-postalarınız gizlilik çerçevesi altında cevaplanacaktır. Sevgiyle kalın…

0-5 YAŞ ARASI

• Anne karnındaki bebek, eskiden sanıldığından daha çok alıcı ve annenin yaşadıklarını kayıt edebilen bir canlıdır. Annenin huzuru ve sevgiyle davranma, çocuğun henüz ana rahmindeyken bile gelişimini derinden etkiler. Bu yüzdendir ki hamile kadının sakin ve huzurlu kalması çok önemlidir.

• Bebek, ilk kelimesinde çok önce yani doğar doğmaz sosyal çevresiyle etkileşime girmeye başlar. İnsan sesini işitince bunun kaynağını arar. Doğum öncesinde kendi annesinin sesine aşina olan yeni doğan, yaklaşık üçüncü günden itibaren annesinin sesini tanır. Bu yüzden hamilelik süresince bebeğinizle konuşmanız önemlidir.

• Oyun, çocuğun bütünsel gelişiminde çok önemli rol oynar. Oyun oynayan çocuk, öğrenir, gelişir, yaratıcılığı artar. Çocuğunuzla bol bol oyun oynayın.

• Çocuğun saygıyı öğrenmesi, öncelikle yetişkinlerin onun alan ve özeline saygı göstermesiyle başlar.

• Sakin olun: Kriz durumlarında soğukkanlılığınızı koruyan. ‘Bu şekilde bağırdığında kulaklarım rahatsız oluyor, istersen ağlamana odanda devam edebilirsin’ şeklinde yaklaşım gösterin.

• Olumlu bir davranıştan sonra ödüllendirmeyi ihmal etmeyin. Ödül için büyük hediyeler yerine, sosyal ödül olan övgü sözleri ve öpücüğü kullanabilirsiniz.

• ‘Yemeğini yemesen seni sevmeyeceğim’ gibi psikolojik cezalandırmalardan kaçının, bu çocuğunuzun sadece suçluluk duymasına neden olur ve psikolojisini olumsuz etkiler.

 6-10 YAŞ ARASI

• Şunu her zaman aklınızda tutun ki; çocuklar evde olup biten her şeyin her zaman farkındadırlar. Çocuğunuzdan gerçekleri saklamayın, ancak paylaşımlarınızı çocuğunuzun yaşına uygun yapmaya özen gösterin.

• Çocuğunuza olumsuz uyarı yerine olumlu uyarılarda bulunun. “Koşmayı bırak!” yerine “İster hızlı ister normal şekilde yürü.” “Bağırmayı kes!” yerine “Her zamanki sesinle konuş.” “Sus!” yerine “Ben konuşmamı bitirinceye kadar bekle lütfen” tarzında yaklaşımlarda bulunun.

• Kendini kontrol doğuştan gelen değil sonrada öğrenilen bir beceridir. Çocuklarda öğretme, cezalandırmadan daha etkili bir yöntemdir. Ebeveyn olarak tutarlı olduğunuz takdirde, çocuğunuzla işbirliği içine girme fırsatı bulabilirsiniz.

• Anne baba olarak kendinize zaman ayırın: Ancak özen gösterdiğinizde doyumlu ve doyurucu birer ebeveyn olabilirsiniz.

• Çocuklarınız için yapacağınız en iyi şey, birbirinizi sevmektir. Anne babaların birbirlerine duydukları sevgi ve çocuklarına gösterdikleri yakınlık, çocuktaki güven ve huzurun temelini oluşturur. 

• Hamile olduğunuzu çocuğunuza göbeğiniz belirmeye başladığı andan itibaren çocuğunuz bunu fark edeceği için hamile olduğunuzu yaşına uygun paylaşımlarla aktarabilirsiniz. Ancak çok erken aylarda bunu paylaşmak, çocuklarda zaman kavramı tam oturmadığı için uzun süre beklemesine sebep olabilir.

• Anlaşma sağlayamadığınız konularda çocuğunuzu suçlamaktan kaçının. Karşı tarafı suçlamak anlaşmazlığı çözmez, şiddetlendirir. Kendi duygularınızdan bahsedin ve kendinizi ifade etme yolunu seçin, bu daha iyi sonuçlar verecektir.