Hep birlikte umut için yaktık

Türk Yahudileri, 24 Aralık Cumartesi akşamı, ikinci kez halka açık olarak Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ortaköy’de Hanuka mumlarını yaktılar.

Mois GABAY Toplum 0 yorum
28 Aralık 2016 Çarşamba

  

Bu anlamlı günde Beşiktaş Belediye Başkanı Avukat Murat Hazinedar, Başbakan Yardımcısı Sayın Veysi Kaynak, Türkiye Yahudileri Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh ve Türkiye Yahudileri Hahambaşısı İshak Haleva da duygularını dile getirdiler. Yahudi toplumunun geçen yıla oranla terör endişesi de göze alınarak daha az katılım gösterdiği etkinlik, toplumsal barış ve birliktelik adına verilmiş önemli bir mesaj oldu.    

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Kaan Esener, AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İsrail Başkonsolosu Shai Cohen kutlamaya katılan isimler arasında yer aldı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar: “Kutuplaşmanın derinleştiği dönemde Beşiktaş’tan dünyaya verdiğimiz mesaj umuyoruz ki domino etkisi yaratacak”

Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, “Hanuka Bayramı’nın ilk gününde Esma Sultan Yalısında düzenlemiş olduğumuz törenimize hoş geldiniz” diyerek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilk olarak Hanuka Bayramı’nın mum yakma törenini Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva ve Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh başta; Musevi vatandaşlarımızla Ortaköy Meydanında gerçekleştirdik. Hanuka Bayramı’nın ülkemizde bir ilk olarak meydanlarda kutlanmasının uluslararası toplumda yarattığı pozitif hava, dünya medyasının bu törenden büyük övgülerle bahsetmesi bizleri mutlu etti...

Dinsel kutuplaşmanın derinleştiği, sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde terörün yükseldiği, güvenlik endişesinin had safhaya ulaştığı bir dönemde Beşiktaş’tan dünyaya verdiğimiz mesaj umuyoruz ki uluslararası toplumda da domino etkisi yaratacak ve bu tarz örnekleri çoğaltacaktır.

Bugün burada Türk ve Yahudi toplumları arasında 500 yılı aşkın bir süredir devam eden ortak yaşam kültürünün bir nişanesi olarak Hanuka Bayramı’nın ilk gecesinde binlerce yılın geleneği mumlarımızı yakıyoruz. Hanuka Bayramı, Yahudilerin tarih boyunca dini vecibelerini engellemek isteyen topluluklar karşısında simgesel olarak barışı ve insanlığın yücelmesini sembolize ettikleri bir bayram.

Musevi yurttaşlarımızla hemen her buluşmamda söylediğim gibi cemaatinize karşı tarihsel köklere dayanan pozitif bir bakış açısına sahibim.  Musevi yurttaşlarımızın bu topraklarda 500 yılı aşkın bir geçmişi var. İspanya’dan gemilerle bir meçhule doğru yola çıkan Yahudiler; Osmanlı’nın kucak açmasıyla edindikleri yeni yurtlarına üretim ve ticaret alanında çağlar boyu önemli katkılar sağladılar. 

Musevi vatandaşlarımızın Beşiktaş’tan İstanbul’a, İstanbul’dan Türkiye’ye katkıları bugün de sürüyor. 

Tarih boyunca büyük zulümler görmüş Yahudilerin 500 yıldır bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşıyor olması bu milletin bir mensubu olarak bizlere büyük gurur veriyor. Ve bu etkinliği Beşiktaş’a yaraşır biçimde gerçekleştiriyor olmak da bana mutluluk veriyor. 
Ortaköy’den tüm dünyaya barış ve kardeşlik mesajları verdiğimiz bu çok özel günde bu anlamlı etkinliğe katılarak varlığınızla bizleri onurlandırdığınız için hepinize çok teşekkür ediyor, tüm Musevi vatandaşlarımızın Hanuka Bayramını kutluyor, saygılar sunuyorum... Hag Hanuka Sameah.”

Türk Musevi Toplumu Başkanı İbrahimzadeh: “Bu yıl ışığımızı sokaklara, karanlıklarla karşı verilen mücadeleye taşımak için özellikle ısrarcı olduk!”

Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh de Hanuka töreninde yaptığı konuşmada öncelikle Hıristiyanların Noel’ini kutladı. İbrahimzadeh şöyle devam etti:

“Geçen yıl hanukiyamızı ilk kez açık alanda hep birlikte yaktık. Bizim için bir mucize gibiydi çünkü ilk kez geçmişin gerçekleriyle hafızalarımızda oluşturduğumuz korkularımızın karanlığını aşarak, içimize kapattığımız ışığımızı tekrar sokağımızla, şehrimizle, ülkemizle paylaşabildik, tüm dünyaya ulaştırabildik. Önyargıları kırma yolunda geç kalmış bir adımı attık. Geçen yıl attığımız bu adımla belki Yahudi toplumumuzun sorunları, korkuları ve endişeleri bitmedi ancak bunları birlikte çözebilecek gücün de hepimizin sorumluluğunda olduğunun farkındalığı oluştu. Bu yıla geldiğimizde ise çok daha farklı, toplumumuzun sorunlarının çok ötesinde, hepimizin ortak geleceğini, bütün gücüyle ülkemizin varlığını tehdit eden, yarınlarımızı rehin almaya çalışan bir karanlıkla karşı karşıyayız.

O kadar ki bu karanlığın eylemleriyle yarattığı korku hepimizi saklanmaya, sinmeye, umutsuzluğun yalnızlığına hapsetmeye çalışarak yok etmek istiyor. Onun içindir ki bu yıl ışığımızı sokaklara, karanlıklarla karşı verilen mücadeleye taşımak için özellikle ısrarcı olduk. Hanuka Bayramımızın bizlere bıraktığı mirasın anlamı da budur. Işığımızı korkularımıza rağmen karanlığın içinde yakabildiğimiz sürece var olduğumuzun farkındalığına varabilir, biz de buradayız diyebiliriz.

Ayrıca karanlıkta yalnız olmadığımızın, karanlığın içinde kaybolmuş gibi gözüken gücümüzün çok daha kuvvetli olduğunun farkındalığını birbirimize yansıtabilir, gerçekte yalnızca ‘’aydınlık olan’’ yarınlarımıza sahip çıkabiliriz.

Hanuka mucizesindeki, bir günlük yağın 8 gün boyunca yanmasının bizlere verdiği mesajda, zeytinin ezilmesiyle oluşan saf yağ gibi bizler de samimice özeleştirimizi yapabilir, hatalarımızla yüzleşip tamir yollarını oluşturabilir, ön yargılarımızı kırarak korkuyu sevgiye dönüştürebilirsek, o zaman bu birliktelikle yarattığımız yolculuğumuzdaki ışığın sönmemesi için bir olan Yaratanımız da mucizeleri ile aramızda olacaktır.

Sözlerime son verirken, burada bizlere katılan, aramızda olamayıp burada olabilmemize destek veren, teşvik eden herkese, ışığımıza ışık katarak umutlarımıza güç kattığınız için teşekkür ediyorum.”

Başbakan Yardımcısı Kaynak: “Türkiye topraklarında asla Yahudi kardeşlerimiz ile bir problemimiz olmadı”


Konuşması esnasında Türkiye’nin tarih boyu mazlum toplumlara kucak açtığını farklı örneklerle dile getiren ve şu sıralar süregelen başta El Bab ve teröre karşı sürdürülen operasyonlardan da bahseden Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak Musevileri asla azınlık olarak görmediklerini dile getirerek, “Bu kardeşlerimiz bizim kadar bu coğrafyanın sahipleridirler. Lozan antlaşmasından hukuki bir tabir olarak azınlık diye ifade ediliyor. Türkiye topraklarında asla Yahudi kardeşlerimiz ile bir problemimiz olmadı. Ama devletler arasında zaman zaman krizler olabilir. İşte Mavi Marmara gemisi hadisesini yaşadık. Bu olaydan sonra Türkiye’de yaşayan Yahudi kardeşlerimizin gerçekten arabulucu olarak büyük gayretlerine şehadet ettik. Dünyanın en çok ihtiyacı olan manzara burada Ortaköy’ümüzde” şeklinde konuştu.

 

Türk Musevileri Hahambaşısı Haleva: “Yaşamımın en görkemli hadisesi olarak ömrüm boyunca gönlümde muhafaza edeceğim”

İlk mumu yakmak için sahneye gelen Hahambaşı Rav İsak Haleva da “Bu şamdandaki sevgi, barış ve kardeşliğe adanmış sekiz akşamda toplam 44 mumun yakıldığı Hanuka Bayramımızın, iyi bir geleceğe ilişkin umutlarımızı yinelediğimiz ve ilk iki mumun yakıldığı bu ilk gecesinde; burada ve hep birlikte olmanın heyecanını ve onurunu sizlerle paylaşmayı Türkiye Hahambaşısı ve Türk Musevi Toplumunun Ruhani Reisi sıfatımla yaşamımın en görkemli hadisesi olarak ömrüm boyunca gönlümde muhafaza edeceğim.

Burada hep birlikte yaktığımız ve en geniş anlamıyla sevgi, barış ve kardeşlik ilham edeceğine inandığım bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını yürekten temenni ediyorum.

Ülkemize, dünyaya ve tüm insanlığa hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyor,

Hepinize esenlikler diliyor, Hayır dualarımı sunuyorum” dedi.

Mumları başta Hahambaşı Rav Haleva olmak üzere, Başbakan Yardımcısı Kaynak, Patrik Bartholomeos, Patrik Genel Vekili Başepiskopos Ateşyan, İsrail Başkonsolosu Cohen, Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Beşiktaş Belediye Başkanı Hazinedar, Vali Yardımcısı Gültekin, Vakıflar Temsilcisi Toros Alcan gibi önde gelen isimler yaktı.

Tören Yahudi Toplumunun hep bir ağızdan söylediği Hanuka şarkıları, Hanukiya’nın etrafında çektirilen mutluluk fotoğrafları ve dağıtılan sufganiyot ikramları ile son buldu. Meydanlarda özgürce kutlayacağımız nice Hanuka Bayramlarına. Hag Hanuka Sameah!

 

1 Yorum