İsrail’de evi olan zengin

İsrail’de 2000 yılından beri gerçek fiyatlarla maaşlar artmadı, ancak ev fiyatları iki mislinden fazla arttı.

Dünya
22 Kasım 2016 Salı

Dolayısı ile çok çalışmak, kariyer ve  aylık maaş, bir İsrailliyi kapitali olan adamdan  daha zengin yapmıyor.

The Times of Israel haber sitesi yazarı Simona Weinglass, İsrail’de maaş ile geçinen kişilerin, her zaman evi ve kapitali olanlardan bir adım geride olacağını belirtiyor.

Weinglass şöyle yazıyor: “Genellikle batı ülkelerinde son 50 yılda  çok çalışmak, kariyer ve şans size bir şekilde hayatta istediklerinizi kazandırırken, bugün hem İsrail’de hem de birçok ülkede bu denklem geçerliliğini yitirmek üzere.  İsrail’de sosyoekonomik araştırmalar yapan TAUB kurumu  istatistiklerine göre, özel sektörde bugün reel ücretler 2001 yılı ile aynı seviyede. İşçi prodüktivitesi son 15 yılda yüzde 15 artmasına rağmen, satın alma gücünde bir fark olmadı.”

Araştırmayı yapan Gilad Brand da şunları belirtiyor: “Maaşların reel fiyatlarla sabit kalmasının sebebi kariyer sahibi kişilerin başarısızlığı olarak nitelenemez, ancak konuya satın alma gücü perspektifinden baktığımızda İsrail’de iki ürünün fiyatının maaşlara göre çok daha fazla arttığını görüyoruz. Bunlar, gıda ve gayrimenkul fiyatları. Eğer son 15 yılda gıda ve gayrimenkulün orantısız yükselişini hesaba katarsak, satın alma gücü de 15 yılda aynı kalmış oldu demek yanlış olmaz.  Bu durum birçok ülkede var ve İsrail’de bunun en büyük sebebi gıda ve ev fiyatlarının önlenemez artışı.”

TAUB verilerine göre, 2007 yılından beri İsrail’de  ev fiyatları yüzde 114, kiralar yüzde 50, gıda fiyatları yüzde 26 arttı. Gıda fiyatları İsrail’in yüksek enflasyon yaşadığı yıllarda bile en fazla yüzde 18 artmıştı.

Brand, İsrail toplumunu ekonomik olarak ikiye ayırıyor; evi olanlar ve evi olmayanlar. Kendi evi olanlar veya 2007’deki büyük artıştan evvel ev alanlar bugün refah içindeler. Ancak bugünkü fiyatlarla ev alacak, borca girecek kişiler için yukarıdaki durum geçerli. Bu kişiler gelirlerinin büyük bir kısmını ev için harcamak zorunda. Dolayısı ile ev fiyatları İsrail’deki gelir dağılımını dramatik olarak etkileyen bir faktör.