Eski köye yeni adet getir dönemi

Dünya ekonomisinin değerlendirilemeyen en büyük kaynağı ne biliyor musunuz? Kadınlar… Kadınlar ekonomiye daha fazla katılırsa, bunun yaratacağı büyümeyi biliyor musunuz?

Doret HABİB Ekonomi
30 Kasım 2016 Çarşamba

Dünyada eğer kadın istihdamı yüzde 1 artarsa Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) 80 milyar dolar artıyor. Dile kolay… 2025 yılına kadar eğer tam olarak cinsiyet eşitliği sağlanabilirse dünya ekonomisine 28 trilyon dolar ek katkı sağlanabiliyor; rakam bugünkü Amerika ve Çin’in ekonomilerine eşdeğer bir büyüklük.

Gelelim Türkiye’deki rakamlara; Türkiye’de eğer kadınlar ve erkekler ekonomiye eşit katılsaydı kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) yüzde 30 daha büyük olacaktı.

Türkiye’deki kadın girişimci profiline bakılınca, yüzde 61’i üniversite ya da yüksek lisans diplomasına sahip, yüzde 72’si evli, yüzde 84’ü önceden bir iş deneyimine sahip… Başka bir araştırma ise bizi işin farklı bir boyutuyla yüzleştiriyor: Her yüz kadından dördü işsiz.

Tam da bu nedenle geçtiğimiz haftalarda FMV Işık Üniversitesi ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) arasında yapılan protokolle hayata geçen ‘Online Girişimcilik Atölyesi’ ayrı bir önem kazanıyor. Işık Üniversitesi tarafından oluşturulan Pusula Online Eğitim Platformunda (kagiderpusula.org), kadın girişimcilere fikirlerini hayata geçirebilmeleri için muhasebeden finansa, hukuktan pazarlamaya toplam 24 modülde, girişimcilerin ihtiyaç duyacakları her türlü başlığı içeren eğitim verilecek. Katılımcılara online programdan mezun olduktan sonra girişim fikirlerini hayata geçirebilmeleri için kredi ve e-satış kanalı desteği de bulunuyor.

Her konunun uzmanın yer aldığı ekipte, farklılaşma iletişimi ile pazarda fark yarattığım iletişim stratejilerinden dolayı, Işık Üniversitesinin kurumsal iletişim danışmanı olarak, satış ve pazarlama alanında ben de eğitmen olarak yer aldım. Bir kadın olarak karşıma çıkan zorlukları aşmak için bulduğum çıkış yollarını, tecrübelerimi, yarattıkları ürün ya da hizmetleri nasıl farklılaştırabileceklerini, izlemeleri gereken metodu, farklılaşma aşamalarını, pazarda dikkat çekip yer edinebilmenin yollarını pratik stratejik iletişim taktikleriyle birlikte online eğitim platformunda aktardım. Türkiye’de bir ilke olan bu eğitim projesi ile, 30 bin girişimci kadının eğitim alması hedefleniyor.

KADINLAR DAHA MI BAŞARILI?

Kadınlar girişimcilik konusunda erkeklere göre daha mı yetenekli? Bu, çok sorulan sorulardan biri. Bence cinsiyetten ziyade anlayış bu konuda daha ön plana çıkan unsur. “Girişimci olunur mu, doğulur mu?” sorusu da ayrı bir tartışma konusu. Girişimcilik özellikleri taşıyanlar, heyecanlı ve risk alan kişilerdir. Bu özelliklere sahip olmayanlar da eğitim aldıkları takdirde girişimci olabilir. Girişimcilik geliştirebilir bir kişilik özelliğidir; öğrenilebilen bir süreçtir. Girişimciler inovatif işler yapıyorlar. İnovasyon değişimi, yeniliği anlatır. Yeniliklere açık olmak, kendi geliştirmek ve pes etmemek çok önemli.

Kadınlar detaycıdır. Sürece kafa yorarlar. Doğaları gereği aynı anda çok iş yapabilme yetenekleri olduğundan iş hayatında başarılı olma şansları yüksek. Özellikle eğitimli yöneticilik, idarecilik, organizasyon gibi alanlarda daha aktif olabileceklerini düşünüyorum. Ama girişimci olarak yola çıkmak isteyen kadınlar için olmazsa olmaz şartlardan birinin ‘eğitim’ olduğunu unutmamak gerekir.

KADINLAR İÇİNİZDEKİ GÜCÜ FARK EDİN!

Üniversiteye gelene kadar sadece test çözen gençlere belli bir noktadan sonra “yaratıcı olun” deniliyor. Özellikle Y kuşağı gençleri araştırmacı, sorgulayıcı. Eğitim sistemi gençlerin girişimciliğini yüceltici yönde olmalı. Çocukları yapıcı hale getirmek lazım. Bir toplumda kadınların gelişimi geleceğin nesillerinin gelişiminde büyük rol oynar. Bu nedenle kadınların girişimcilik alanında gelişmesi, girişimci bir nesil oluşturmanın başında geliyor.

Girişimciler, en iyi fikirlerin ihtiyaçlardan doğduğunu söylerler. İhtiyaçlarını işe dönüştürebileceklerini bilmeleri lazım. Bu yüzden içlerindeki gücü fark etmelerine olanak sağlamak gerek. Bu sebeple mentorlukların verilmesi veya rol modellerle beraber zaman geçirmeleri önemli. Yaratıcı ortamların arttırılması ve girişimcilik konusunda heveslendirmek gerekir. İş dünyasının yanı sıra kadınlar arası networking çalışmaları da önemli. Kadın dayanışması, erkeklerden destek almak, eşitlikçi politikaların oluşması, ülke adına önemli.

Tüketicilerin de kadın girişimciye farklı bir sempatiyle baktığı kesin. Ancak kadın girişimcilerin işlerini titizlikle ele alması ve rakipleri arasında öne çıkabilmesi önemli.

Ülkemizde ve dünyada girişimcilik konusunda örnek olabilecek birçok isim var… İlgimi çeken, paylaşım ekonomisinde iyi bir kadın girişimci örneği olan Taskrabbit.com. Kurucusu Leah Busque, kocası ile bir gece yemeğe giderken köpeğin mamasının kalmadığını fark ediyor ve planlarını değiştiriyorlar; “Keşke bizim gibi ihtiyacı olanlar için çevrimiçi bir yer olsaydı, muhtemelen mahallemizdeki komşularımızdan biri yardım edebilirdi” diyerek yola çıkıyorlar ve ayak işleri denebilecek hizmetlerin karşılanabileceği bir platform kurmaya karar veriyor. Dört ay sonra işinden ayrılıyor, bir yıl sonra projeye yatırımcı buluyor ve hayata geçiriyor. Task rabbit (görev tavşanları) adlı platform da yapmanız gerekip de yapmak istemediğiniz işlerinizi üstlenecek kişileri bulacağınız bir hizmet paylaşım platformu olarak ekonomide yerini alıyor. Eğer yapılması gereken bir işiniz varsa (duvar boyamak, sunum hazırlamak, mobilya montajı gibi) ne kadar ödeme yapabileceğinizi yayınlıyorsunuz. Hesaplı bir şekilde bu hizmetleri yapabilecek yetkin kişiler talebinize yanıt veriyor. Bu tür projelerin yaratılması ilham veriyor…

Bu nedenlerden dolayı KAGİDER ile FMV Işık Üniversitesi’nin akademik işbirliğini sonuna kadar destekliyorum. Kasımda hayata geçirdikleri KAGİDER Pusula- Online Girişimcilik Atölyesi projesi ile kadın girişimciliği ve istihdamını artırılmasında önemli bir rol oynayacaklar. Tebrikler…